Internacional

MIGRANTS

La capitana Carola Rackete ha guanyat el pols i ha quedat lliure

La capitana del vaixell de l'ONG Sigui Watch, Carola Rackete, va quedar en llibertat aquest dimarts després d'una enorme campanya de solidaritat internacional.

dimecres 3 de juliol de 2019| edici� del dia

Gràcies a l’enorme solidaritat internacional i indignació, la capitana del vaixell de l’ONG Sea Watch, Carola Rackete, va ser posada en llibertat aquest dimarts després de ser arrestada a Itàlia per desembarcar sense autorització 42 migrants que havia salvat al Mediterrani al port de Lampedusa.

Et pot interessar: Creix la solidaritat amb la capitana Carola Rackete, arrestada a Itàlia per rescatar immigrants

La decisió de la justícia italiana va causar la ira de l’ultradretà ministre de l’Interior, Matteo Salvini, autor de la política de ports tancats que impedeix amarrar a les naus de les ONG. A més d’haver demanat sistemàticament presó per a l’activista, Salvini està plantejant expulsar a l’activista d’Itàlia per considerar-la "perillosa per a la seguretat nacional".

Tan personalment es va prendre l’assumpte, que en el seu compte de Twitter Salvini va posar la seva imatge i la de Rackete amb la llegenda "Per al poder judicial italià, ignorar les lleis i copejar una llanxa patrullera de la Guàrdia [fronterera] no són raons suficients per a anar a la presó".

El Sea Watch 3 va estar al voltant de 17 dies a la deriva en alta mar replet de migrants. No va haver-hi país que els autoritzés a desembarcar a les 42 persones que escapaven de la guerra, la fam i la misèria. Entre ells hi havia nou dones, de les quals dues estan embarassades, dos bebès i quatre nens sense els seus pares. Una vegada que la marea els va endinsar en aigües italianes, va començar el pols perquè el vaixell no toqués la costa siciliana: “només vull que les persones puguin baixar a terra", va dir Rackete via Skype. I “estic disposada a anar a la presó i em defensaré ala Cort si és necessari perquè el que estem fent és correcte" publicava en les xarxes socials la capitana.

Les paraules de Carola van ser senzilles davant una situació desesperada: “Em reben? Sóc Carola Rackete, capitana del Sea-Watch 3 i entraré en aigües italianes, atracaré en Lampedusa. No estic demanant permís, és ferm i innegociable. Porto en una situació desesperada a 42 persones rescatades d’una mort segura al Mediterrani."‬

La jove de 31 anys va ser acusada per delictes de “resistència o violència contra nau de guerra i d’intent de naufragi per haver xocat contra una patrulla de la Guàrdia de Finances” (policia de fronteres italiana) durant l’operació per amarrar, quan va portar als immigrants a terra. Va ser arrestada a la matinada del dissabte.

Aquest dimarts la jutgessa d’Agrigent, Alessandra Vella, no ha convalidat la detenció, mentre que ha rebutjat aquest delicte, fins al punt que sosté que l’activista va actuar complint "un deure", el de salvar vides en el mar.

Malgrat la ferotgia de Salvini de bandejar a les organitzacions humanitàries del Mediterrani, de plantar càstigs exemplars, els rescatistes perseveren en actes heroics de salvar vides. Amb l’absència de Sea Watch han arribat l’ONG espanyola Proactiva Open Arms i la també l’alemanya Sea Eye.

Però el ministre ultradretà ha assenyalat que en cas de rescatar algun immigrant i de voler portar-li a sòl italià, els espera la mateixa sort, i ha avisat de les conseqüències, com a multes, confiscacions i els arrestos que comporta desobeir a les autoritats.

Mentre els governs europeus, tant d’ultradreta com liberals, intenten aixecar un mur marítim per a evitar l’arribada milers d’immigrants desplaçats per la fam, les guerres, buscant un millor un millor futur, existeixen els qui es lliuren per a salvar vides humanes en alta mar, Carola Rackete es va convertir en una icona d’aquesta baralla plantant bandera contra la xenofòbia.

La barbàrie imperialista que commou a milions en el món va provocar una incommensurable solidaritat al voltant del cas de Carola *ackete aconseguint així la seva llibertat.
temes relacionats

Internacional

Comentaris

Comentar