×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La guerra d’Ucraïna i el desequilibri en la situació mundial

El present article és una versió reduïda del document internacional elaborat per l'autor per al Congrés de Fundació de Révolution Permanente, que tindrà lloc a França el mes de desembre.

Juan Chingo

diumenge 30 d’octubre de 2022
Facebook Twitter

La Guerra d’Ucraïna ha exacerbat tensions geopolítiques entre els principals pols del sistema mundial, alhora que ha obert la perspectiva d’una forta crisi econòmica, tots elements que estan accelerant les tensions i la crisi dels règims, la qual cosa augura un salt en la lluita de classes, encara que de moment aquest és l’element més endarrerit de la situació.

La crisi de l’equilibri capitalista

Al començament de juny en el document per a la discussió internacional del XIX Congrés del Partit dels Treballadors Socialistes de l’Argentina, Claudia Cinatti, la seva redactora, afirmava que:

"La guerra d’Ucraïna confirma que amb la crisi capitalista de 2008, que va posar fi a la prolongada hegemonia neoliberal, agreujada per la pandèmia i la crisi ambiental, s’ha obert un període en el qual les tendències profundes de l’època imperialista de guerres, crisis i revolucions (Lenin) estan novament a l’ordre del dia. En la dècada de 1920, Trotsky analitzava les perspectives de la situació internacional en termes d’"equilibri capitalista", un concepte dinàmic que sorgia de prendre la situació internacional com una totalitat, una relació dialèctica entre l’economia, la geopolítica i la lluita de classes, per a comprendre les tendències més profundes que podien fer fallida aquest equilibri inestable. Reprenent aquestes definicions de Trotsky, les conseqüències estratègiques de la guerra d’Ucraïna indiquen que, com a mínim, estem davant una deterioració significativa (ruptura?) del "equilibri capitalista", cosa que significa que es redueixen els marges per al desenvolupament evolutiu i que les crisis, el militarisme de les grans potències, així com les tendències a la revolució i la contrarevolució, estan inscriptes en la lògica de la situació. La guerra de Rússia contra Ucraïna/OTAN és el factor gravitant de la situació internacional i el continuarà sent pel pròxim període."

Així mateix, deia que:

"Malgrat aquest important grau d’indeterminació, és clar que és un conflicte de dimensió estratègica que ja va produir realineaments geopolítics i girs de dimensió d’històrica, com el rearmament d’Alemanya o l’abandó de la neutralitat de Suècia i Finlàndia, que van sol·licitar la seva incorporació a l’aliança atlàntica hegemonitzada pels Estats Units.
En el curt termini, el govern de Joe Biden està capitalitzant la guerra d’Ucraïna, utilitzant la invasió russa per a recompondre l’hegemonia nord-americana sobre les potències de la Unió Europea amb l’ull posat en la seva disputa amb la Xina, que és el principal desafiament al seu lideratge que enfronta els Estats Units... Però per fora d’"occident" la guerra també ha deixat en evidència els límits del lideratge nord-americà. Els Estats Units no ha aconseguit l’alineament automàtic d’altres aliats importants com l’Índia, Mèxic i el Brasil, fins i tot d’aliats estratègics com Israel, que per diverses raons s’han abstingut d’acompanyar als Estats Units en votacions contra Rússia en l’ONU.
En síntesi, en el curt termini la guerra d’Ucraïna va permetre un enfortiment del lideratge dels Estats Units, que venia afeblit pel seu retir caòtic de l’Afganistan i els anys de la presidència de Trump, però per si mateixa no aconsegueix a revertir la decadència hegemònica i fundar un "nou ordre mundial dirigit per l’imperialisme nord-americà" com reclama Biden."

Des de llavors, no sols la guerra d’Ucraïna va continuar, sinó que la perspectiva ominosa de la utilització d’armes nuclears es fa cada vegada més present en el curs del conflicte, alhora que amb la visita de Nancy Pelosi a Taiwan i la resposta de Pequín es van fer també patents els riscos de la disputa geopolítica entre els Estats Units i la Xina. Més a curt termini i afectant el conjunt del planeta, l’alça de la inflació es confirma com un nou tret no conjuntural sinó un desequilibri i un canvi significatiu de l’economia mundial, obrint la perspectiva en l’immediat d’una recessió de l’economia internacional en 2023, fins i tot abans en diverses economies importants, que s’agrega i retroalimenta de les fortes tensions geopolítiques, especialment la guerra oberta a Ucraïna.

Particularment, la crisi estructural en què està entrant l’economia capitalista pot accelerar el factor encara més endarrerit de la situació, que és la lluita de classes. Com diu Trotsky en l’Informe ja citat:

"Tot això determina que es faci inevitable la lluita de classes, cada vegada més aguda, com a resultat de la reducció de les rendes nacionals. Com més es restringeixi la base material, més creixerà la lluita entre les classes i els diferents grups pel repartiment de les rendes nacionals. Cal no oblidar mai aquesta circumstància. Si Europa, en relació amb les seves riqueses nacionals, ha retrocedit trenta anys, això no vol dir que s’hagi rejovenit trenta anys. Per contra, s’ha arruïnat com si fos trenta anys més vella, i des del punt de vista de la lluita de classes ha envellit tres-cents anys. Així, doncs, s’ofereixen les relacions entre el proletariat i la burgesia."

Aquesta dinàmica ja ha començat i s’aprofundirà en el continent més directament afectat per la crisi, això és Europa, on països com Alemanya, que fins ahir i fins i tot en les anteriors crisis era un pol d’estabilitat, s’acosten –segons totes les previsions– a una fase llarga de declivi.

Sobre la dinàmica de la guerra i les perspectives

Des de setembre estem entrant en una tercera fase del conflicte on les forces ucraïneses estan a l’ofensiva, recuperant part del terreny perdut i generant una gran commoció en les files russes i el seu estat major, a la qual respon del costat rus una mobilització parcial de reservistes i la utilització cada vegada més oberta de l’amenaça nuclear.

El repetit anunci d’una contraofensiva ucraïnesa a Kherson a l’agost va estimular el reposicionament estratègic de les divisions russes a l’estiu. Moltes divisions estacionades en l’oblast de Khàrkiv van ser traslladades al capdavant sud, deixant imprudentment el front oriental ucraïnès sense defensar. Els estrategs de Kíev, ajudats per la intel·ligència militar occidental, van crear una disparitat numèrica favorable d’homes i mitjans que va ser la base per a la ràpida reconquesta dels territoris al voltant de la segona ciutat més gran d’Ucraïna. Encara que costosa, la redempció a Khàrkiv va retornar la moral fins i tot a les unitats més provades del Donbass. Van passar a l’ofensiva recuperant la ciutat de Lyman, un important centre logístic i el primer centre que va caure des de l’anunci de l’annexió a la Federació Russa dels quatre oblast del sud-est: Kherson, Zaporižžja, Donec’k i Luhans’k. En l’actualitat, el gruix de les tropes de Moscou està estacionat en l’oblast de Zaporižžja; temen que les tropes revigoritzades ucraïneses trenquin les línies apuntant a la ciutat portuària de Berdjansk, en la mar d’Azov, trencant així el corredor terrestre que uneix la Federació Russa amb Crimea, establert amb dificultat en els primers mesos del conflicte. En aquest cas, la derrota militar no seria tàctica com en el cas de Khàrkiv, sinó estratègica.

Aquestes reculades militars russes van generar la crida de Putin a una mobilització parcial de reservistes, que de parcial no té res (300.000 sembla una xifra plausible, alhora que hi ha forts rumors que això és només la primera ona, i el número total podria ser superior a 1.000.000) encara que continua sent selectiva i no total. La mateixa es concentra fortament als pobles i petites ciutats on fins al 10% dels homes adults (exclosos els ancians) són afectats, mentre les ciutats més grans contribueixen en molta menor mesura, i Moscou encara menys. Les xifres tendeixen a ser més altes entre les minories ètniques: tàrtars, buriats, tovancs i altres minories suporten un pes desproporcionat en el reclutament enfront de la població eslava, en una distinció amb clars trets racistes.

Encara que aquesta decisió va portar al límit l’intent de Putin de fer una guerra reaccionària sense pertorbar la vida de l’àmplia majoria de la població, fins a aquest moment indiferent a la guerra, Putin continua anant amb compte, intentant no enemistar-se amb els grups que podrien organitzar-se. Les categories directament afectades són les més impotents políticament. Al mateix temps, les fronteres estan obertes i el Kremlin no vol arraconar a la gent. Als estudiants de les universitats públiques se’ls ha donat un ajornament. Ara com ara, una gran part de la població està tractant de mantenir la seva indiferència creient que a ella no l’afectarà, reacció que podria canviar fàcilment si Putin procedeix amb les pròximes ones de mobilització. Aquesta fugida cap endavant de Putin, al costat de la radicalització dels sectors més guerreristes, tal vegada acaba per trencar el pacte implícit establert entre les masses i el poder, on les primeres consenten l’autocràcia a canvi d’estabilitat després dels catastròfics i traumàtics anys 1990. És aquest risc el que atemoreix a la parasitària casta dirigent que es va quedar amb les despulles de l’ex URSS en acord amb oligarques privats. Un despertar de les masses russes dels costos onerosos d’aquesta guerra reaccionària podria reobrir el cicle de guerres fracassades i revolucions que van jalonar la història de Rússia de començaments del segle XX.

Per als EUA, a causa dels avanços ucraïnesos, la situació contradictòriament es complica. Perquè les reculades russes han fet més concret el següent dilema: com garantir que Rússia no guanyi a Ucraïna i, al mateix temps, no desencadenar una guerra nuclear potencialment global? Les referències al "precedent" d’Hiroshima i Nagasaki en el discurs de Vladímir Putin sobre l’annexió dels territoris parcialment ocupats d’Ucraïna (Donetsk i Lugansk, en l’est, i Jersón i Zaporiyia, en el sud) revelen tant la predisposició de Moscou a recórrer a l’últim recurs atòmic, com la cridanera fatiga de les tropes russes i prorusses en el camp de batalla, alhora que la necessitat de recórrer a amenaces cada vegada majors per a frenar la iniciativa bèl·lica de Kíev. Per part seva, la invitació del president ucraïnès Zelenski a dur a terme una acció militar "preventiva" contra una potència nuclear revela l’elevat que és el risc d’una transformació en arma convencional de l’arma atòmica i, sobretot, la intensitat amb què Kíev percep l’amenaça.

Les "revelacions" sorprenents del New York Times sobre l’assassinat de la nacionalista russa Darya Dugina, en la qual els serveis d’intel·ligència estatunidenques responsabilitzen a una part del govern ucraïnès, així com les posteriors frases de Biden sobre Putin ("no descarto una reunió amb ell en el G-20 a Indonèsia", "estem intentant veure si té una sortida" a la situació que va crear envaint Ucraïna) indiquen la creixent preocupació de Washington. Amb aquest missatge explícit de no portar la guerra al territori de la Federació Russa, els EUA intenta calmar les vel·leïtats de Kíev, així com de les seves més fervents patrocinadors europeus, amb Polònia al capdavant, desitjosos d’assestar un cop definitiu als russos i Moscou. La superpotència ha armat, entrenat i finançat als ucraïnesos amb un clar objectiu: Rússia ha de perdre la guerra, però Putin no ha de perdre la credibilitat. En cas contrari, la perspectiva d’un Harmagedon nuclear es torna sobtadament realista. L’ús indiferent de l’instrument atòmic en els conflictes regionals soscavaria l’ordre mundial, posant en perill el propi interès global dels Estats Units.

L’atac al pont Kerch de Crimea mostra la mateixa dinàmica anteriorment descrita. La premsa estatunidenca informa que els serveis especials ucraïnesos estan darrere de l’atac al viaducte més llarg d’Europa (18,1 km), encara que ningú ha fet afirmacions oficials. Per a Putin, aquest pont que ell va inaugurar era una "línia vermella" infranquejable. Moscou es veu obligat a donar una resposta, de moment només convencional, però dura: la pluja de míssils no va perdonar cap regió ucraïnesa: des de la capital, Kíev, fins a la ciutat portuària d’Odessa (la perla "russa" de la Mar Negra), des de la russòfona Khàrkiv fins a la més nacionalista i centreeuropea Lvov. Amb aquesta demostració de força, que té el límit d’excloure la bomba nuclear, cada vegada més invocada pels sectors més radicals de Moscou, Putin es veu obligat a recórrer a represàlies ordinàries, però més àmplies. L’amplitud de la represàlia russa queda subratllada pel fet que almenys tres míssils de creuer van sobrevolar el cel de la petita i constitucionalment neutral Moldàvia. Al mateix temps, té la funció addicional de mostrar una força vehement per a ocultar la feblesa de Rússia, incapaç de protegir adequadament la crucial infraestructura logística.

Les represàlies de Rússia perfilen un pròxim ressorgiment del conflicte armat. En particular, Moscou podria procedir amb dos nous enfocaments: la destrucció de les centrals elèctriques del país atacat i l’atac als centres de decisió. La primera mesura pocs mesos abans de l’arribada de l’hivern intenta doblegar la voluntat de resistència de la nació envaïda. Els inconvenients afectarien principalment la població civil, que aviat podria veure’s incapacitada d’escalfar els edificis de les grans ciutats a causa de la interrupció dels fluxos de gas rus. La segona, cobra més significat des que Zelenski per decret presidencial prohibeix expressament qualsevol negociació amb Rússia per a un alto el foc. L’existència de ponts de diàleg, ha evitat de moment, que els departaments governamentals i els palaus presidencials hagin estat tocats per les ofensives russes, però això podria canviar.

L’impacte de la guerra sobre el moribund ordre mundial de postguerra
La guerra entre Ucraïna i Rússia ha accelerat la desintegració del que quedava de l’ordre mundial fins a principis d’enguany. No obstant això, encara no hem entrat en la Tercera Guerra Mundial, que només es donaria si les grans potències, com els Estats Units, la Xina i Rússia s’enfrontessin directament. Tanmateix, des del 24 de febrer d’enguany es va aguditzar la competència entre aquestes. Com diu el document que anem citant:

"En aquest marc cal comprendre el significat de la guerra actual. No és que abans no hi hagi hagut guerres. Al contrari. Amb el triomf nord-americà en la Guerra Freda no va venir una era de "globalització pacífica". A més de les guerres imperialistes a l’Iraq i l’Afganistan (i la guerra contra el terrorisme com a estratègia) va haver-hi, i hi ha, múltiples conflictes regionals (Iemen, Israel-Palestina-Líban) amb intervenció de grans potències, com la guerra civil a Síria. Fins i tot guerres terribles en territori europeu com les guerres dels Balcans. Però en general es va tractar de guerres asimètriques o conflictes circumscriptes. La guerra a Ucraïna és un salt respecte a aquestes guerres per la seva dimensió global i perquè involucra a les dues grans potències nuclears i contendents en la Guerra Freda."

Per part seva, Pequín no aprecia l’aventura de Moscou perquè no està disposat a xocar obertament amb Washington, però no pot permetre’s el luxe de perdre a Rússia perquè acabaria envoltada de potències enemigues, dirigides pels Estats Units. Globalment, manté un fràgil equilibri de la seva política exterior, en tensió per les seves necessitats polítiques d’oposició a l’ordre mundial dissenyat pels EUA, que comparteix amb Rússia, i la seva forta dependència comercial i tecnològica amb Occident, que expliquen la seva cautela en l’escenari internacional. Al mateix temps les dificultats de Rússia en la guerra, que estan accelerant el seu declivi com a potència regional com a mostra el nou avanç de l’Azerbaidjan sobre Armènia al Caucas, permeten a la Xina forjar aliances i assegurar el subministrament d’energia a Àsia Central com va mostrar el recent cim de l’Organització de Cooperació de Xangai a Samarcanda.

Tant Rússia i la Xina com els EUA es dediquen frenèticament, en l’àmbit internacional, a reclutar aliats per a desplegar-los en el joc cada vegada més dur de la disputa interestatal, mentre que altres països, sobretot el Japó, l’Índia, Turquia i Polònia, aprofiten la contesa per a guanyar influència i prestigi. Al seu torn, malgrat la intenció dels Estats Units de recrear una divisió aquest/oest com en l’època de la Guerra Freda, el seu abast més enllà de l’escenari europeu és limitat com a mostra la gran línia de falla entre el nord i el sud, que la guerra d’Ucraïna ha mostrat obertament. Per a la Xina i Rússia, és una oportunitat única de penetrar en l’antic Tercer Món, on l’operació nord-americana reforça els reflexos anti yankis i més en general contra el conjunt de potències occidentals. L’acord d’Aràbia Saudita i Rússia per a augmentar els preus del petroli és una mostra aguda del que diem i una bufetada a Biden. En un cert sentit invers, la votació de l’última Assemblea General de l’ONU, que va condemnar per il·legals els referèndums realitzats per Rússia en quatre regions d’Ucraïna i va demanar a la comunitat internacional que no els reconegui, va ser aprovada per 143 països, un avanç dels EUA, que es recolza en la posició de molts països de respecte a la sobirania i integritat territorial dels Estats.

Per part seva, malgrat el salt intervencionista dels Estats Units en l’escenari europeu, aquest continua sent limitat, a conseqüència de la profunda fractura interna que els corroeix des de l’elecció de Donald Trump en 2016. En el teatre d’operacions ucraïnès, es produeix un difícil acte d’equilibri entre la temptació de deixar que l’enemic rus es dessagni i la necessitat d’evitar que el conflicte s’agreugi fins al punt de requerir una intervenció directa, com expliquem més amunt. Això és així, també, perquè el perill xinès preval sobre el rus a ulls dels nord-americans. Aquest és el significat de connectar l’acord amb l’Índia, Austràlia i el Japó per a contenir a la Xina (Quad) a l’OTAN, com va ser el cas de la cimera de Madrid. Per part seva, en relació amb Europa, després d’un període turbulent de les relacions transatlàntiques amb l’anterior administració, la guerra ha reunificat a les dues parts de l’OTAN. No obstant això, a mitjà termini planteja una gran incertesa, a causa de la situació interna de l’única superpotència existent, el gran taló d’Aquil·les de la política nord-americana avui dia. Si Donald Trump, o qualsevol republicà de tarannà trumpià, guanyés les eleccions presidencials de 2024, caldria esperar una important divisió de la UE en un bàndol proestatunidenc i un altre proautonòmic. No obstant això, a diferència de la presidència de Trump, el consens bipartidista contra la Xina s’ha consolidat.

Finalment, com els Estats Units està absorbit en bastants escenaris, començant pel caos intern, la guerra a Ucraïna i el desafiament cada vegada més candent amb la Xina, això deixa bretxes obertes al joc d’altres actors en l’escena internacional i a nous potencials conflictes especialment a Europa. No estem parlant de la situació dels Balcans, una ferida que sempre i especialment en l’últim temps amenaça de reobrir-se; sinó del salt de les amenaces creuades entre Grècia i Turquia, que podria obrir una segona guerra a Europa. Grècia està aterrida per l’espectacular ascens geopolític de Turquia. En el marc de la relativa feblesa política de tots dos governs i el consegüent intent d’exasperar els sentiments nacionalistes de les seves respectives opinions públiques, un conflicte reaccionari no pot descartar-se.

Les fragilitats xineses surten a la superfície

Xina ha gaudit durant dècades d’un període de creixement econòmic vertiginós i un ascens com a potència regional i mundial. Però partir de l’enrariment de la globalització neoliberal, així com de la política més agressiva dels EUA en el pla extern, així com les dificultats creixents de la transició a un nou model econòmic agreujat per la política de COVID zero –que estan generant desconfiança en la classe mitjana, la principal base de sustentació reaccionària del règim– en el pla intern, els marges històrics de la burocràcia restauracionista de Pequín es van reduint de manera important.

La crisi de la globalització neoliberal afecta a la Xina de dues maneres: més i més països imperialistes busquen restringir els seus mercats a les mercaderies xineses, alhora que augmenten les restriccions a les seves inversions i compres d’actius industrials o tecnològics. Els Estats Units i la UE planegen instrumentalitzar la protecció del clima per a excloure a les empreses xineses dels seus mercats, buscant un acord sobre normes comercials comunes per a restringir l’accés al mercat de les empreses "que no compleixin amb les normes de baixa intensitat de carboni" (Joe Biden, va declarar que l’objectiu és bloquejar "l’acer brut de països com la Xina"). Més greu encara, els Estats Units ha redoblat la pressió sobre la indústria xinesa de fabricació de xips, mitjançant un intent tardà, però intent a la fi, de relocalitzar la producció de "fabs" i impedir-la a la Xina, l’enduriment de les restriccions a les exportacions d’equips de fabricació de xips i la recentment l’Aliança Xip 4 –que inclou a Taiwan, Corea del Sud i el Japó–, que busca crear una cadena de subministrament de semiconductors centrada en els Estats Units i que exclou a la Xina continental. La nova política nord-americana, al mateix temps que permet als fabricants de xips xinesos ampliar la seva capacitat de producció de xips de generacions anteriors de manera tal que les empreses estatunidenques puguin continuar venent equips en aquest lucratiu mercat, tracta d’impedir o frenar que les empreses xineses produeixin semiconductors d’alta gamma, assegurant-se que hi hagi una bretxa permanentment gran entre el nivell tecnològic dels Estats Units i els seus aliats i el de la Xina. En resum, un cop obert al progrés tecnològic de la Xina, una bateria de mesures que actuen de contraatac, però que poden ser letals: després que l’administració Trump introduís restriccions a les exportacions de xips en 2020, el negoci mundial de telèfons intel·ligents de Huawei va quedar devastat. D’altra banda, lligat també a les conseqüències desastroses per als negocis de la política de zero COVID, la diversificació manufacturera va guanyar velocitat, amb un important nombre de multinacionals congelant les inversions i accelerant els esforços per a desenvolupar altres centres de producció a escala internacional, sense per contra abandonar la Xina, per la importància del seu mercat domèstic.

En el pla geopolític i militar, els EUA busca avançar en un cèrcol contra la Xina, especialment utilitzant el temor al gegant asiàtic a l’Indus-Pacífic. L’agressió russa podria convèncer als EUA, juntament amb el Japó, que ja ha reforçat la seva capacitat militar i les seves relacions amb Taiwan i Corea del Sud, que va elegir enguany un president pro nord-americà, d’evitar un futur escenari ucraïnès per a Taiwan. Per part seva, els Estats Units continuen reforçant el Quad, una aliança amb l’Índia, el Japó i Austràlia en clau anti xinesa. No està malament recordar que Washington té desplegats més de 28 mil soldats en la península coreana i 57 mil efectius en 120 bases al Japó.

En el pla intern, la crisi del gegant immobiliari Evergrande, que es troba en procés de reestructuració, amb més d’un milió d’habitatges sense acabar i un deute superior als 300 mil milions de dòlars que equival al 2% del PIB xinès i d’altres promotors immobiliaris, exemplifica la històrica bombolla creditícia i d’inflació d’actius, especulació i inversió imprudent finançada pel deute, que corroeix tot el cos de l’economia xinesa, afectant també les empreses estatals, els governs locals i fins i tot les llars.

Aquesta sobreacumulació de capital i aquest sobreendeutament excessiu han donat origen a una enorme inversió improductiva. Una mica abans de la crisi mundial de 2008/9, però especialment després d’ella, el deute xinès va començar a augmentar més ràpidament que el PIB, generant una bretxa cada vegada més important entre els costos del servei del deute que es van anar accelerant mentre que la capacitat de servei del deute es desaccelerava, una prova d’inversió improductiva sistemàtica, a escala massiva. Tret que la Xina descobreixi un motor de creixement econòmic totalment nou que compensi l’enorme plus de creixement generat pel deute que ara es destina a inversions no productives, aquesta qüestió no té solució no traumàtica. Sobretot, perquè la burocràcia de Pequín, malgrat el seu nou discurs sobre la "prosperitat en comú" que va passar a segon pla ràpidament, es nega a impulsar el consum mitjançant una redistribució massiva de la renda en favor de les llars ordinàries. A pesar que fa anys que parla de "reequilibri", el govern xinès mai ha tingut com a objectiu augmentar la proporció del consum en el PIB, la qual cosa canviaria fonamentalment les bases del model xinès basat en la superexplotació de la força de treball. Una modificació radical en el repartiment de la renda nacional només pot imposar-se amb una lluita des de baix, d’aquí el temor de la burocràcia a tota acció independent de les masses i els seus discursos demagògics que busquen desviar la brega existent contra els rics, els ritmes de treball superintensius i la forta desigualtat social, cap a canvis cosmètics, però dins del mateix model econòmic.

Aquestes dificultats de la transició a un nou model econòmic, estan afeblint el contracte social amb la classe mitjana. Els centenars de milions de xinesos que componen aquesta població s’han beneficiat de les reformes, han accedit a la universitat i a llocs de treball ben remunerats, han assegurat l’educació i la comoditat del seu únic fill i han acumulat riquesa immobiliària. També s’han beneficiat d’un consum desenfrenat i d’un nou estil de vida, però a costa d’una exacerbada competència de tots contra tots i un fort individualisme. Però avui dia, a diferència del passat, el règim té cada vegada més dificultats de satisfer el desig de progrés social de la població. Les universitats continuen formant a persones que entren en un mercat laboral ja saturat, generant un augment de la desocupació en la joventut, que es veu obligada a acceptar treballs mal pagats en plataformes de màrqueting o en el sector del repartiment. Mentre que els empleats de les grans empreses i els funcionaris se les arreglen per a sobreviure, aquest ja no és el cas dels autònoms o els petits empresaris, per als qui la pandèmia ha soscavat la vitalitat de milions de petites i mitjanes empreses els marges de les quals ja estaven reduïts. Enguany s’ha produït una protesta pacífica de centenars d’estalviadors a la província central xinesa de Henan, que van intentar en va exigir els estalvis de tota la seva vida quan cinc bancs rurals van congelar els comptes de 300.000 persones. Més tard, es va desenvolupar un moviment per boicotejar el pagament dels préstecs immobiliaris enfront de l’incompliment dels terminis de lliurament dels departaments adquirits.

Amb aquest teló de fons de la creixent dificultat del règim de satisfer el desig de progrés social de la població, les mesures draconianes de confinament estricte en grans ciutats xineses com Shanghái, han donat lloc a un cert cansament amb aquesta interferència estatal cada vegada major en la vida quotidiana, cristal·litzant bregues acumulades, així com major descontent, airejat fins i tot en la via pública, d’aquest sector beneficiat per les reformes. També han sorgit diversos moviments d’opinió que exigeixen una ruptura amb les normes i valors de l’èxit social costi el que costi, la competència permanent i el culte al treball. Aquesta bretxa, si s’aprofundeix i porta a la ruptura, podria ser letal per al règim del PCCh, ja que aquests sectors són la seva principal base social, que li permet establir una capa de plom reaccionària sobre els treballadors i especialment els migrants, veritables responsables del miracle xinès.

Totes aquestes contradiccions, abans vetllades però que emergeixen a la superfície de més en més, estan generant un nivell de dissens inusualment alt abans del 20è Congrés Nacional del Partit Comunista Xinès i les regions sotmeses a un escrutini sanitari més estricte són les mateixes que constitueixen la base econòmica dels rivals de Xi, com és el cas de Shenzhen i Shanghái, ciutats orientades a l’exterior, en les quals la política econòmica i exterior de Xi és una veritable amenaça. Cal estudiar acuradament si aquests elements comencen a donar indicis d’inestabilitat del règim.

Europa i Alemanya en el cor de la tempesta geopolítica i econòmica

El primer resultat geopolític de la guerra d’Ucraïna, és que s’ha aixecat el nou Teló d’Acer que persistirà per un cert temps. Una primera conseqüència, la ruptura de la interdependència energètica entre Alemanya i Rússia, iniciada fa mig segle, en plena Guerra Freda, pel canceller alemany Willy Brandt i el president de la ex URSS, Leonid Brezhnev.

Això frustrarà els designis estratègics perseguits durant els últims trenta anys pel bloc alemany. És que com afirma l’economista australià Joseph Halevi:

"…des de la caiguda del Mur de Berlín i el col·lapse de l’URSS, Alemanya ha tractat de construir una sèrie d’economies interdependents entre si que ara equivalen essencialment a un únic sistema econòmic. Aquesta agrupació té un flanc occidental (Àustria, Suïssa, Bèlgica i els Països Baixos) i un oriental (la República Txeca, Eslovàquia, Hongria, Polònia i Eslovènia), amb diferents funcions i sectors repartits entre ells. Els Països Baixos actuen com a plataforma global i centre de transport; la República Txeca i Eslovàquia com a seus de la indústria automobilística; Àustria i Suïssa com a productors de tecnologia avançada, etc. Si Alemanya és el centre hegemònic d’aquest bloc, hem de revisar la nostra visió del seu paper geopolític i la seva importància mundial. En conjunt, el bloc té 196 milions d’habitants enfront dels 83 milions d’Alemanya, i un PIB de 7,7 bilions de dòlars enfront dels 3,8 bilions d’Alemanya. Això la converteix en la tercera potència econòmica del món, més petita que els Estats Units i la Xina, però major que el Japó [5]".

Efectivament, com diu aquest autor, la guerra ha acabat amb el somni d’un espai euroasiàtic comú, perquè afebleix objectivament els llaços d’Alemanya amb la Xina i tanca el canal de comunicació rus entre tots dos. També impedeix que Alemanya utilitzi a Rússia com un recés ric en recursos.

Si les conseqüències geopolítiques són tan greus, les mateixes es tradueixen en el pla econòmic en una crisi del vell model industrial alemany, basat en un ampli accés al gas rus a preus assequibles, una xarxa ben assortida de subcontractistes de baix cost a Europa de l’Est, especialment a Ucraïna, així com a Europa Occidental i una globalització triomfant, que han sabut aprofitar amb gran efecte amb productes manufacturats d’alta gamma. A això s’agrega l’envelliment de la població, que agreuja la pertinaç escassetat de mà d’obra: al llarg de l’any passat, el cap de Continental va fer un apassionat i urgent crida a la immigració. El risc és que la desindustrialització relativa europea, que s’ha desenvolupat durant aquestes dècades neoliberals i de la qual França és un dels països més colpejats, s’estengui a la mateixa Alemanya. Hi ha indicis que això ja està començant: un conegut fabricador nacional de paper higiènic, Hakle, es va declarar en insolvència a causa de la crisi energètica. Aquesta crisi està matant a les empreses siderúrgiques alemanyes, i tindrà impacte en les cadenes de subministrament que depenen d’aquest indispensable bé intermedi a Alemanya. ArcelorMittal, que posseeix una fàbrica d’acer en el port d’Hamburg, amb un enorme consum d’energia, igual a dues ciutats del nord d’Alemanya, Lübeck i Kiel juntes, està obligada a tancar alguns sectors de producció a causa dels preus de l’energia. Això podria afectar els diferents segments de la cadena productiva, els fabricants de components d’automòbils, que es veuen afectats per l’augment dels preus de l’acer, que al final podria acabar d’afectar els propis fabricadors. Estratègicament, les noves coordinades econòmiques, impliquen que molts models de negoci ja no són competitius. Per exemple, per a Alemanya continuarà tenint sentit produir acer en el futur, però només les variants de major qualitat. Però la transició es preveu traumàtica, ja que hi ha molts interessos creats que impedeixen el desviament de recursos de les indústries tradicionals, que fins ara han estat acaronades per les autoritats.

Aquest salt en la desindustrialització en la principal potència europea i les seves nombroses conseqüències polítiques i econòmiques, es tracta realment d’un fet que marca un canvi d’època. El punt més alt de la prosperitat a Alemanya es troba enrere i el país marxa cap a un empobriment. La devaluació de l’euro enfront del dòlar estatunidenc també ho demostra. Mentrestant, el govern parla fins i tot de possibles “aixecaments populars” (Annalena Baerbock). La pèrdua del benestar econòmic, l’autèntica cola nacional, podria tenir conseqüències imprevisibles. Geopolíticament, el caos intern amenaça l’automaticitat de l’obediència d’Alemanya al camp occidental.

Si la crisi social té el potencial de soscavar l’estabilitat de la República Federal, posant de manifest les fissures internes, accentuant les demandes de major autonomia i exacerbant els contrastos entre els Länder alemanys (entre Berlín i Bavaria i sobretot entre l’est i l’oest), altres tensions i realineaments s’estan produint en el Vell Continent. Especialment, la política del govern alemany de no consultar als seus socis en decisions transcendentals, està generant noves divisions i perills de fragmentació a la UE. Primera bomba: el 27 de febrer de 2022 un fons de 100.000 milions per revitalitzar les Forces Armades alemanyes, desarmades en gran part al final de la Guerra Freda, i l’assignació d’una suma anual d’almenys el 2% del PBI a la Bundeswehr, la qual cosa convertiria a Alemanya en el tercer país del món en inversió militar. Segona bomba: poques hores abans de tornar a oposar-se a la UE a la creació d’un topall comunitari per als preus del gas, Berlín va destinar un “escut defensiu” de 200.000 milions per contenir els alts preus a nivell nacional; creant alhora nou deute estatal i generant l’empipament de països de la UE com Itàlia, que no poden imitar-la. Ja abans de la guerra i durant la pandèmia, aquesta vegada en acord amb França, el llançament del Fons de Recuperació europeu. El sorprenent unilateralisme alemany dels últims anys és ara com ara purament reactiu, una resposta als xocs exògens (primer el COVID-19, després la invasió russa d’Ucraïna). Encara que el marc de les prioritats estratègiques no està encara definit, la qual cosa és clar és que l’acord amb altres membres de la UE i de l’OTAN, inclòs EUA, no sembla ser la prioritat central.

Alhora, la guerra a Ucraïna ha afeblit el control que la parella francoalemanya tenia abans a la UE, al mateix temps que l’unilateralisme alemany molesta a París, generant una crisi important en les seves relacions.

D’alguna manera, el pes de la presa de decisions europea s’està desplaçant cap a l’est. Parant en sec aquesta tendència, Alemanya s’ha declarat en contra d’una nova ampliació de la UE cap a l’Est sense reformar-la prèviament. Una UE amb 30 o 36 membres (és a dir, amb Ucraïna) seria un assumpte completament diferent, va advertir el canceller Olaf Scholz, qui va demanar l’abolició de la unanimitat en les decisions de política exterior i de l’Estat de Dret. Una mostra de lideratge que no passa a les oïdes de molts dels veïns dels alemanys, no sols França sinó especialment Polònia. Aquest últim país, enfortit per la seva associació estratègica amb els Estats Units, està aprofitant el moment de greus dificultats econòmiques i energètiques (sabotatge del Nord Stream) d’Alemanya per obtenir dividends geopolítics i corroborar el seu imprescindible paper com a eix de l’OTAN (el president de Polònia ha revelat que el govern de Varsòvia ha iniciat negociacions amb Washington per a incorporar-se al programa d’intercanvi nuclear de l’OTAN). Les declaracions del vice-primer ministre Jarosław Kaczyński, que va celebrar l’aniversari de la invasió nazi l’1 de setembre de 1939 anunciant que Polònia vol reobrir les negociacions amb Berlín per a les reparacions pels exterminis de la Segona Guerra Mundial, demandant l’astronòmica suma de 1.300 milions d’euros, mostra el clima entre tots dos països. Una proposta poc realista, però que dona una idea de la competència polonès-alemanya encesa per la guerra d’Ucraïna, que marcarà els destins del continent, així com l’equilibri a la Unió Europea.

Però la crisi del model alemany també afecta durament a Itàlia. Berlín garanteix el deute italià, en bona part, encara que no sols per l’interès de la indústria germànica per salvaguardar la interdependència amb el seu aparell exportador. Aquesta relació li permet a Itàlia continuar sent la segona manufactura d’Europa. La crisi alemanya obre un interrogant sobre aquesta relació econòmica, que pot influir en les decisions sobre la revisió del Pacte d’Estabilitat i Creixement que busca la nova primera ministra italiana d’extrema dreta. Però sorprenentment, no va ser Itàlia, amb el seu deute insostenible i la seva difícil governabilitat, la que va estar en els visors en els últims dies, sinó el Regne Unit. El gir d’un programa fiscal expansiu a una dura austeritat després d’un cop de mercat i el perill d’una crisi financera, així com la renúncia de Lizz Truss com primera ministra en temps rècord, mostren que els vents geopolítics i de la crisi econòmica ja comencen a fer estralls. La feblesa, contradiccions i divisions de l’imperialisme britànic en el marc del Brexit surt cada mes a la superfície, sense sortida a la vista.

Perspectives polítiques i de la lluita de classes

En el document ja citat, es diu:

"Des de la crisi capitalista de 2008 va haver-hi dues onades molt importants de lluita de classes, que amb desigualtats es van estendre a nivell internacional. La primera, com a resposta directa a l’efecte de la Gran Recessió, va tenir el seu punt més alt en la Primavera Àrab, una rebel·lió generalitzada contra les dictadures àrabs pronord-americanes, disparada ni més ni menys que per la pujada del preu del pa. Aquesta onada va tenir la seva expressió a Europa amb el moviment dels indignats a l’Estat espanyol i les desenes de vagues generals a Grècia, capitalitzats majorment per noves representacions reformistes d’esquerra com Podemos i Syriza.
La segona onada es va iniciar a França en 2018 amb la mobilització dels “armilles grogues” contra la pujada dels combustibles, transformada en una gran rebel·lió contra el govern de Macron. Aquesta onada va arribar a Amèrica Llatina amb l’aixecament de l’Equador (contra la pujada de combustibles ordenada per l’FMI), les protestes i aturades nacionals a Colòmbia i la revolta a Xile d’octubre de 2019, que podria haver obert el camí a la revolució, però es va imposar el desviament primer per la Constituent i després pel govern de Boric.

Aquesta onada va entrar en una pausa per la pandèmia del coronavirus, però passat el moment inicial de les quarantenes, la lluita de classes va tornar amb força, ni més ni menys que als Estats Units amb l’esclat del moviment Black Lives Matter, un procés de mobilitzacions en repudi a l’assassinat de George Floyd, un afroamericà assassinat per la policia, del qual van participar més de 25 milions de persones.

En el marc d’un augment de la desigualtat i la precarització que va deixar la pandèmia, la inflació –i sobretot els augments d’aliments i combustibles– actua com a detonant de situacions de conflictivitat social i política. Ja estem veient les primeres respostes obreres i populars a aquesta nova situació, que inclouen des de lluites distributives salarials de sectors de la classe treballadora organitzada fins a aixecaments i revoltes".

Aquesta dinàmica, incipient al moment de l’escriptura d’aquest document, es va afirmar en el que va de l’any, al calor de l’augment de la carestia de la vida i de la crisi econòmica. A Sri Lanka, després de més de 4 mesos de protestes, amb una energia i un sentiment similars als de la Primavera Àrab, les masses han fet fora al president Gotabaya Rajapaksa, amb milers de manifestants ingressant al palau presidencial amb escenes que van generar l’entusiasme dels treballadors i pobres del món sencer.

Començat amb un aixecament estudiantil i posteriorment seguit pels sindicats de treballadors i fins i tot sectors importants de les classes mitjanes que rares vegades protestaven i s’oposaven als estudiants, en una revolta general que es va concentrar en la demanda política de Gota Go Home! No obstant això, la falta d’una direcció i estratègia clara que lligui aquesta demanda correcta a la sortida econòmica i social que els treballadors volen imposar per resoldre la crisi del país, ha permès que hagi estat de moment manipulada per altres forces opositores. El parlament, completament desacreditat, va votar en forma secreta al també odiat exprimer ministre Ranil Wickremesinghe, que aposta a una major repressió mentre intenta negociar un acord amb l’FMI, que implicarà majors atacs a les condicions de vida.

Però Sri Lanka podria ser només la primera fitxa de dòmino a caure. El Fons Monetari Internacional ha advertit que 41 economies de baixos ingressos s’enfronten a problemes de deute. Països com Egipte, el Pakistan i Tunísia estan buscant urgentment noves ajudes financeres de l’FMI. Però, tenint en compte la dura postura de l’organisme amb Sri Lanka, altres països semicolonials que sofreixen la pujada dels preus dels aliments i l’enduriment monetari dels EUA, podrien veure’s arrossegats en processos del mateix tipus.

Segons diversos analistes, el Pakistan corre el risc real de caure en un cicle de disturbis, cops militars i inestabilitat, una “situació d’Egipte a l’Indus”. A Haití, les protestes antigovernamentals, que ja van per la setena setmana, han paralitzat el país, amb les escoles, els negocis i el transport públic tancats en la seva majoria. Des del 22 d’agost, els haitians s’han manifestat contra la violència crònica de les bandes, la pobresa, la inseguretat alimentària, la inflació i l’escassetat de combustible. La fúria de la població es va avivar encara més el mes passat quan el primer ministre Ariel Henry va anunciar que retallaria els subsidis als combustibles per a finançar al govern, una mesura que duplicaria els preus en les gasolineres. Milers d’haitians continuen protestant en diverses ciutats del país, exigint la dimissió del govern que ha sol·licitat ajuda militar internacional per a fer front a la crisi. Per part seva, a l’Iran, l’assassinat de Jina (Mahsa) Amini, després de la seva detenció per la “policia de la moral” del règim a Teheran el 15 de setembre de 2022, per suposadament no respectar els estrictes codis de l’ús del hijab de l’Iran, va desencadenar una onada de protestes públiques que continua estenent-se per tot el país, contra les opressives lleis morals del règim que cristal·litzen el rebuig a l’opressió, la corrupció i la pobresa imposades per l’Estat capitalista i teocràtic dels aiatol·làs.

Al costat de la continuïtat de les revoltes, el més nou com a forma de protesta és l’entrada de sectors cada vegada més importants de la classe obrera amb els seus mètodes de lluita tradicionals, les vagues i els piquets. Aquest és el cas de la vaga de les refineries franceses, que va generar un problema greu de falta de carburants i va afectar de manera creixent al funcionament normal del conjunt de l’economia i posant la qüestió dels augments salarials, així com la indexació d’aquests, alhora que els guanys extraordinaris dels grans grups, en el centre de la política nacional, la qual cosa no passava des de fa dècades. Encara que l’aturada generalcovocada per la CGT, FO i altres centrals sindicals del passat 18/10 no va significar un salt en la generalització de la vaga a altres sectors, va ser un clar advertiment a Macron sobre aquesta qüestió sensible de la carestia de la vida, així com la contrareforma de les jubilacions que pretén encarar.

Però el més sorprenent són els dos processos de lluita de classes que es desenvolupen en els dos països on el neoliberalisme s’havia imposat en tota la línia, deixant per un període històric a la classe obrera a la defensiva. A Anglaterra, els sindicats estan en el centre de l’escena després de mesos. En molts sectors de l’economia, les vagues s’han multiplicat des de l’estiu, aconseguint un nivell no vist des de l’ofensiva thatcherista de fa 40 anys. Els treballadors del ferrocarril, els estibadors, els treballadors d’Amazon, els professors, els carters, els conductors de autobus, les infermeres del NHS, els escombriaires, els advocats, etc. s’estan mobilitzant per exigir augments salarials. La irrupció mediàtica de Mick Lynch i Eddie Dempsey, dirigents del RMT (sindicat de treballadors ferroviaris, marítims i del transport), desconeguts fins fa poc i convertits en autèntiques estrelles de la televisió, mostra la inversió de la situació respecte als anys ’80. Alhora, el clima de “unitat nacional” després de la mort d’Isabel II ha durat poc. Les mesures de força s’han reprès i l’u d’octubre va haver-hi diverses aturades simultanies i mobilitzacions en tot el país davant l’alça en el cost de vida. Aquest procés en un dels pols del neoliberalisme, s’agrega el procés que es ve desenvolupant des de més tard als Estats Units, que com afirmava el document que ja citem:

"... inclou experiències de lluita, organització sindical i política… El que estem veient en processos com l’onada de vagues del passat octubre (Striketober) i en un altre nivell la “gran renúncia” és un canvi significatiu en l’autopercepció d’importants sectors de la classe treballadora, sobretot els treballadors que van ser considerats essencials durant la pandèmia, de les seves forces i del seu rol en el funcionament de la societat. És un canvi profund en la consciència, que s’expressa en què una majoria considera de manera positiva els sindicats a pesar que només el 10% dels treballadors estan sindicalitzats. El més avançat és el procés de sindicalització de treballadors precaris, com a Starbucks, o en sectors capitalistes estratègics com a Amazon. És un procés emergent de “sindicalisme de base” que té contradiccions, està pressionat per les polítiques de cooptació del Partit Demòcrata i de la burocràcia sindical a través dels seus sectors més d’esquerra, però que de conjunt constitueix una gran experiència que encara està en els seus inicis. [Aquests processos de lluita i organització s’acompanyen] del sorgiment de l’anomenada “generació U” (per Union-sindicat) als Estats Units, que és la que ve protagonitzant el procés de sindicalització i, com plantegem més amunt, ha passat per l’experiència del BLM. És una avantguarda que en gran manera ha estat la base del “fenomen Sanders”, sobretot organitzada en el DSA, i té una preferència politicoideològica per el socialisme”.

Recentment, la majoria de 90.000 treballadors ferroviaris va votar a favor de realitzar una vaga general per augments salarials, enfastidits de les retallades de sous i d’haver estat explotats com a "treballadors essencials" durant la pandèmia. El president Biden, les direccions burocràtiques sindicals i l’establishment polític van dur a terme una enorme operació per desbaratar la mesura de força a canvi d’importants concessions, que van fer posar el crit en el cel a la premsa de les altes finances del Wall Street Journal.

Finalment, els treballadors de les tres plantes del pneumàtic a Argentina venen d’obtenir una ressonant victòria salarial, arribant a imposar una clàusula gallet fins a la pròxima negociació salarial després de cinc mesos de combat.

Aquests processos tenen com a rerefons la profunda polarització política que es continua desenvolupant. L’elecció de Biden, que havia enfortit alhora la imposició del govern de coalició àmplia de Draghi a Itàlia, no ha frenat el procés de desenvolupament de l’extrema dreta com a mostra la persistència del fenomen Trump als mateixos EUA o la caiguda de l’ex president del BCE a Itàlia i el triomf en les recents eleccions de la formació d’extrema dreta Fratelli di Italia encapçalant una aliança de dretes. Aquests fenòmens emergeixen com a vectors del descontentament, sobretot entre classes mitjanes conservadores i sectors despolititzats de les classes populars. Però políticament inclouen fenòmens diversos que van des de corrents en fort procés d’acomodar-se a les institucions actuals, com el cas de la futura primer ministra Geòrgia Meloni (A Itàlia els “postfeixistes” es van mantenir allunyats del poder durant el període de domini de la Democràcia Cristiana, continuïtat que va ser trencada amb el primer govern de Silvio Berlusconi. Des de 1994, han participat en tots els governs de dreta, atorgant-los una credibilitat real al llarg dels anys en accedir als llocs de ministres, presidents de regions i alcaldes de grans ciutats. La pròpia Meloni va ser diputada durant 16 anys i ministra de Joventut de 2008 a 2011), fins a fenòmens amb elements proto feixistes, com Trump i Bolsonaro al Brasil, a casos intermedis com Marine Le Pen, que es beneficia d’un lent procés de desdemonització i de credibilitat en l’opinió pública, però que continua estant encara lluny de la completa normalització institucional dels Fratelli d’Italia. En tots els casos, aquests corrents que alberguen diferents graus de bonapartisme, no poden ser qualificades teòricament com a feixistes. És que, com deia Trotsky:

"El feixisme no és només un sistema de repressió, violència i terror policíac. El feixisme és un sistema particular d’Estat basat en l’extirpació de tots els elements de la democràcia proletària en la societat burgesa. La tasca del feixisme no és només destruir a l’avantguarda comunista, sinó també mantenir a tota la classe en una situació d’atomització forçada".

En el mateix sentit, Ernest Mandel deia que tenint en compte les condicions de la societat capitalista i la immensa desproporció numèrica existent entre els treballadors assalariats i els grans capitalistes

En les condicions actuals del capitalisme industrial monopolista, una centralització tan enorme del poder de l’Estat, que implica, a més, la destrucció de la major part de les conquestes del moviment obrer contemporani (en particular, de tots els “gèrmens de democràcia proletària en el marc de la democràcia burgesa”, designació que Trotsky donava molt justament a les organitzacions del moviment obrer), és pràcticament irrealitzable per mitjans purament tècnics, considerant l’enorme desproporció numèrica entre assalariats i detentors del gran capital. Una dictadura militar o un Estat merament policíac – per no parlar de la monarquia absoluta – no disposa de mitjans suficients per atomitzar, descoratjar i desmoralitzar, durant un llarg període, a una classe social conscient de diversos milions d’individus i prevenir així tot rellançament de la lluita de classes més elemental, rellançament que es produeix periòdicament pel simple joc de les lleis del mercat. Per aquesta raó, és necessari un moviment de masses que mobilitzi un gran nombre d’individus. Només un moviment semblant pot delmar i desmoralitzar a la franja més conscient del proletariat, mitjançant un sistemàtic terror de masses, mitjançant una guerra de fustigació i de combats al carrer i, després de la presa del poder, deixar-lo no sols atomitzat, a conseqüència de la destrucció total de les seves organitzacions de massa, sinó també descoratjat i resignat".

És evident que encara no estem aquí. No obstant això, en cas d’un salt en la crisi –per exemple, una ruptura de la UE o un camí més obert a la guerra mundial– aquests moviments podrien radicalitzar-se, ampliar la seva base i obtenir el suport de les elits dominants. En aquest cas, es convertirien en forces subversives que es podrien emparentar amb el feixisme clàssic.

A l’altre pol, es continuen desenvolupant fenòmens polítics d’“esquerra radical” (a l’esquerra del reformisme tradicional) que en molts casos tenen punts de contacte amb processos de lluita i organització (com als Estats Units). L’últim fenomen que va despertar simpaties a nivell internacional és el nou govern de Gabriel Boric a Xile. Però com demostren la derrota del Apruebo en el plebiscit sobre la nova constitució, el cicle d’ascens dels neo-reformistes és cada vegada més ràpid. La canalització electoral de l’esclat social va treure a les masses del carrer i va transformar a la Convenció en una Constituent falsejada, on la utopia d’acabar amb el Xile de la transició de la Dictadura de manera pacífica –que molts van abraçar– es va estavellar contra la paret. Així mateix, contra l’ascens de l’extrema dreta des d’aquesta nova esquerra o l’esquerra més tradicional com el Partit de Treballadors al Brasil es venen impulsant “fronts antifeixistes”, en general buscant una expressió electoral d’aquests, que lluny de transformar-se en una eina per detenir l’avanç d’aquests moviments enemics de tota la classe treballadora, de les dones, dels negres, dels pobles originaris i de la comunitat sexodiversa, en desarmar pels seus pacifisme a les masses i postergar la lluita de classes contra ells, es transformen en el contrari, generant desil·lusió en les forces proletàries i dels oprimits. És que com deia Trotsky enfrontant una situació d’ascens real del feixisme a Àustria en la dècada de 1930 i criticant la política dels socialistes i stalinistes, que impulsaven l’aliança amb les “forces antifeixistes” nacionals contra Hitler:

Tota la seva política es basa en la següent idea: el principal enemic dels obrers austríacs i russos és Hitler. Per tant, la primera tasca és colpejar a Hitler. Per això és necessari que el proletariat s’aliï amb les ‘forces antifeixistes’, terme vergonyós que inclou a la burgesia ‘democràtica’ dins i fora d’Àustria. Lògicament, no es pot formar aquesta aliança sense la postergació de la lluita de classes. L’aliança del proletariat amb la burgesia és inconcebible sobre altres bases. Però, com hem tractat de demostrar, aquesta política facilita la victòria dels nazis.

Contra aquesta política de conciliació, que sosté la urgència de l’anomenat vot tàctic antifeixista, i que treu l’enfrontament al feixisme del terreny de la lluita física entre les classes i l’insereix en els canals normals de domini de la burgesia en “temps de pau”, el combat al feixisme només es dona per la lluita de classes amb una política hegemònica de la classe treballadora i independent de totes les ales de la burgesia. Això passa per la unificació del conjunt de la classe treballadora en el terreny de l’acció contra el conjunt de la burgesia, en aliança amb els moviments de dones, amb el moviment negre, la joventut i els pobles oprimits. Es tracta del terreny de l’hegemonia i de la tàctica del front únic obrer, elaborada per la direcció de Lenin i Trotsky en la Internacional Comunista.

Com respondre a la crisi econòmica i social

Com vam dir, una nova crisi del deute podria ser el tir de gràcia per a molts països semicolonials que venen amb les finances públiques ja pressionades per la pandèmia. Els “rescats” de l’FMI que molts dels governs burgesos d’aquests països oprimits estan demandant s’obtenen a canvi de l’“equilibri pressupostari” i de la “reducció de les despeses públiques”: reducció que afecta sobretot les despeses socials, els subsidis als preus dels productes de primera necessitat, així com a la massa salarial i l’ús del sector públic. La naturalesa reaccionària d’aquesta pressió imperialista i del seu caràcter inhumà pot veure’s en el salt brutal de la misèria que porta aparellada amb el risc creixent de fams. Això posa més que mai a l’ordre del dia la mobilització massiva de les masses obreres i populars dels països de la perifèria capitalista, secundats pel proletariat internacional especialment els treballadors dels països imperialistes, per demanar als governs dels seus països respectius l’anul·lació del deute.

La crisi actual ve després d’anys de degradació de les condicions de vida i de treball producte de l’ofensiva neoliberal, a diferència de la crisi dels anys 1970 on es venia del matalàs social que havia significat per a una franja important dels treballadors el “boom”. També perquè si bé és cert que llavors va haver-hi una espiral inflacionària, la mateixa no es va transformar en crisi social, perquè gràcies a la seva lluita i l’existència d’una baixa desocupació i precarització de l’ocupació, els treballadors van aconseguir compensar fortament les seves pèrdues. Així, a França, “el poder adquisitiu del salari mínim va augmentar un 130% entre 1968 i 1983. Al mateix temps, el salari mitjà va augmentar aproximadament un 50%”. No per casualitat una de les principals decisions de l’ofensiva neoliberal va ser trencar aquest cercle, que es materialitzés per la desindexació dels salaris en la dècada de 1980. La crisi que s’aveïna, a diferència de les anteriors i fins i tot 2008/9, arrisca un empobriment general de la població, un augment significatiu de la misèria. La creixent crisi fiscal dels estats, la incapacitat de sostenir a les llars com en certa manera van fer en la pandèmia especialment als països imperialistes, els forats cada vegada majors de l’anomenat “Estat benefactor” fan que aquestes previsions no siguin només una metàfora. La por a la pauperització torna a Europa, acostant-nos d’alguna manera a la condició dels explotats en moments en què va ser escrit el Programa de Transició. D’aquí la vitalitat i actualitat d’algunes de les seves demandes en el moment present, quan sosté que:

"En les condicions del capitalisme en descomposició, les masses continuen vivint la trista vida dels oprimits, els qui, ara més que mai, estan amenaçats pel perill de ser llançats a l’abisme del pauperisme. Estan obligats a defensar el seu tros de pa ja que no poden augmentar-lo ni millorar-ho […] La IV Internacional declara una guerra implacable a la política dels capitalistes, que és, en gran part, la dels seus agents, els reformistes, tendent a fer recaure sobre els treballadors tot el fardell del militarisme, de la crisi, del desordre dels sistemes monetaris i altres calamitats de l’agonia capitalista. Reivindica el dret al treball i una existència digna per a tots. Ni la inflació ni l’estabilització monetària poden servir de consignes al proletariat perquè són les dues cares d’una mateixa moneda. Contra la carestia de la vida que, a mesura que la guerra s’aproxima, s’accentuarà cada vegada més, només és possible lluitar amb una consigna: l’escala mòbil dels salaris. Els contractes col·lectius de treball han d’assegurar l’augment automàtic dels salaris correlativament amb l’elevació del preu dels articles de consum [6]".

Aquest perill de pauperització que plana sobre les classes populars, també afecta a la classe mitjana baixa. Aquest sector social es troba sota pressió. Com a mostra un estudi de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i la Fundació Bertelsmann a Alemanya, encara que el risc de deterioració social és menor per a la meitat superior de la societat que en els anys 90, ha augmentat per a la meitat inferior. Segons diu Der Spiegel: “El fet que tota la classe mitjana s’hagi reduït del 59 al 53% de la població entre 1995 i 2018 es deu gairebé per complet al declivi de la classe mitjana baixa. “Continuem tenint una classe mitjana àmplia i estable”, diu Spannagel, “però s’està desfilant en el seu extrem inferior”. La sensació que prevalia abans que amb una formació professional adequada es tenia un mitjà de vida segur i tal vegada es podria comprar una casa algun dia s’ha anat dissipant". La gent de la meitat inferior, diu, “s’ha adonat que, encara que l’economia estigui brunzint i ells estiguin treballant com a esclaus, no estan tirant endavant”. És un sentiment que sovint es manifesta com una por difusa al declivi. “La inflació galopant està actuant com a accelerador”.

Tots aquests elements són un símptoma que s’està iniciant una època caòtica, amb canvis estructurals que arrisquen agreujar qualitativament la condició de vida i de treball dels explotats, al mateix temps que poden generar salts en la lluita de classes. Aquests parteixen d’una forta divisió i fragmentació de la força de treball, subproducte del caràcter “dualizador” de l’ofensiva neoliberal, alhora que una fugida de la classe mitjana a la meritocràcia i l’esforç individual (ideologia que es contagiava també entre els treballadors) per evitar la sort dels sectors més vulnerables del proletariat. Objectivament, el caràcter inflacionari de la crisi, expressat en la devaluació dels salaris, la carestia de la vida i l’expropiació creixent dels estalvis de la petita burgesia tendeix a potencialment a unificar als sectors baixos i alts de la classe obrera, tots els quals es beneficiarien d’un augment emergència del salari, així com de l’escala mòbil de salaris. Però avui dia, fins i tot quan els grups multinacionals que fan guanys rècords, es neguen mínimament a ajustar cap amunt els salaris donant com a molt “primes” i menys que menys augments al nivell de la inflació, aquesta baralla no és una lluita distributiva més, sinó que la mateixa adquireix en la seva generalització un caràcter polític d’enfrontament al conjunt de la classe capitalista, el seu estat i els seus governs. En aquest marc, més que mai es fa necessari una política audaç per trencar el pes conservador de totes les ales de la burocràcia sindical, els qui deixen passar o col·laboren amb els atacs, com la CFDT a França o, en el cas dels sectors més contestarios que per la pressió de la base són obligats a reubicar-se i prendre mesures d’acció, però sense trencar la lògica de conciliació de classe que els uneix al règim burgès. En aquest casos, només una tàctica d’interpel·lació i front únic de les organitzacions obreres que criden a la lluita, al mateix temps que una política activa al si dels sindicats per treure’ls-hi de les mans de la burocràcia, alhora que desenvolupi totes les tendències a l’acte-organització del conjunt dels explotats, sindicalitzats o no, pot mostrar una perspectiva als sectors pauperitzats de les classes mitjanes i impedir que aquests siguin guanyats pel camí sense sortida de l’extrema dreta i els seus bocs expiatoris contra els immigrants.

Són aquestes bases les que fan urgent fer passos seriosos en la construcció de partits revolucionaris amb un clar nord estratègic i programàtic. Enfront de la crisi i redoblada ofensiva del capital, les sortides neo-reformistes el sol horitzó de les quals són reformes cosmètiques del capitalisme quan aquest no està en condicions d’oferir res, sinó que accelera la regressió en tota la línia no sols són utòpiques, sinó que desarmen al proletariat enfront dels veritables combats a donar. Mes que mai és ells o nosaltres.

[1] En la seva intervenció en el Congrés de la Internacional de 1921, Trotsky assenyala: “L’equilibri capitalista és un fenomen complicat; el règim capitalista construeix aquest equilibri, el trenca, el reconstrueix i el trenca una altra vegada, eixamplant, de pas, els límits del seu domini. En l’esfera econòmica, aquestes constants ruptures i restauracions de l’equilibri prenen la forma de crisi i booms. En l’esfera de les relacions entre classes, la ruptura de l’equilibri consisteix en vagues, en lock-outs, en lluita revolucionària. En l’esfera de les relacions entre estats, la ruptura de l’equilibri és la guerra, o bé, més solapadament, la guerra de les tarifes duaneres, la guerra econòmica o bloqueig. El capitalisme posseeix llavors un equilibri dinàmic, el qual està sempre en procés de ruptura o restauració. Al mateix temps, semblant equilibri posseeix gran força de resistència; la prova millor que tenim d’ella és que encara existeix el món capitalista”. Trotsky, León, “Informe sobre la crisi econòmica mundial i les noves tasques de la Internacional Comunista”, consultable a: https://ceip.org.ar/informe-sobre-la-crisis-economica-mundial-y-las-nuevas-tareas-de-la-internacional-comunista

[2] Totes les cites són de “La guerra d’Ucraïna i la reactualització de les tendències a les crisis, guerres i revolucions”, consultable a: https://www.laizquierdadiario.com/la-guerra-de-ucrania-y-la-reactualizacion-de-las-tendencias-a-las-crisis-guerras-y-revoluciones.

[3] Subratllat nostre.

[4] En “La guerra d’Ucraïna i la reactualització de les tendències a les crisis, guerres i revolucions”, Claudia Cinatti resumeix les dues etapes anteriors: “La hipòtesi d’una blitzkrieg victoriosa per part de Rússia –una invasió massiva envoltant les grans ciutats, inclosa Kíev, que portés a la caiguda o la capitulació del govern de Zelenski– no es va donar per una combinació de factors, entre ells, que Putin va trobar una resistència ucraïnesa major a l’esperada, incrementada per l’assistència de l’OTAN, i que l’exèrcit rus va mostrar falles importants logístiques i estratègiques, la qual cosa li va significar baixes i pèrdua de material militar. Descartat l’escenari d’una guerra llampec, el conflicte va entrar en una segona fase concentrada a la regió del Donbás i el sud d’Ucraïna. Aquesta segona fase ha pres cada vegada més les característiques d’una guerra de desgast, amb un avanç lent i costós de l’exèrcit rus. Fins al moment la victòria important que ha aconseguit Putin és la conquesta de Mariúpol, una posició amb valor perquè va privar a Ucraïna de la sortida al mar d’Azov i perquè va establir un pont terrestre entre el Donbás i Crimea, donant-li unitat territorial a l’ocupació russa”.

[5] Citat per Marco D’Eramo a “Sinking Germany”, New Left Review Sidecar, consultat a https://newleftreview.org/sidecar/posts/sinking-germany.

6] Subratllat nostre.


Facebook Twitter

Juan Chingo

Integrante del Comité de Redacción de Révolution Permanente (Francia) y de la Revista Estrategia Internacional. Autor de múltiples artículos y ensayos sobre problemas de economía internacional, geopolítica y luchas sociales desde la teoría marxista. Es coautor junto con Emmanuel Barot del ensayo La clase obrera en Francia: mitos y realidades. Por una cartografía objetiva y subjetiva de las fuerzas proletarias contemporáneas (2014).

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah