×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La joventut contra les sentències del Procés i d’Altsasu omplen els carrers d’Euskal Herria

En aquesta situació d'excepció en la lluita per l'autodeterminació i les llibertats democràtiques, la joventut d'Euskal Herria se solidaritza amb Catalunya ocupant vies de trens i avingudes principals. La repressió de les forces policials no s'ha fet esperar.

EsquerraDiari.cat

dissabte 19 d’octubre de 2019
Facebook Twitter

Des que el dilluns passat es va donar a conèixer la vergonyosa sentència contra el Procés, el poble català ha inundat els carrers dia rere dia, ocupant aeroports i mobilitzant a més i més persones que protesten contra la injustícia desmesurada dels tribunals espanyols. L’Estat només ha sabut respondre a base d’una tremenda repressió que ha deixat a desenes de ferits i nombrosos detinguts, i l’Audiència Nacional ha emprès una recerca contra Tsunami Democràtic.

Però el moviment per l’autodeterminació continua sent tremendament fort, com es va demostrar ahir, quan Catalunya va viure una importantíssima jornada de vaga general, que va tenir un seguiment encara major que la del 3 d’octubre.

En aquest context de protesta i moviment popular, tan marcada per la força de la joventut i la classe treballadora antifeixista, la indignació per la repressió s’ha estès per tot l’Estat, i s’ha deixat veure especialment a Euskal Herria, un territori que sempre s’ha sentit germanat amb Catalunya en la lluita per l’autodeterminació. La joventut no ha dubtat a respondre a les convocatòries de Ernai, l’organització juvenil revolucionària de l’esquerra abertzale, i s’han produït moments d’enorme tensió que han acabat amb 19 detinguts.

La joventut pren els carrers d’Euskal Herria contra la repressió de l’Estat i per l’alliberament dels presos polítics

Fa dos dies, el 17 d’octubre, milers de joves es van unir a les manifestacions convocades en diferents localitats i campus de les quatre províncies, com a protesta contra les infames sentències del Tribunal Suprem contra els xavals d’Altsasu i contra el Procés.

Un dels moments més tibants es va viure en Gasteiz, on un grup de joves va ocupar les vies del tren durant un quart d’hora, fins a l’arribada de l’Ertzaintza. Els participants de la protesta van començar a dispersar-se, però els agents no van dubtar a carregar contra ells i van detenir a 19 joves sota els càrrecs de “desordre públic”, si bé hores després van ser posats en llibertat.

A Bilbao també va haver-hi càrregues de gran virulència, després que, al final de la manifestació, una multitud de joves dugués a terme una asseguda davant la subdelegació del Govern d’Espanya.

A Donostia la manifestació va travessar el centre de la ciutat sota l’atenta mirada de la policia municipal i de l’Ertzaintza, però no es van produir càrregues.

No obstant això, la repressió per part dels agents del Govern Basc no ha acabat aquí. Durant el dia d’ahir, Ernai va dur a terme més accions de protesta: al matí, van organitzar assegudes davant dels jutjats de Donostia i davant de les seus de La Caixa a Bilbao i en Gasteiz, en les quals l’Ertzaintza es va dedicar a identificar a tots i cadascun dels participants.

I a la tarda va haver-hi més violència a Bilbao: centenars de persones es van ajuntar als voltants de San Mamés per a asseure’s i bloquejar l’avinguda Sabino Arana, una de les artèries principals de la capital biscaïna, on van aconseguir interrompre el trànsit durant més d’una hora. L’Ertzaintza va començar traient a ròssec als manifestants per a identificar-los, i la tensió va anar escalant fins que els agents van carregar durament amb les porres i les pistoles de foam.

Malgrat la repressió, la mobilització continua…

Euskal Herria continuarà mostrant el seu suport al poble català durant el dia d’avui, 19 d’octubre, a la manifestació que la plataforma Gure Esku Dago (“És a les nostres mans”) ha convocat per a aquesta tarda a Donostia, sota el lema “Erreferenduma ez dóna delitua/Askatasuna” (“El referèndum no és delicte/Llibertat”). Un manifest que rebutja la criminalització “de les mobilitzacions democràtiques” i al qual s’han adherit diversos partits i sindicats de l’esquerra basca.

Ara més que mai, davant la terrible repressió que està sofrint el poble, la unitat i l’autoorganització a nivell estatal de la joventut i dels treballadors resulta totalment necessària.

Per l’alliberament dels presos polítics! Pel dret d’autodeterminació! Vaga general i mobilitzacions en tot l’Estat

Gazteriak Euskal Herriko kaleak hartu ditu Estatuaren errepresioaren aurka eta preso politikoen askapenaren alde

Orain dela bi egun, urriaren 17an, milaka gaztek parte hartu zuten Euskal Herriko probintzietan antolatu ziren manifestaldietan, Espainiako Auzitegi Gorenak Altsasukoen kasuan eta Procés-aren kasuan eman dituen epaiak salatzeko asmoz.

Gasteizen tentsioa handia izan zen: gazte-talde batek trenbide bat okupatu zuen hamabost minutuz. Ertzaintza agertzean, gazteak sakabanatzen hasi ziren, baina ertzainak haien kontra oldartu ziren eta 19 lagun atxilotu zituzten, ordu batzuk geroago askatu bazituzten ere.

Bilbon ere ertzainek doilor kargatu zuten manifestarien kontra, manifestaldiaren amaieran hauek Espainiako Gobernuaren subdelegazioaren aurrean eserialdi bat gauzatu zutenean.

Donostian, aldiz, manifestariek hiriko erdigunea gurutzatu zuten udaltzainen eta ertzainen begiradapean, baina ez zen oldarrik suertatu.

Alabaina, Eusko Jaurlaritzaren agenteek ez dute errepresioa amaitutzat eman. Atzo, Ernaik protesta-ekintza gehiago burutu zituen: goizean, eserialdiak antolatu ziren Donostiako epaitegien aurrean eta Bilbo eta Gasteizko La Caixa-ren bulegoen aurrean. Ertzaintzak partehartzaile guztiak identifikatu zituen.

Eta arratsaldean indarkeriak gora egin zuen Bilbon: ehunka lagun bildu ziren San Mames-eko inguruetan Sabino Arana etorbidea, hiriko arterietako bat, mozteko asmoz; eta baina lortu ere, ordubete oso batez. Ertzainak, iritsi bezain pronto, manifestariak errepidetik arrastaka ateratzen hasi ziren, eta azkenean haien kontra kargatzen amaitu zuten, borrak eta foam eskopetak erabiliz.

Errepresioa gogorra den arren, mobilizazioak aurrea doaz…

Gaur, urriak 19, Euskal Herriak berriro bere elkartasuna erakutsiko dio Kataluniako herriari Gure Esku Dago plataformak antolatu duen manifestaldian. Haien asmoa gaur arratsaldean Donostia zeharkatzea da, “Erreferenduma ez da delitua/Askatasuna” lelopean. Manifestuak mobilizazio demokratikoen kriminalizazioa salatzen du, eta euskal ezkerreko hainbat partidu eta sindikatu atxikitu dira manifestaldira.

Argi dago egun hauetan herria izugarrizko errepresioa jasaten ari dela, eta beraz ezinbestekoa suertatzen da gazteriaren eta langileriaren batasuna, Estatu mailan organizatuz, bidegabekeria hauekin behingoz amaitzeko.

Preso politikoen askapenagatik! Autodeterminazio-eskubidearengatik! Greba orokorra eta mobilizazioak Estatu osoan!


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”