Pandèmia

IMMIGRACIÓ I PANDÈMIA

La Unió Europea blinda les seves fronteres per “lluitar” contra el Covid

La Comissió Europea prepara un pacte per blindar les fronteres de la Unió contra la immigració. Busquen vigilar les fronteres i evitar una altra crisi com la del 2015.

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

dilluns 22 de juny de 2020| edició del dia

Com sempre, les potències imperialistes europees busquen blindar-se contra els corrents migratoris que elles mateixes generen. Com va ser el cas dels sirians que fugien de la guerra al seu país, guerra promoguda per múltiples potències imperialistes i regionals o el cas del corrent migratori de països subsaharians que fugen de la pobresa i la fam generat pel saqueig de la regió.

Òbviament, la Unió Europea no és capaç de parar el foment de guerres i saqueig, perquè les seves grans empreses viuen del pillatge. Només poden “solucionar” les conseqüències d’això. I, per tant, busquen frenar de manera violenta els massius corrents migratoris. L’eix Francoalemany es proposa enfortir l’Agència europea de fronteres (Frontex) que tindrà més de 10.000 efectius.

La clau és el blindatge de les fronteres i dependre menys de tercers països. Com és el cas de Turquia amb els camps de refugiats sirians en el seu territori i la crisi generada per Erdogan quan els va llançar contra la part grega i va crear una crisi important amb la UE fa uns mesos. Per això es proposa realitzar un pacte per a tots els països que porta mesos gestant-se.

Part d’aquest “enfortiment” consisteix que aquesta Agència pugui disposar d’equips de reacció ràpida. Això significa que davant un nou intent massiu d’ingressar a Europa, aquesta Agència pugui demanar 1500 efectius a altres països per reprimir-ho. A més, es proveirà a aquest organisme d’avions com per poder exercir la repressió de manera més efectiva.

El pacte també busca abordar una pràctica en la qual l’Estat espanyol porta anys d’experiència. Això són les denominades “devolucions en calent”. Qüestió de la qual la UE no és “ignorant”. De fet, recentment el Tribunal Europeu de Drets Humans (sí, de drets humans) va avalar les expulsions immediates de dos migrants al 2014. Volen augmentar les 16 mil expulsions anuals que ja es realitzen.

Aquesta política de xenofòbia institucional es recolza també en una estigmatització de l’immigrant. Estigmatització que ha augmentat dràsticament en aquests mesos de pandèmia. Ho hem viscut recentment amb el brot de Covid a la fàbrica Tönnies. L’empresa tractava d’evadir la seva responsabilitat, dient que els treballadors, migrants d’altres països en la seva gran majoria, es contagiaven en els busos on viatgen o els seus habitatges on viuen amuntegats.

I, és cert que entre els immigrants la taxa de contagi de Covid és més alta. Però això és així perquè les condicions laborals i de vida que tenen són gravíssimes. Salaris baixos, precarietat total, contractes de dies quan n’hi ha i amuntegament són les condicions ideals perquè sofreixin el Covid, molt més que la mitjana social.

La Unió Europea mostra una altra vegada més el seu caràcter reaccionari i imperialista. La persecució i repressió contra els immigrants no sols és cosa dels EUA, sinó també dels imperialismes del vell continent. La classe obrera d’Europa també ha d’impulsar un “Black Lives Matter” perquè més del 12% de la classe obrera europea és immigrant. I, els amos de les grans empreses volen que ens barallem entre treballadors per poder dominar-nos millor i fer-nos pagar la crisi econòmica i sanitària de la pandèmia.
temes relacionats

Pandèmia   /    Immigració   /    Internacional

Comentaris

Comentar