×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La comunitat educativa catalana comença a organitzar-se contra la repressió

Sindicats de l'ensenyament de Catalunya i associacions de la comunitat educativa constitueixen la Taula d'Emergència Docent com a primer pas per donar resposta a la repressió que sofreix l'escola catalana i els seus docents en el marc del cop institucional del 155.

Arsen Sabaté

divendres 11 de maig de 2018
Facebook Twitter

Nombroses organitzacions sindicals i socials de l’àmbit de l’educació han constituït aquesta setmana a Catalunya la Taula d’Emergència Docent. Entre elles s’inclouen sindicats com la CGT, Intersindical-CSC, UGT, USTEC-STEs, ADIC Ensenyament o entitats com la ANC o Docents per la República.

Es tracta d’una plataforma que neix amb la intenció d’unificar la lluita contra els atacs mediàtics, judicials i policials que ve patint el model d’escola catalana en general i el col·lectiu de docents en particular, des de l’entrada en vigor de l’article 155 de la Constitució espanyola.

La tramitació de la [denúncia contra nou professors de l’IES El Palau és el cas més greu i recent. La Fiscalia els acusa de delictes d’odi pel suposat tracte que es va donar davant els seus alumnes sobre l’actuació de la Guàrdia Civil durant la jornada de l’1-O. La versió dels professors és ben diferent, tal com hem explicat des de EsquerraDiari. I en aquest sentit, aquest dijous, les mares i pares de l’IES El Palau, realitzaven una roda de premsa en la qual han fet públic un comunicat en suport als professors denunciats.

Aquest cas és potser el més flagrant per la intensitat mediàtica i judicial de l’atac, arribant a fer-se públics els noms dels docents i atemptant així contra la seva privadesa i la presumpció d’innocència, però no l’únic. Abans van ser els vuit professors investigats de tres centres diferents de La Seu d’Urgell pel mateix suposat delicte, encara que finalment aquestes denúncies hagin estat desestimades; o la recerca de 80 casos de suposat adoctrinament en diverses escoles i instituts catalans per part del Ministeri d’Educació del Govern central.

La Taula d’Emergència Docent persegueix donar una resposta conjunta a l’altura d’aquesta repressió. La croada contra les escoles catalanes atén també a l’intent de desprestigiar-la i per aquesta via acabar amb el model d’immersió lingüística, sempre en el punt de mira del PP i Cs. Un vell anhel de la dreta espanyolista: la volta a una escola que “espanyolitzi” als alumnes catalans, com va declarar l’anterior ministre d’Educació, Ignacio Wert. Ara, amb l’aplicació de l’article 155 el PP i l’exigent suport de Cs, es pretén donar passos de calat en aquesta direcció.

La plataforma considera que des de l’Estat central i totes les seves institucions “s’han creuat alguns límits” que obliguen a tota la comunitat educativa “a estar en alerta” davant l’amenaça contra els “pilars bàsics de l’educació en una societat democràtica”. El seu manifest ha estat enviat a totes les instàncies de decisió, com els Claustres i Consells Escolars, dels centres educatius públics de Catalunya perquè puguin debatre-ho i sumar-s’hi.

En la mateixa línia des del sindicat majoritari en els docents, la USTEC·STEs (IAC), assenyalen que “la criminalització cap al professorat per part del Govern del PP (…) suposa una línia vermella, una purga del professorat que no admetem i a la qual ens oposarem amb totes les nostres forces”.

La CGT Ensenyament flama a més a realitzar assemblees en tots els centres docents, així com a participar de totes les mobilitzacions que s’estan organitzant en defensa del sector de l’educació a Catalunya. I la Federació d’Ensenyament de CGT a nivell estatal, també ha manifestat el seu suport a tot el professorat de Catalunya que està sent perseguit per “adoctrinament” per part del Govern del PP.

Tots aquests atacs són part de tota l’escalada repressiva contra el moviment independentista català en tots els seus àmbits. La constitució de la Taula d’Emergència Docent és un primer pas per posar en peus un moviment que planti cara a la campanya criminalitzadora que s’està portant contra aquestes setmanes per part del Règim del 78 contra l’escola catalana i els seus docents. Perquè aquest pas es transformi en un gran tsunami, és imprescindible començar a organitzar assemblees de docents en tots els centres, al costat de les AMPAS i els estudiants, per preparar una gran jornada de vaga i mobilització de tota la comunitat educativa.

Solament reprenent el camí de la mobilització social, al que la direcció procesista renúncia cada vegada més obertament, es podrà posar-li fre al cop institucional del 155, defensar-se de tots els atacs “espanyolitzadors” de l’escola catalana i poder reprendre la lluita per la defensa del mandat de l’1 d’octubre.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria