×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La fortuna del Rei, impostos a l’Església i l’Ibex per lluitar contra el Covid

El President Torra volia 30 mil milions dels diners de la UE. Sánchez estava molt content amb els acords europeus per poder donar ajudes als grans empresaris i lluitar contra el Covid. Però ja hi havia recursos dins de l’Estat espanyol.

Guillermo Ferrari

dimecres 29 de juliol de 2020
Facebook Twitter

La falta de recursos en la sanitat pública i en especial en la lluita contra el Covid-19 és manifesta. Donen vacances al personal sanitari, però no contracten persones davant de la possibilitat real i avisada pels experts, de rebrots a l’estiu. No només això sinó que la major part del personal contractat a l’abril ha estat acomiadat. Triguen setmanes valuoses en contractar rastrejadors, falten bates, respiradors, etc.

Això ha marcat la lluita contra el Covid-19 des de l’inici fins ara. I el govern “de progrés” de Sánchez es va dedicar a demanar desesperadament diners a la UE. I el de Torra va fer el mateix a Sánchez. Però hi ha diners dins de l’Estat espanyol que ningú vol tocar. Aquí posem exemples d’on es pot “rascar” per poder lluitar contra el virus més greu en dècades.

La obscura fortuna del Rei

En primer lloc, la fortuna del Rei (emèrit i efectiu). La família real va tornar a l’Estat espanyol sense un duro i gràcies al dictador Francisco Franco. Però en aquestes cinc dècades s’ha convertit en la propietària d’una de les fortunes reials més grans (Felip VI també ha renunciat a aquesta fortuna?). Segons la revista Forbes és la sisena fortuna reial amb gairebé 2 mil milions d’euros.

Et pot interessar: Cassolada i repics per a exigir que el rei emerit doni la seva fortuna en temps de crisi sanitària

L’escàndol de Joan Carles amb la seva antiga amant i els presumptes suborns rebuts per l’adjudicació de l’AVE a la Meca a les empreses espanyoles semblen ser una petita punta de l’iceberg. Hi ha moltes persones que ens preguntem, com ha pogut passar de no tenir ni un duro a gairebé 2 mil milions d’euros? Quantes Corinas i testaferros hi ha ? Quants presumptes suborns no sortiran a la llum?

Aquí hi ha diners.

Església S.A.

Pet tothom es sabut que l’Església és una “empresa” molt pròspera. En primer lloc, perquè disposa d’una quantitat d’immobles que voldria qualsevol fons voltor. En segon lloc, perquè té uns ingressos milionaris per l’educació (això no és adoctrinament!) de milers i milers de nens. I, en tercer lloc l’Església es beneficia d’una fiscalitat especial i no pagar per exemple l’IBI de les desenes de milers de propietats que té.

El portal web “maldita.es” ha publicat que l’Església va matricular entre 1998 i 2015 a tot l’Estat gairebé 35.000 finques al seu nom (incloent-hi monuments històrics com la Mezquita-Catedral de Córdoba o la Giralda de Sevilla). Gràcies a una llei franquista en vigor fins al 2015, l’església podia inscriure aquestes propietats només amb la firma d’un bisbe (atado y bien atado!).

Més articles sobre l’Església Catòlica

Però no s’acaba aquí. L’ “Església S.A.” no paga l’IBI de totes aquestes propietats gràcies a la Llei de mecenatge 49/2002. Es considera que els hereus de Torquemada fan “una labor beneficiosa per a tota la societat”. Algú pot pensar en els pederastes que hi ha al si d’aquesta immaculada institució, els discursos contra les dones, els col•lectius LGBTI, etc i etc.; i es pot preguntar, “per a tota la societat”?

D’acord amb la seva última memòria d’activitats, l’Església disposa d’un pressupost de 924 milions de euros. Dels quan no paga impostos i es troben fora del control de l’Estat ja que no té idea que fa l’Episcopat. I no s’ha d’oblidar que l’any passat van obtenir 284 milions gràcies a la casella de la declaració de la renda. Són els subsidiats permanents

Aquí hi ha diners.

Rasquem els guanys de l’Ibex 35 i les SICAVs

Aquí hi ha diners per a rascar, i quant! Les empreses de l’Ibex 35 van guanyar 230 mil milions d’euros mentre hi havia moltes famílies buscant en els contenidors de l’escombraria el seu “plat del dia”. A la primera meitat del 2019 van guanyar gairebé 13 mil milions nets!!! Un 16,7% més que el mateix període del 2018. Els alts directius cobren 123 vegades més que la mitja dels salaris dels seus treballadors.

Aquest dimarts es van publicar les dades de l’atur que van ser esfereïdores. L’atur al mes de juny ha apujat en més de 5000 persones a tot l’Estat. La segona major pujada quan al juny sol baixar l’atur i augmentar els contractes (encara que siguin precaris i mal pagats). Però, els rics van veure augmentades les seves fortunes durant la pandèmia de Coronavirus.

Amb un impost extraordinari a les grans fortunes i els guanys de les grans empreses de l’Ibex 35 podrem tenir prou recursos per enfrontar la pandèmia. Recursos per a pagar als treballadors en negre, en ERTOs i EROs, autònoms i petits comerços. Recursos per a contractar més personal per a la sanitat pública i l’educació amb la intenció de revertir les retallades i tenir prou personal per lluitar contra el Covid.

O “rasquem” els diners dels rics i poderosos, o ells “rascaran” els diners de les nostres butxaques amb més reformes laborals, de les pensions i retallades. No es pot oblidar que el PP, el PSOE i Convergència-JxCat van fer les pitjors retallades a l’educació i la sanitat públiques en dècades i ens van fer patir un atur que encara duran. O les majories socials superen aquestra crisis a costa d’una minoria de paràsits o aquesta minoria enfonsa la societat en la misèria. El sistema capitalista ha de ser enderrocat pel bé de la humanitat i la natura.

Pots llegir més articles de l’edició d’avui


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones