×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La caiguda de Evergrande: el gegant immobiliari xinès que pot arrossegar a tothom

Les accions del gegant immobiliari van caure més del 10% i ja comença a arrossegar a tots els mercats del món. La brutal especulació del sector immobiliari representa més d'una quarta part del PIB xinès. L'empresa Evergrande podria no enfrontar el pagament de venciments de deute aquesta mateixa setmana.

Juan Andrés Gallardo

dimecres 22 de setembre de 2021
Facebook Twitter

L’índex de referència de la Borsa d’Hong Kong, el Hang Seng, va registrar dilluns pèrdues del 3,3% en una jornada marcada per la desfeta de les empreses del sector immobiliari i amb la incertesa respecte al futur de la promotora xinesa Evergrande, una de les majors del país asiàtic.

Evergrande és la segona empresa immobiliària més gran de la Xina, un sector que representa més de la quarta part del PIB del país. Les accions del grup es van desplomar un 10,63% aquest dilluns a la Borsa de Hong Kong, registrant el seu menor nivell de cotització en més d’11 anys. Els inversors temen que una possible fallida d’aquest gegant afecti a tota la Xina, ja que els passius de la companyia representen aproximadament el 2% del PIB del país asiàtic.

La setmana passada, la desenvolupadora immobiliària va admetre que probablement no podria pagar el deute d’aproximadament de 254.000 milions d’euros (300.000 milions de dòlars) que té amb els seus creditors.

La seva fallida no només significaria la destrucció de milions d’ocupacions directes i indirectes, sinó una catàstrofe econòmica que els especialistes ja estan qualificant com un potencial Lehman Brothers xinès.

“Evergrande és només la punta de l’iceberg”, va dir Louis Tse, director gerent de Wealthy Securities al Financial Times. També va agregar que els desenvolupadors immobiliaris xinesos estan sota una pressió substancial de reemborsament dels bons denominats en dòlars, al mateix temps que Pequín empeny a aquestes empreses a reduir els costos de l’habitatge a la Xina continental i a Hong Kong.

"Això també afecta als bancs: si els preus de les propietats són més baixos, què passa amb les seves hipoteques? Té un efecte cadena" va dir Tse.

Aquest efecte en cadena es va veure aquest mateix dilluns quan les accions de Ping An, la major asseguradora de la Xina, van caure fins a un 8,4%, després de revelar que té 9.8 bilions de dòlars en exposició a les accions immobiliàries del país.

Un altre sector afectat és el dels metalls que també van caure aquest dilluns a mesura que creixien les preocupacions sobre l’impacte en la demanda de matèries primeres per una reculada en el mercat immobiliari xinès. El sector immobiliari representa al voltant del 20 per cent del consum de coure del país i el 10 per cent de la seva demanda de níquel, segons analistes de Liberum.

L’especulació immobiliària que va estar darrere de la crisi de la hipoteques als Estats Units i va deslligar la crisi econòmica mundial de 2008, va afectar a tothom perquè l’esquema era compartit per molts països i els prestacs escombraries havien estat convertits en instruments financers que formaven part de les carteres dels principals fons d’inversió. La caiguda de Lehman Brothers va ser el cas testimoni, al qual li van seguir rescats multimilionaris de part dels bancs centrals dels principals països per a socialitzar el deute fraudulent d’aquestes empreses, desembocant en una nova bombolla de deute estatal que es manté fins al dia d’avui.

En el cas xinès, els especuladors i fons d’inversió esperen que Pequín, que té control sobre la majoria del sector bancari, emeti una ordre per a evitar la caiguda de Evergrande.

No obstant, com assenyala James Kynge al Financial Times, molts creuen que Pequín té la intenció de donar un exemple amb Evergrande per a deixar clar a altres promotors immobiliaris que es pren de debò els límits establerts l’any passat per a reduir els nivells de deute al sector i frenar una sobreoferta crònica d’espai residencial.

Una acció d’aquest tipus podria arrossegar als mercats a tot el món, però també produiria un mal enorme a l’economia xinesa, dependent d’aquest sector en més d’un quart del seu PIB, i per a impulsar la recuperació postpandèmica.

Com assenyala Kynge, "Pequín està immers en un exercici summament delicat. Necessita infligir suficient dolor per a demostrar que és greu, però no tant que deixi moribund un dels motors més importants del seu creixement econòmic".


Facebook Twitter

Juan Andrés Gallardo

Segueix-lo a Twitter

@juanagallardo1

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”