×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La irrupció de Vox al Congrés, un fill legítim del Règim del 78

VOX arriba per primera vegada al Congrés dels Diputats amb 24 diputats, sumant amb PP i Ciutadans 146 escons, lluny de la majoria absoluta de 176 diputats.

Roberto Jara

dimarts 30 d’abril de 2019
Facebook Twitter

Una de les grans novetats d’aquestes eleccions, la irrupció de VOX en el Congrés, s’esperava, segons els sondejos a peu d’urna amb una representació de 36 i 38 diputats, donant finalment amb un resultat de 24 escons. Malgrat l’enorme ressò mediàtic rebut i la normalització dels seus postulats ultradretans duta a terme pels mitjans, la suma amb PP i Cs està en 146 escons, lluny de la majoria absoluta de 176 diputats.

La formació ultradretana liderada per Abascal ha posat fi a la “excepció” espanyola en el concert europeu de no tenir un partit de l’extrema dreta amb certa força en el sistema de partits amb 2,7 milions de vots, un 10,26%. La ultradreta espanyola, en el PP des del desmantellament de la Falange, compta amb un partit propi mentre el PP obté els pitjors resultats de la seva història i Ciutadans recull part d’aquesta fugida de vots.

Per a entendre el creixement de VOX és necessari contemplar el desplegament de l’aparell polític, judicial i policial del Règim del 78 contra el dret d’autodeterminació del poble català des del 1-O. Tota una campanya d’agitació del nacionalisme espanyol al toc de 155 per part de PP, Cs i PSOE i la connivència d’IU i Podem apel·lant a la Constitució d’un Règim que sempre va reprimir el dret a decidir. A l’hora de transformar els “A por ellos” en vots, VOX estava en el lloc i moment precís per a rendibilitzar el terreny adobat de banderes espanyoles.

L’emergència de VOX és l’expressió “sense complexos” d’una sortida d’extrema dreta a la crisi orgànica del règim espanyol, la qual vam poder veure donant-se la mà en Colón abans de les eleccions. No és casual que la distribució irregular del vot a VOX fluixegi a Catalunya i Euskadi i abast els seus millors resultats en llocs amb una important població militar, com l’enclavament colonial de Ceuta.

Així mateix és important assenyalar l’acció dels mitjans de comunicació del Règim per a normalitzar a VOX i presentar-lo com una opció que compleix els acords bàsics del joc, defensar el 155, les lleis mordassa i la defensa rigorosament del Règim monàrquic, que ha estat un programa comú tant del PP, com del PSOE i Ciutadans.

El programa electoral de VOX ja plantejava alt i clar l’orientació reaccionària, racista, misògina, homòfoba i conservadora d’aquesta formació política. En el seu discurs està expulsar massivament als immigrants, reforçar la xenofòbia policial, derogar la Llei Integral de Violència de Gènere, prohibir el dret a l’avortament en qualsevol supòsit, promoure formes de família tradicionals i perseguir judicialment a les dones que facin denúncies sobre violència de gènere.

Al llarg del propi 28A hem pogut veure com reforçava els seus atacs contra la “ideologia de gènere” o la immigració en el discurs després dels resultats o contra pràcticament tot el que fa olor de progressisme en les xarxes al matí.

Pot interessar-te: El tuit de VOX contra feministes, comunistes, gais, independentistes, antifeixistes… i mitjans de premsa de l’establishment

També aquests 10 mesos era el govern del PSOE qui mantenia oberts els CIEs i aplica les lleis d’estrangeria, que condemnen a les immigrants a viure sense papers; manté les reformes laborals que imposen la precarietat a la majoria de les treballadores, i garanteix els acords i el finançament a l’Església catòlica, masclista i patriarcal, per solo esmentar algunes de les seves polítiques, contràries a les necessitats de la majoria de les dones, les precàries, immigrants, treballadores i estudiants.

Aquest partit és fill del Règim i del PP, que durant dècades va contenir en les seves files a un fort nucli d’extrema dreta al qual li va garantir l’accés al Govern de l’Estat, els governs autonòmics i municipals. Amb la crisi capitalista i el declivi del PP, que ha perdut més de 70 escons, aquesta integració va derivar en ruptura.

VOX no és un partit “outsider”, sinó una escissió del PP, per més que algunes de les seves propostes trenquin el “consens constitucional” com la de suprimir autonomies, sinó una sort de “constitucionalisme extrem” i agenda neoliberal “sense filtre” per a temps de crisi. I amb aquesta agenda entren en el Congrés dels Diputats.

Pot interessar-te: VOX o la sortida d’extrema dreta a la crisi del règim espanyol

Enfront d’aquesta dreta desbocada l’alternativa no pot venir de la pota esquerra del mateix Règim que l’ha engendrat. Identificar en el PSOE del 155, de les “concertines”, els rescats bancaris, les portes giratòries, les reformes laborals o el “pensionazo”, la “alternativa” a la dreta, és no identificar que l’auge de l’extrema dreta té com fermento una combinació de crisi política, econòmica i social amb inexistència d’una alternativa que no sigui el “mal menor” que ens obliga a resignar-nos a un futur de precarietat laboral, salaris de misèria i pèrdua de drets socials i democràtics.

A la restauració reaccionària no la frenarà un projecte com el de la regeneració progressista (una restauració d’un altre signe, però restauració al cap i a la fi). La clau en el pròxim període passa per que l’esquerra en l’Estat espanyol, al costat de moviments com el de les dones, la joventut antimonàrquica, les lluites i processos d’organització obrera contra la precarietat o els sectors del moviment català que estan fent una experiència amb la direcció processista, sigui capaç d’aixecar una alternativa anti-capitalista i de classe.

A l’extrema dreta cal derrotar-la amb la lluita de classes, amb una extrema esquerra que sostingui “sense complexos” que la superació de la crisi orgànica del règim espanyol només pot resoldre’s en favor de la classe treballadora, les dones, la joventut i els sectors populars.


Facebook Twitter
Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l'ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l’ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"