×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Universitat Autònoma de Madrid no paga la pujada salarial als seus investigadors

Les i els joves investigadors de la UAM s'organitzen per a exigir al rectorat que apliqui la pujada salarial aprovada fa tres mesos després de llargues i dures negociacions. Els investigadors conflueixen amb altres sectors laborals del centre, personal administratiu, de neteja o els propis jubilats que també es troben en lluita contra la precarietat.

Lucía Nistal

dimarts 11 de juny de 2019
Facebook Twitter

El 15 de març, i després de moltes negociacions, es va aprovar l’Estatut de Personal Investigador en Formació (EPIF) en el qual per fi es recollien algunes millores en les condicions laborals dels investigadors predoctorals.

Millores que, encara que no satisfan totes les demandes del col·lectiu, sí que suposaven un augment en les retribucions durant el tercer i quart any de contracte o la regulació del temps màxim de docència fins a les 180 hores durant el total de la durada del contracte, un primer pas per a acabar amb el que promet ser una carrera marcada per la precarietat.

Encara que el Ministeri ha instat formalment que totes les Universitats espanyoles compleixin amb la legalitat vigent, afirma que no disposa dels diners passant-li la pilota a les pròpies universitats. Alguns centres, com el CSIC o la Universitat de Còrdova ja han arribat a acords per a l’aplicació d’aquestes mesures, uns altres, com la Universitat de Lleida o la Autònoma de Barcelona, han cedit després de grans jornades de vaga i mobilitzacions per part dels joves precaris.

La Universitat Autònoma de Madrid, no obstant això, ha deixat clar en diverses ocasions la seva voluntat de no aplicar les condicions laborals recollides a l’EPIF, podent fins i tot remenar-se recórrer el decret que obliga a pujar els sous com faran les politècniques de Catalunya o Castella-la Manxa. “Fins quan?”, es pregunta el col·lectiu d’investigadors, “quant temps necessita la universitat per a tractar als seus treballadors amb dignitat?”.

Aquesta negativa, recorden les i els investigadors, és conforme a la lògica general del centre de mantenir als seus treballadors de la forma més precària possible. Prova d’això són els conflictes laborals amb diferents col·lectius de treballadors, com les subcontractes de misèria que han portat a la lluita al personal de neteja i manteniment, l’ERE denunciat pels tècnics de laboratori o les vagues i mobilitzacions dels falsos becaris del curs passat. Una tònica que ja és habitual en les universitats públiques, en els quals les subcontractes dels serveis proliferen, i el percentatge de professorat amb contractes precaris com els associats arriba a la meitat de la plantilla.

“Sense drets laborals, no hi ha excel·lència”, afirma els joves mobilitzats, “qualitat de la qual la UAM presumeix a la menor oportunitat”. I aquest és el missatge que van voler portar personalment al Rector Rafael Garesse durant l’acte que presidia divendres passat 7, per la celebració del 50 aniversari de la UAM i que estan disposats a recordar-li en el pròxim claustre del centre.

La confluència entre diferents sectors en lluita del centre que ja va començar amb la protesta conjunta en l’acte del 50 aniversari busca continuar i aprofundir-se. Per a això, l’assemblea dels investigadors “Dignitat Predoctoral UAM” convida al personal administratiu, de neteja, investigadors, jubilades i tot aquell que vulgui solidaritzar-se amb la lluita per una millora de les condicions laborals a una assemblea de treballadors el dimarts 11 de juny a les 17 hores enfront de la Facultat de Filosofia i Lletres.

No tenen dubtes, seguiran la senda dels investigadors catalans portant endavant vagues i mobilitzacions fins que s’apliqui la pujada aprovada; la recerca és part fonamental d’una universitat i no permetran que continuï enfonsant-se sota la precarietat laboral. La joventut precària, lluitant a Teleppizza per l’aplicació del salari mínim o en les universitats per la pujada salarial, comença a rebel·lar-se.


Facebook Twitter

Lucía Nistal

Madrid

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna