×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La candidatura RevolucionaUB denúncia la falta de democràcia en les eleccions estudiantils

Encara que pocs alumnes ho saben, el 10 de Maig hi ha convocades eleccions estudiantils a la Universitat de Barcelona. La candidatura RevolucionaUB ha sortit a denunciar la falta de democràcia que hi ha a les universitats.

Marta Clar

dimarts 8 de maig de 2018
Facebook Twitter

El 10 de Maig es realitzaran les properes eleccions estudiantils a la Universitat de Barcelona, amb l’objectiu de triar als representants d’estudiants per al Consell, la Junta i el Claustre, l’única forma de participació estudiantil dins de la institució. No obstant això, possiblement molt pocs estudiants coneixen aquesta informació a causa de la poca visibilitat que se’ls està donant des de la pròpia universitat.

Des de la candidatura RevolucionaUB han sortit a denunciar el que consideren una falta total de democràcia a la universitat i un veritable atac als drets dels i les estudiants en el seu conjunt. Per conèixer més en què consisteix aquesta campanya, des d’aquest periòdic parlem amb els i les estudiants que l’estan desenvolupant.

D’aquesta manera ens ho explica Nerea, candidata de la llista RevolucionaUB en la facultat de psicologia, al campus Mundet.

“Des de RevolucionaUB hem posat diferents queixes en les facultats en les quals ens presentem. Això ve perquè, en les eleccions estudiantils, no s’està deixant que les candidatures facin campanya lliurement. Primer, els espais que han donat en les dues facultats són mínims i amb prou feines tenen visibilitat.

En concret, en Mundet ens van deixar posar dos cartells en dues de les vàries entrades que hi ha i, a més vam haver d’esperar tres dies perquè ens diguessin quin espai ens corresponia. Però des de la nostra candidatura també volíem denunciar que un dels nostres companys de Diagonal no ha pogut presentar-se en les llistes per no haver pagat l’últim termini de la seva matrícula.

És el cas que millor demostra el poc interès que tenen des del Rectorat a construir una universitat veritablement democràtica i per als estudiants. Aquests són dos dels eixos principals del nostre programa en les eleccions i, precisament, la Universitat s’està encarregant de demostrar que és més necessari que mai que es donin aquests canvis.

Creiem que és necessari que els estudiants puguin participar realment a la Universitat, perquè ara mateix el percentatge d’estudiants en els òrgans de la UB ronda el 30%. És el mateix cas que el dels professors i professores associades, que són la major part de la plantilla, però amb prou feines tenen participació.

Que la Universitat invisibilitzi i oculti les eleccions, és una mostra del poc interès que té que els sectors més precaris tinguin accés als òrgans de govern.

La veritat és que aquestes eleccions estan expressant això més que mai, però els problemes amb la Universitat vénen d’abans. Per exemple, des de la UB es neguen a cedir aules a les alumnes per donar xerrades o fer debats, com ens va ocórrer en els dies propers al 8 de Març, i com ens ve ocorrent des de fa anys”.

De fet, a l’Alejandro la Universitat de Barcelona li ha negat el seu dret a participar de la candidatura.

“Efectivament, en el meu cas el que passa és que em criden quatre dies abans de les eleccions per informar-me que tinc un impagament i em diuen que si vull seguir en la candidatura haig d’abonar la mensualitat. Durant aquests quatre dies no aconsegueixo els diners, perquè a la meva mare no li havien pagat la quitança i simplement la Universitat de Barcelona em treu de la candidatura de manera automàtica.

No em pregunta res, no em dóna opció ni tan sols d’explicar el cas. Crec que això que m’ha ocorregut a mi, és un clar exemple de la deriva mercantilizada de la Universitat pública, que alhora que impedeix l’accés de milers d’estudiants a poder accedir als estudis pels preus cada vegada més alts, al mateix temps, impedeix als estudiants de classe treballadora i amb menys recursos els seus dret a participar en els òrgans de govern de la universitat”.

En paraules de Paula, candidata a la llista de la Facultat de Dret:

“Volem recollir tots aquests motius amb aquesta campanya i des de RevolucionaUB volem denunciar la falta de democràcia a la Universitat de Barcelona, d’una banda perquè no deixa als estudiants amb menys recursos participar en les eleccions estudiants i expulsar-los de les nostres llistes. Per això també és necessari lluitar per la gratuïtat de l’educació, perquè des de l’última dècada han estat més de 200.000 els estudiants expulsats de la universitat per no poder pagar.

La rebaixa del 30% és tornar als preus anteriors de 2012, és a dir… és una demanda insuficient per garantir l’accés a la universitat als fills i filles de la classe treballadora.

Amb la nostra campanya volem assenyalar com mentre la Universitat de Barcelona no té objeccions a obrir-li la porta a les grans empreses i la banca, perquè s’aprofitin del treball precari de la joventut i perquè dictin les normes en les nostres facultats; al mateix temps, inverteix tots els seus esforços en expulsar de les aules i dels seus òrgans interns als estudiants amb menys recursos”.

Com explica al seu programa, RevolucionaUB no és una llista com qualsevol altra, no han vingut a participar de la destrossa de la universitat pública per part dels grans empresaris aliats amb rectors i degans, sinó al contrari, la seva lluita és per conquistar una universitat al servei de la classe treballadora.

No es tracta solament d’expressar una crítica radical a l’interior d’aquestes institucions antidemocràtiques, sinó impulsar l’autoorganització estudiantil per reconstruir un moviment estudiantil de base, realment massiu i que lluiti als carrers. Les seves propostes per lluitar per una universitat radicalment democràtica són:

L’elecció per sufragi universal directe del rector i totes les autoritats universitàries, i que al mateix temps tots els càrrecs siguin revocables. Alhora, conquistar una majoria estudiantil en els òrgans de govern, i que de la mateixa forma, tots i totes les estudiants puguin accedir sense cap tipus de restricció econòmica.

En contra de la lògica neoliberal i de la ingerència de les empreses a la universitat pública, des de RevolucionaUB tornen a aixecar la lluita per una universitat sota gestió d’estudiants, docents i treballadors i treballadores amb majoria estudiantil perquè aquesta sigui realment representativa.


Facebook Twitter

Marta Clar

Barcelona | @MartaClar1

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?