×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Unió Europea destina 500 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

La UE destinarà 450 milions a l'enviament d'armes letals a Ucraïna, més 50 milions en equipament i congelarà reserves del Banc Central rus.

Elisa Luque

dilluns 28 de febrer de 2022
Facebook Twitter

La Unió Europa ha acordat aquest diumenge, per primera vegada en la seva història, finançar amb 500 milions d’euros l’enviament d’armes en una guerra que es desenvolupa en un país tercer. Aquesta mesura se suma a l’increment dels pressupostos militars en diversos països, especialment a Alemanya. D’aquesta manera, la invasió reaccionària de Rússia a Ucraïna està servint d’excusa a la UE per a un salt històric en el rearmament dels exèrcits imperialistes.

“Hem decidit utilitzar les nostres capacitats per a donar armes, armes letals, assistència letal a l’Exèrcit ucraïnès, per valor de 450 milions del paquet de suport, i 50 milions més per a subministraments no letals, com a combustible i equips de protecció”, anunciava l’alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell, en una roda de premsa al final d’una videconferència de ministres comunitaris. Aquests van arribar a un acord polític a fi d’utilitzar la Facilitat Europea per a la Pau (FEP) per a finançar equips militars amb destinació a l’exèrcit ucraïnès.

Borrell explicava també que Polònia, país limítrof amb Ucraïna, s’ha ofert com a centre logístic per a reunir els equips abans del seu lliurament als ucraïnesos. I assegurava que, fins i tot, proporcionaran “caces de combat” que l’Exèrcit d’Ucraïna pugui operar.

La xifra de 500 milions d’euros que s’ha assignat és també “històrica”. L’any passat, la UE va pressupostar 31 milions per a Ucraïna a càrrec d’aquest fons, per a hospitals de campanya i equips mèdics, equips de desminatge i enginyeria, mobilitat terrestre, actius logístics i ciberdefensa.

Els ministres també van acordar sancionar a una altra vintena d’oligarques, polítics i alts directius d’empreses que donen suport al règim del president rus, Vladímir Putin, així com tancar l’espai aeri de la UE als vols russos. Igualment, van acordar excloure a diversos bancs russos del sistema de pagaments interbancaris SWIFT i bloquejar les transaccions amb el Banc Central de Rússia.

Al mateix temps, van decidir censurar la transmissió dels mitjans de comunicació russos com ’Rusia Today’ o ’Sputnik’ en sòl europeu. L’excusa és que es tractaria de mitjans que difonen “desinformació” i missatges “tòxics”. Es tracta d’una mesura de censura bonapartista inèdita fins ara. A més, està carregada de cinisme, tenint en compte que els mitjans occidentals utilitzen també la desinformació i omplint de fake news l’opinió pública.

De conjunt, la UE està aprofitant cínicament la reaccionària invasió russa a Ucraïna per a rearmar els seus exèrcits, alimentar la indústria armamentística i presentar a l’OTAN com una força “defensiva” per a la pau. Al mateix temps, apliquen mesures bonapartistes de censura interna, com el bloqueig dels mitjans de comunicació russos en territori europeu. Però el rebuig a la invasió russa i el seu nacionalisme reaccionari no té cap aliat progressiu en l’OTAN i la UE imperialista, que només busquen reforçar els seus propis interessos reaccionaris. Es tracta de les potències imperialistes més poderoses del planeta que només saben de subjugar als pobles, generant guerres i massacres al llarg de la seva història.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya