×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La hipocresia del govern: construeixen “hospitals satèl·lit” però mantenen l’atenció primària asfixiada

Fa poc més d'una setmana que es van iniciar les obres dels cinc nous hospitals satèl·lits que la Generalitat pretén construir en 20 setmanes. La seva construcció ha generat força pol·lèmica, per haver estat adjudicada a una empresa sense concurs públic. I perquè sembla que vulgui tapar l'enorme col·lapse de l'atenció primària i altres deficiències de la Sanitat Pública.

Àngels Vilaseca

dijous 10 de setembre de 2020
Facebook Twitter

Foto Salvador Miret (ACN)

Fa pocs dies que la Generalitat va iniciar les obres per construir els cinc “hospitals satèl·lit” que aniran annexos als hospitals de Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona), Arnau de Vilanova (Lleida), Hospital de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), Hospital Trias i Pujol (Badalona) i Hospital Moisès Broggi (Sant Joan Despí).

La idea es construir-los en un termini de tan sols 20 setmanes, i el disseny d’aquests hospitals estan pensats per a fer front a la crisis de la Covid-19 o altres possibles epidèmies. Tindran una capacitat d’uns 100 llits a cada hospital que es podran convertir en unitats de cures intensives (UCI) convencionals a UCI d’emergència en tan sols 24 hores, i el mateix a la inversa. A la vegada, també es podrà modelar el seu ús per altres necessitats sanitàries.

Descrit així, pot semblar una “meravella”, però si comencem a desgranar les condicions amb com s’ha adjudicat la construcció d’aquests hospitals ja de per si són bastant tèrboles. I així és , s’inverteixen 50 milions d’euros per la seva construcció adjudicada a l’empresa PTTM Arquitectura, sense cap tipus de concurs públic. Una decisió que també ha estat qüestionada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, com podem veure en aquest tuit.

L’excusa suposadament és per la situació d’urgència, no obstant ens recorda massa a com inicialment la Generalitat volia adjudicar el rastreig de persones infectades per coronavirus a l’empresa Ferrovial. Un model propi dels negocis i “capitalisme d’amiguets” del qual tan Junts per Catalunya , com ERC en tenen un llarg recorregut.

I seguim amb les incoherències d’aquest projecte. A part de què no sabem amb quin tipus de condicions s’obriran aquesta mena d’hospitals “prefabricats”, l’altre qüestió rellevant és, qui hi treballarà? Perquè no sembla pas que el Govern tingui intencions de contractar més personal , si durant el moment més àlgid de la pandèmia no es van contractar més professionals de manera estable , ho faran ara?... i és que els efectes de les dures retallades de l’època de Convergència encara estan ben presents, en aquell moment es van acomiadar uns 2.400 professionals sanitaris.

Mentrestant l’Atenció Primària segueix col·lapsada...

Així mateix ho denunciaven des del Sindicat d’infermeres i de Metges de Catalunya, en una entrevista a Catalunya Radio on la presidenta del Sindicat d’Infermeres declarava que “no queden infermeres per treballar. Volen fer 5 hospitals , però seran hospitals fantasma”, i el secretari general del Sindicat de metges afegia que “no contractar més personal és una presa de pèl. Fer aquests 5 hospitals és per quedar bé".

I és que tal i com s’exposava en un article publicat al Diari de la Sanitat, sembla que ho facin per “fer veure que s’estan fent coses”. Però tal i com reclamen els diferents sindicats i col·lectius de sanitaris, on s’hauria de posar el focus actualment seria als Centres d’’Atenció Primària que porten mesos completament desbordats.

I és que el paper de prevenció de l’atenció primària justament és clau per no arribar a la situació de col·lapse de tot el sistema sanitari que vam viure durant els mesos de març, abril i maig. No obstant, si la situació de l’atenció primària ja era molt deficient abans de què arribés la pandèmia, actualment ha empitjorat enormement, tant per les baixes de professionals per coronavirus, els professionals que han estat de vacances, com per tot l’augment de funcions a l’atenció primària a part de les seves habituals. Actualment els CAPs són qui s’encarreguen, ni més ni menys, que de detectar, seguir i controlar els diferents casos de coronavirus davants els diferents brots, així com donar suport a les residències geriàtriques, i pròximament la supervisió de possibles casos que puguin sorgir a les escoles.

Pocs dies després de la pol·lèmica causada per la construcció d’aquests 5 nous hospitals, el Govern va anunciar un pla de reforç pressupostari a l’atenció primària. No obstant, aquest és completament insuficient, i no reverteix els efectes d’unes retallades que van atacar enormement l’atenció primària on es van perdre a més de 900 facultatius.

Tal i com denuncia el Sindicat de Metges “preveu una contractació “irrisòria” de 306 facultatius i una injecció pressupostària addicional destinada a fer front a la COVID-19, “però no a reforçar realment l’estructura del primer nivell assistencial”. Així mateix des del Sindicat d’Infermeres exposen que“Aquest pressupost significa un total de 220 infermeres per tot Catalunya, 220 infermeres per reforçar els més de 400 equips d’atenció primària, això suposa menys de mitja infermera per centre”.

Mentrestant està previst que per aquest dijous el Parlament de Catalunya atorgui la medalla d’honor als professionals de la Salut pel seu reconeixement a la “tasca extraordinària duta a terme amb motiu de la pandèmia de la #COVID19”. I encara cap treballador/a de la sanitat ha cobrar la gratificació del Covid 19 que s’havia anunciat per a l’agost.

Tot plegat sembla una burla, però que no farà callar les protestes de les treballadores sanitàries. Perquè aquestes no són més que reformes cosmètiques que no tapen la hipocresia d’un govern que inverteix diners en construir hospitals “fantasma”, mentre segueix mantenint plantes d’alguns hospitals tancades i no intervé la Sanitat Privada que segueix fent negoci. Perquè al cap i a la fi, que es pot esperar d’un govern, del que els seus partits, tant Junts per Catalunya com ERC, foren els protagonistes d’unes retallades que deixaren a la Sanitat Pública totalment desmantellada.


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas | @mangic_cv

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris