×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La joventut francesa, una altra vegada dempeus als carrers

Aquest gener i febrer està creixent el desenvolupament d'un moviment estudiantil que surt als carrers contra les restriccions d'accés a les universitats públiques. Jornades de vaga i mobilitzacions a tot França, assemblees que desborden la participació i comitès d'organització des de les bases. Aquest dijous 15 hi haurà una nova jornada de lluita.

Analía Micheloud

dimecres 14 de febrer de 2018
Facebook Twitter

Milers d’estudiants, tant secundaris com universitaris, s’estat manifestant a França contra el pla estudiantil, que inclou la selecció per accedir a la universitat a través d’instaurar prerrequisits, reformant profundament l’ensenyament superior, tornant-la cada vegada més elitista i excloent, al servei de la patronal. El govern d’Emmanuel Macron intenta disciplinar a la joventut que va sortir als carrers contra la reforma laboral de l’expresident François Hollande l’any 2015, la mateixa joventut que avui està novament en peus de lluita. Per això, els intents del govern van tots en el mateix sentit, com la reinstal·lació del servei militar obligatori, batejat com a "servei nacional universal”, un eufemisme que poc oculta el seu caràcter repressiu.

Macron torna enrere a la història. No és la primera vegada que el govern francès intenta imposar la selecció a l’ingrés universitari. Dos intents van marcar la història: el d’Alain Peyrefitte, qui va proposar a l’abril de 1968 la selecció a la universitat sobre la base d’esments obtinguts en el BAC (Baccalauréat), la prova que obre les portes de l’ensenyament superior a França, però faltava poc pel maig del 68 que va fer volar per l’aire la proposta. L’altre intent va ser l’any 1986 de la mà d’Alain Devaquet, qui va voler deixar que les universitats triïn els seus propis criteris de selecció. En aquell moment, centenars de milers d’estudiants es van manifestar i van obtenir la retirada de la llei.

“Això no és més que el començament”

Reprenent aquesta història de lluita, en nombroses ciutats, com Paris, Toulouse, Tolbiac, Rennes, Montpellier, Marseille o Rouen es van reunir milers d’estudiants en assemblees generals que van votar a mà alçada les jornades de lluita de la setmana passada. Tant en la jornada del 1° de febrer com en la del 6, al voltant de 25 mil estudiants dels instituts de secundària i de les universitats es van manifestar als carrers contra el nou projecte, malgrat haver estat ja aprovat pel Senat. En ambdues jornades de lluita s’hi van sumar els professors de secundària. El lema que aixecaven en les seves banderes era clar: “Això no és més que el començament”.

Així doncs, la Coordinació Nacional d’Educació, a la seva segona trobada el 8 de febrer (la primera va ser el passat 27 de gener) va acordar una nova jornada de mobilització i vaga pel dijous 15, com un pas més per fer retrocedir a Macron en el seu pla contra la joventut.

Els mètodes d’organització de base són les assemblees generals (que estan sent multitudinàries) i els comitès d’organització, claus pel desenvolupament d’una altra democràcia, la dels estudiants i docents, en el camí per construir la vaga general i amplificar-la cada vegada més.

A gairebé dos anys del sorgiment de la joventut de la “Nuit Debout” (Nit dempeus), que va marcar el començament d’una avantguarda estudiantil, novament presenciem indicis d’una nova etapa de lluita en la joventut, que enfronta la repressió i la brutalitat policial, la precarietat laboral i les traves per estudiar a les universitats públiques. Contra els plans de Macron, els joves francesos es mobilitzen, s’organitzen des de baix i surten als carrers, una altra vegada. I això no és més que el començament, com diuen els seus protagonistes.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna