×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Xina i els EUA: jocs de guerra en un món crispat

La visita a Taiwan de Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, va produir un nou salt en les tensions amb la Xina. La resposta de Pequín va ser posar en marxa exercicis militars en els nassos de Taiwan. Jocs de guerra al fil de la navalla.

Esteban Mercatante

dimarts 9 d’agost de 2022
Facebook Twitter

El dimarts passat, la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, va aterrar a Taiwan. Aquest territori insular és reclamat per la Xina com a propi, motiu pel qual la visita de la política estatunidenca va ser presa com una agressió. A penes va transcendir que la funcionària podria fer una escala a Taipei (capital de Taiwan) com a part de la seva gira per països asiàtics, els representants de la República Popular van advertir sobre les dures conseqüències que podria tenir aquesta visita, si es concretés. L’endemà passat que aquesta tingués lloc, la Xina va iniciar uns extensos exercicis militars en l’estret de Taiwan. L’armada Xina va deixar bloquejat virtualment el trànsit marítim. Almenys nou míssils llançats en aquests exercicis van sobrevolar Taiwan, i diversos d’ells van caure en la zona econòmica exclusiva del Japó, segons denúncies realitzades per autoritats d’aquest últim país.

La situació va crear una escalada sense precedents en dècades, en un moment particularment carregat de tensió en les relacions interestatals, dominat per la guerra a Ucraïna amb un dels principals aliats de Pequín. Si bé ni la Xina ni els EUA –ni molt menys Taiwan– semblen tenir intencions, per diferents motius, de continuar incrementant el nivell d’agressió, les possibilitats de travessar el Rubicó i acabar en una conflagració no buscada estan al límit.

Taiwan i l’imperialisme

En la història recent de la Xina, Taiwan es va conformar com un Estat separat quan el partit nacionalista Kuomitang, derrotat per la revolució dirigida pel Partit Comunista de Mao Zedong en 1949, va fer base en l’estret i va conformar allí un règim hostil a la República Popular. Des de llavors fins a 1971, Taiwan va usurpar la representació de la Xina en l’Organització de Nacions Unides (ONU), amb suport dels EUA i els seus aliats. L’octubre de 1971, la Resolució 2758 de l’ONU va reconèixer a la República Popular de la Xina (RPC) com "l’únic representant legítim de la Xina davant les Nacions Unides" i va expulsar "als representants de Chiang Kai-shek del lloc que ocupen legalment en les Nacions Unides".

Quan Richard Nixon es va acostar a la Xina com a part d’una política per a aïllar a la Unió Soviètica, i va viatjar en 1972 a Pequín per a tenir un cim històric amb Mao Zedong, es va obrir un nou període respecte de la política imperialista cap a la Xina i Taiwan. És el que es va dir "l’ambigüitat estratègica". En què consistia? Es tractava, bàsicament, de no atorgar-li un reconeixement formal a Taiwan –que va perdre reconeixement com a Estat en l’ONU–, però sí manifestar preocupacions contra qualsevol amenaça d’avassallament per part de Pequín. Tot això, sense aclarir si sortiria en ajuda de Taipei en cas d’una invasió, encara que això mai li va impedir brindar-li múltiples suports econòmics i de diversos recursos.

Deng Xiaoping va proposar la doctrina “d’un país, dos sistemes" en el context d’aquest acostament amb els EUA durant el final de la Guerra Freda, i quan feia els primers passos en les transformacions que obririen el camí de la restauració capitalista a la Xina. La proposta estava dirigida a crear un marc per a la restitució dels territoris dominats amb Gran Bretanya i Portugal, Hong Kong i Macau, però també apuntava cap a Taiwan. Des de Taiwan sempre es va rebutjar aquest plantejament. Líders com l’expresident Lee Teng-hui li van contraposar una teoria de "dos Estats", òbviament rebutjada per Pequín.

Amb la creixent hostilitat que caracteritza la relació entre la Xina i els EUA, ja des que Obama anunciés fa onze anys el "pivot al Pacífic", la qual cosa va implicar majors esforços perquè els EUA continués sent un protagonista a Àsia, alineant països a favor seu de cara a majors disputes amb Pequín, Taiwan es va convertir en un focus d’atenció cada vegada major. Pel costat de la Xina, des que va assumir Xi Jinping, la qüestió de la reunificació de la Xina i Taiwan, sempre present en la política del PCCh, va adquirir major relleu com a part d’un nacionalisme més emfàtic que ve caracteritzant al règim.

La situació es va fer més difícil de suportar des de 2016, amb l’arribada a la presidència de Taiwan de Tsai Ing-wen, pertanyent a l’independentista Partit Progressista Democràtic, poc abans que Donald Trump s’instal·lés a la Casa Blanca. El magnat va trencar, com a president dels EUA, una tradició vigent des de Nixon, en acceptar una conversa bilateral amb la mandatària de Taiwan, atorgant-li un rang de cap d’Estat. A partir d’aquí, Trump va realitzar múltiples gestos que van començar a donar per terra amb aquesta "ambigüitat estratègica", però mai va explicitar el seu abandó.

El gir respecte de Taiwan va ser part d’una política més ofensiva de conjunt. La disputa global, relativament larvada, per a mantenir o guanyar influència i per consolidar aliances, amb focus a Àsia, tanmateix esteses a tot el planeta, van deixar lloc en l’últim lustre a frecs més oberts. Les "guerres comercials" iniciades per Trump, l’èmfasi de les quals més enllà del títol, estava no tant en l’enfrontament comercial com en la disputa per la primacia en tecnologies fonamentals, i, posteriorment la disputa pel 5G, que continua, van generar un enrariment en les relacions entre tots dos països que no es va esvair amb l’arribada de Joe Biden. Els EUA, que encara mantenen el lideratge en la tecnologia i innovació per diversos cossos –encara que observa amb preocupació les iniciatives reeixides de la Xina per a tancar la bretxa o fins i tot liderar en terrenys com la intel·ligència artificial– no malgasta oportunitat per a tractar de bloquejar l’accés de Pequín a baules crítiques per al desenvolupament tecnològic. Al mateix temps, intenta concentrar recursos estatals, en col·laboració amb les grans signatures privades, per a recuperar la iniciativa en terrenys on ha estat superat, com el dels microxips. Curiosament, és Taiwan, i no la Xina, el país que es va alçar fa anys amb el lideratge en aquest terreny; la seva signatura TSMC, va sobrepassar àmpliament durant l’última dècada a empreses històricament líders com Intel, que van ser incapaces de sostenir, de manera rendible, el ritme d’inversions exigit per a mantenir-se en carrera. Però la Xina també aguaita amb les seves pròpies innovacions en aquest terreny estratègic. L’administració de Biden es proposa recuperar protagonisme en la branca, encara que els últims anuncis, d’un fons d’USD 200.000 milions, semblen magres per als esforços que es proposen.

Encara que la invasió de Rússia a Ucraïna va obrir un altre front que atendre, Biden no va desviar la seva atenció de la Xina. Per contra, la revitalització de l’OTAN gràcies a aquesta guerra va donar noves empentes als estrategs ianquis. Biden, igual que el seu antecessor, va continuar amb gestos que deixen enrere “l’ambigüitat estratègica" respecte de Taiwan. Al maig d’enguany, va advertir a la Xina, des de Tòquio, contra qualsevol intent de prendre a Taiwan per la força. La idea d’una invasió, va afirmar Biden llavors, "no és apropiada. Dislocaria tota la regió i seria un acte similar al que ha ocorregut a Ucraïna", fent un clar paral·lelisme amb l’agressió russa, que va habilitar com a resposta les dures sancions per part dels EUA i els seus aliats de l’OTAN.

No sorprèn que una eventual disputa per Taiwan, que pugui derivar en guerra directa entre els EUA i la Xina, se situï entre les principals hipòtesis de conflicte que tracen els estrategs de tots dos països, resultats d’aquests exercicis, en el cas de l’imperialisme nord-americà, no solen acabar amb resultats tranquil·litzadors.

Motius per a no escalar

Però encara que el conflicte per Taiwan ocupa fa estona l’atenció dels gabinets militars, l’escala de Pelosi a Taipei sembla haver forçat els tempos i disparat accions que no estaven en els càlculs. L’última vegada que va tenir lloc una visita de rang equivalent va ser en 1997, quan va recalar allí Newt Gingrich, llavors també president de la cambra baixa. Però, com observa Claudia Cinatti, el context no pot ser més diferent. En el pla intern, "mentre que Pelosi i Biden són del mateix partit, Gingrich era un opositor salvatge de l’administració demòcrata de Bill Clinton. I el consens de l’establishment imperialista era integrar a la Xina a “l’ordre neoliberal’", impulsant la seva entrada en l’Organització Mundial del Comerç.

La decisió de la representant, sense haver estat consultada, atorga una mostra de les divisions que imperen en el bipartidisme estatunidenc i de la feblesa de l’actual govern, que, excepte l’assoliment –probablement efímer– de ressuscitar el compromís atlantista dels socis europeus gràcies a la guerra a Ucraïna, no té gaires èxits per mostrar i podria sofrir una dura derrota en les eleccions de mitjà terme. Biden va fer saber que desaconsellava l’aterratge de Pelosi a Taiwan. Les agències d’intel·ligència també la desaconsellaven. Encara que la rivalitat amb la Xina està en el centre de tota l’articulació estratègica estatunidenca, aquest no apareix com el millor moment per a estimular un xoc obert entre la Xina i Taiwan. Però el president mai li va sol·licitar formalment a la cap de la Cambra de Representants que no fes la visita. El temor a oferir un nou flanc d’atac als republicans en mig de les eleccions es va imposar a qualsevol altra consideració. També va buscar evitar esquerdes en les files demòcrates, permetent que els falcons del partit s’imposin a les consideracions del cap d’Estat (el que també pot ser en alguns moments una avantatjosa divisió de tasques, encara que aquesta conjuntura es torna molt perillosa). L’expert en temes internacionals Ian Bremmer observava, amb una mica d’ironia que "Biden va intentar impedir la visita de Pelosi a Taiwan... però no prou per a començar una baralla amb ella. En comptes d’això, s’arrisca a una guerra amb la Xina". Aquesta dificultat per a marcar els temps per part del cap d’Estat en la disputa més estratègica, condicionat per la disputa electoral, però també per la seva pròpia interna, és una altra mostra palmària dels límits que troba l’encara principal potència imperialista per a mostrar una intervenció coherent. El conflicte de fons en l’establishment polític nord-americà és sobre el curs a seguir per a intentar donar volta les tendències que, gradual però fermament, mostren una declinació de la seva poder i un canvi en el centre de gravetat de l’economia mundial capitalista, orientada cap a la Xina.

Provocar a la Xina en aquest moment pot tenir, com observa el columnista Thomas Friedman, del New York Times, derivacions perilloses en la guerra d’Ucraïna, en la qual Rússia està aconseguint fer peu en el Donbass, però amb un cost molt major que el previst inicialment per Putin. Si bé la Xina, com molts altres països, no va acompanyar les sancions econòmiques impulsades per l’OTAN, sí que sembla haver pres nota dels advertiments realitzats pels EUA sobre qualsevol assistència a Rússia. Friedman recull de fonts oficials que Biden "li va dir personalment al president Xi Jinping que si la Xina entrava en la guerra a Ucraïna del costat de Rússia, Pequín estaria arriscant l’accés als seus dos mercats d’exportació més importants: els Estats Units i la Unió Europea". La Xina, continua Friedman, "ha respost no brindant ajuda militar a Putin, en un moment en què els EUA i l’OTAN han estat brindant suport d’intel·ligència i una quantitat significativa d’armes avançades a Ucraïna". El risc no és solament un xoc amb la Xina en l’estret de Taiwan, sinó que Xi faci gir en la seva política i disposi una col·laboració més activa amb el seu aliat, que pugui produir un resultat a Ucraïna encara més advers del que s’està dibuixant en aquest moment, amb Rússia controlant 20 % del país. Per als EUA no resulta inconvenient una guerra que es prolongui en el temps i exigeixi de Rússia grans esforços, amb el consegüent desgast. Si la Xina intervé més activament ajudant a recompondre els pertrets de l’exèrcit rus i sostenint la seva economia, els esforços bèl·lics poden tornar-se més manejables i Putin pot tornar a augmentar les seves ambicions anant més enllà del conquistat fins ara.

Per a la Xina, la visita de Pelosi va donar una oportunitat per a realitzar un impactant desplegament militar. En plens preparatius de Xi Jinping per a assumir un nou mandat, i ser el primer líder després de Deng Xiaoping a governar més de deu anys, buscant una eventual extensió indefinida de la seva presidència, el frec amb els EUA li permet donar regna a la inflamació nacionalista.

No obstant això, el moment també resulta arriscat per a iniciar una escalada. L’economia va rumb a mostrar el segon any de pitjor creixement en l’última dècada, només superat pel 2020, quan va emergir la pandèmia. Les dificultats per a controlar els nous brots en aquests mesos, que van ser respostes per Pequín amb la política de "covid zero", que va portar al tancament de moltes ciutats durant setmanes. En el segon trimestre d’enguany, l’economia va créixer només 0,4% respecte d’igual període de 2021, i va retrocedir 2,6% respecte del primer trimestre d’enguany, mostrant l’impacte de les restriccions sanitàries. La previsió és que enguany el PIB no creixerà més de 4%, xifra que podria ser envejable fora de la Xina, però que és molt de menor a l’acompliment habitual en aquest país i se situa per sota del que es preveu fins fa poc temps.

L’economia no pateix solament els estralls de la política de "covid zero". El desinflament de la bombolla immobiliària, en bona part empès pel govern del PCCh, quan va forçar a les signatures del sector a baixar els nivells de palanquejament amb deute, i que va portar a signatures com Evergrande a punt de fer fallida, continua estenent-se. El retard de les obres, per dificultat de finançament en el marc de les restriccions imposades pel govern per a endeutar-se, va conduir a molts compradors de cases a deixar de pagar els seus crèdits hipotecaris. Les cases a la Xina es paguen per endavant, i les constructores venen depenent cada vegada més d’aquests fons per a edificar. El "boicot de les hipoteques" amenaça de paralitzar la construcció encara més per falta de fons, i deixar a més compradors enutjats.

La possibilitat de respondre als contratemps econòmics tornant a estimular el creixement sobre la base de deute, un recurs al qual el govern del PCCh va apel·lar en nombroses oportunitats, es torna més complex quan els bancs centrals de tot el món, i sobretot el dels EUA, pugen les taxes per a fer front a la inflació i es converteixen en "aspiradores" d’actius que busquen rendiments elevats, però també de confiança. Fer política expansiva en aquestes condicions pot estimular la sortida de capitals, malgrat els controls que la limiten. El record de l’episodi travessat en 2015, quan la fugida d’actius es va accelerar abruptament, està molt present en les autoritats Xineses.

Les tensions internes solen ser un esperó de l’agressivitat internacional, com hem vist en nombroses oportunitats. Però la conjuntura troba a Xi Jinping amb diversos fronts oberts com per a accelerar ara els temps d’aquesta guerra per a la qual tots els actors es van preparant fa temps.

Un altre salt sense marxa enrere

La lògica dels esdeveniments, una vegada iniciats, no necessàriament se cenyeix a les motivacions que puguin tenir els principals actors d’aquest drama per a no continuar tibant la corda. Els pròxims dies o setmanes veurem si les provocacions creuades són respostes només amb retrets diplomàtics creuats, com està ocorrent en aquests dies, o van un pas més enllà. D’antuvi, el govern de la Xina ja va avisar que suspèn el diàleg amb els EUA pel canvi climàtic, la qual cosa pot tenir greus derivacions.

Però encara que la cosa no passi encara a majors en termes bèl·lics, la rivalitat que es va exacerbant queda irremeiablement un graó més amunt. De tots dos costats, la posada en escena d’aquests dies ha estat una espècie d’assaig general, o primer acte, d’una conflagració cap a la qual continuen avançant i de cara a la qual continuarà produint accions al fil de la navalla.

Mirant el panorama més de conjunt, es continua agreujant el pes de les disputes geopolítiques sobre una economia capitalista mundial que va conèixer en les últimes dècades una internacionalització productiva sense precedents, els beneficis dels quals van ser abundants per a les principals multinacionals que dominen el comerç mundial, la majoria d’elles radicades als EUA i la Unió Europea, encara que cada vegada més la Xina coli les seves en els rànquings de signatures líders. La renuència a renunciar a aquests beneficis per part del gran capital es xoca amb l’agressivitat creixent dels Estats, les sancions econòmiques dels quals, xocs militars encara localitzats i preparatius per a conflictes més globals torpedinen la integració econòmica o, com a mínim, forcen a disciplinar-la sota noves estratègies, privilegiant a l’hora d’invertir els països més afins i no necessàriament més barats en termes de costos. Cosa que no està gaire relacionada amb les necessitats d’abaratir la producció per a imposar-se en la competència global.

En aquest clima enrarit, així com no va haver-hi marxa enrere en les "guerres econòmiques" de Trump, tampoc n’hi haurà de l’affaire Pelosi i els jocs de guerra de Xi Jinping. El conflicte és cada vegada menys una hipòtesi i cada vegada més una perspectiva palpable, imposant una lògica de carrera de velocitat per a assegurar aliats i proveir-se, sense descurar en cap moment els fronts de l’economia i de la innovació, que resulten determinants en qualsevol conflicte de gran envergadura com aquest, que, més enllà que pugui tenir el disparador immediat a Taiwan, apunta a discutir de nou com s’ordena i qui domina el capitalisme mundial.

Quan va esclatar la guerra a Ucraïna, avaluàvem que "la tendència al desordre mundial fa un salt qualitatiu amb aquesta guerra [...] ens acostem un pas més cap als enfrontaments per als quals es va preparant llargament l’imperialisme nord-americà amb l’ascendent potència oriental". Els jocs de guerra en l’estret del Taiwan venen a confirmar que aquest és el signe dels temps.


Facebook Twitter

Esteban Mercatante

Nacido en Bs. As. en 1980. Es economista. Miembro del Partido de los Trabajadores Socialistas desde 2001. Coedita la sección de Economía de La Izquierda Diario, es autor del libro La economía argentina en su laberinto. Lo que dejan doce años de kirchnerismo (Ediciones IPS, 2015), y compilador junto a Juan R. González de Para entender la explotación capitalista (segunda edición Ediciones IPS, 2018).

Segueix-lo a Twitter

@EMercatante

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”