×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La desocupació augmenta en 622.600 persones durant 2020

Es tracta d'una de les pitjors xifres en l'última dècada i mostra com és precisament la classe treballadora la que està pagant les pitjors conseqüències de la crisi deslligada pel coronavirus.

Pablo Juárez

dijous 28 de gener de 2021
Facebook Twitter

El 2020 va acabar com un dels pitjors anys en matèria de desocupació. Segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa 622.600 persones han perdut la seva ocupació i l’atur escala fins al 16,1%.

El daltabaix es va produir especialment durant el segon trimestre de l’any, que és quan es van produir els confinaments generalitzats i la primera onada va colpejar especialment fort. En aquest trimestre es van perdre al voltant d’un milió d’ocupacions i encara que durant l’últim mig any la xifra d’aturats va aconseguir canviar la tendència no aconsegueix recuperar el perdut en la primavera.

Es tracta de la xifra més alta de pèrdua d’ocupació des de 2012. També el 2020 trenca la dinàmica de creació de llocs de treball durant els últims set anys i la previsió d’una lleugera baixada de l’atur que pronosticaven diversos organisme internacionals.

Aquesta pèrdua abrupta de llocs de treball no té en compte als treballadors que es troben en situació d’ERTO. Actualment al voltant de 700.000 persones es troben en aquesta situació. En el moment àlgid de la pandèmia, durant la primera onada 3,4 milions de treballadors van estar suspesos temporalment, al que se li suma la ja esmentada dada d’un milió d’aturats durant aquest trimestre. Es va produir per tant una paràlisi sense precedents de l’economia que va deixar desemparats a una enorme proporció de treballadores i treballadors i les seves famílies.

Entre els immigrants i la joventut és on més colpeja la desocupació, agreujant la ja deteriorada situació existent abans de la pandèmia. Entre els menors de 25 anys, per exemple, la desocupació va pujar més de 10 punts i la taxa d’atur se situa en el 40,1%, la més alta d’Europa.

Aquestes xifres mostren com és la classe obrera la que està pagant les conseqüències de l’actual crisi. En contra del discurs del govern, es va deixar en plena pandèmia, que la patronal acomiadés impunement a centenars de milers de treballadores i treballadors.

Unidas Podemos i el PSOE, anunciaven a so de bombo i platerets una sèrie de decrets per a defensar l’ocupació, entre ells els que van generalitzar els ERTOs. La dada de desocupació és la millor demostració que això és fals, i de fet enguany ha estat un dels més durs per a les condicions de vida de les classes populars, mentre al mateix temps la gran patronal continuava mantenint els seus negocis i fins i tot augmentava les seves fortunes.

L’última negociació per a ampliar els ERTOs ja va mostrar a una patronal disposada a avançar perquè el govern li faciliti fins i tot més els acomiadaments. Els grans capitalistes es preparen novament per a un any marcat per la pandèmia i les dificultats econòmiques. És degut a això que la classe treballadora ha d’organitzar-se i exigir a la burocràcia sindical que lluiti en contra dels acomiadaments en qualsevol empresa, i llevant un programa que passi pel repartiment d’hores sense reducció salarial i l’expropiació sota control dels seus treballadors de tota empresa que tancament o acomiadi. Només unint a treballadors de diferents sectors i mitjançant el desenvolupament de la lluita de classes és com aconseguirem que aquesta crisi no la paguem les classes populars.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria