×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La història del trotskisme nord-americà, de James Cannon

Libros ID, al costat d'Edicions IPS de l'Argentina, publica en castellà les dotze conferències del dirigent obrer nord-americà que relaten el sorgiment del corrent trotskista en el cor de l'imperialisme durant la crisi dels '30.

Libros ID

dissabte 12 de desembre de 2020
Facebook Twitter

Pensat especialment per a les noves generacions de joves i treballadors, el llibre recorre l’apassionant camí del sorgiment i desenvolupament del corrent trotskista als EUA, en una època marcada pel crac econòmic de 1929, l’esclat de grans vagues poc conegudes, l’ascens del feixisme a Europa, el compte regressiu cap a la Segona Guerra Mundial i l’enfrontament a la burocratització de l’URSS i l’estalinisme.

Avui, quan molts estableixen un paral·lelisme entre la crisi econòmica actual que el Coronavirus ha potenciat i la gran depressió del ’30, aquest llibre permet conèixer de primera mà aquella època repleta de lluita de classes i grans convulsions socials com una finestra cap al que es ve.

En la introducció, Carlos “Titín” Moreira, militant del PST argentí en els ’70 i dirigent del PTS, sosté que "El llibre relata la història del trotskisme nord-americà des de 1928 fins a la fundació del SWP (Partit Socialistes dels Treballadors) l’any 1938. Deu anys molt convulsos del segle XX en els quals es van succeir interessants processos polítics, ideològics, teòrics i una intensa lluita de classes. Aquest treball mostra vívidament les diferents polítiques i tàctiques (amb fusions i ruptures) que van emprendre per a avançar a construir un partit obrer revolucionari, a més de les dificultats que degueren passar per a fer-se un lloc entre els obrers i joves nord-americans en el període d’entreguerres, quan els Estats Units es perfilava com l’imperialisme dominant en el món".

Després de prendre contacte amb les idees de Trotsky gràcies a un document que li arriba clandestinament en el VI Congrés de la Internacional Comunista a l’URSS, James Cannon viatja als EUA amb l’ambiciosa idea de posar en peus un partit polític referenciat amb el pensament trotskista per a recuperar la tradició del bolxevisme en aquest país. Per a això, trenca amb el PC estalinitzat, es fusiona amb altres organitzacions i treballadors i encara una tenaç militància orientada al fet que la classe obrera nord-americana, que ja començava a enfrontar l’ofensiva patronal amb una forta lluita de classes, s’organitzés políticament en un partit revolucionari.

En un context d’alta desocupació, tancament d’empreses, revoltes de la fam i saquejos a supermercats, sorgiran importants lluites de treballadors que el trotskisme nord-americà orientarà i dirigirà. Com la vaga dels camioners de Minneapolis en 1934, entre altres, que va implicar estesos comitès de vaga a partir d’un profund mètode democràtic en la presa de decisions, combats amb la policia i un gran protagonisme obrer. Cannon conta, entre altres coses, el destacat paper que van jugar les dones dels treballadors (esposes, núvies, germanes i mares) en el combat, posant en peus una Comissió de dones i desenvolupant diferents tasques per al seu triomf.

Raúl Godoy, dirigent de la fàbrica recuperada Zanon sota gestió obrera i del PTS, relata en el llibre “Zanón, fàbrica sense patrons”, que: "havia llegit sobre la lluita dels camioners de Minneapolis (els Estats Units) als anys 30, en el llibre “La història del trotskisme nord-americà” de James Cannon, dirigent del SWP, llibre del qual vaig aprendre moltíssim i que em va aportar, a més de força moral en un moment difícil del moviment obrer i dels nostres primers passos partidaris, també experiència i tradició de la classe obrera internacional".

El llibre posseeix una edició millorada, acarada amb l’anglès i amb l’agregat de notes aclaridores de personalitats, llocs, conceptes i sigles per a facilitar la seva lectura.

En plena pandèmia de Covid-19, a tot el món s’expandeix la crisi sanitària, econòmica i social. Les penúries creixen dia a dia amb l’augment de la pobresa, la misèria i la desocupació. Però també comença a sorgir una nova onada de lluita de classes i una creixent simpatia per les idees socialistes especialment entre les joves generacions. Amb aquesta publicació, coneixent els combats i les lliçons dels trotskistes nord-americans que narra James Cannon en les seves conferències, esperem aportar perquè aquestes lluites obreres que comencen a desenvolupar-se no comencin de zero i siguin part d’una via anticapitalista, oposat a la cruïlla a la qual ens està portant el sistema capitalista.

Disponible per a la compra a la nostra llibreria en línia


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"