×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La UB apadrina un màster d’especulació immobiliària

Dins de les seves polítiques de màsters i postgraus propis, les universitats n'inclouen molts lligats estretament amb els interessos de les empreses. Vegem un exemple del sector immobiliari.

Pere Ametller

divendres 9 de febrer de 2018
Facebook Twitter

Habitualment parlem de la connexió de les universitats públiques amb el món empresarial però, com es materialitza això concretament? Una de les maneres és a través del màsters i postgraus propis, una via privilegiada d’entrada de les empreses a la universitat.

Aquests màsters tenen un caràcter públic-privat, amb desorbitats preus que arriben als 11.000 euros. És el cas per exemple del Master Busssines Administration que ofereix la Universitat de Barcelona. Un màster d’11.000 euros té alguna cosa que veure amb l’educació pública? Llavors perquè la UB ho accepta i posen a la seva disposició instal·lacions, professors i personal no docent?

A més aquests estudis tenen un estret vincle amb el món empresarial. Vegem l’exemple del màster sobre el qual vull parlar en aquest article, el de “Assessoria, gestió i promoció immobiliària”. El seu preu també està fóra de l’abast d’un estudiant de procedència obrera o humil, 4.060 euros.

En aquest ens ensenyaran entre altres coses a "desenvolupar les estratègies d’inversió principals al mercat immobiliari", "conèixer de manera adequada la inversió en residències d’estudiants i de la tercera edat, centres comercials, hotels, etc.", "adquirir les principals tècniques de venda d’habitatges" o "estudiar les principals vies de transformació del sòl".

I qui són els professors i conferenciants? Un nodrit grup d’experts en el sector immobiliari de l’Estat espanyol, una de les ensenyes de l’especulació capitalista amb un bé de primera necessitat. Trobem, entre altres, al director d’estratègia Immobiliària del Banc Sabadell, el president de Piso Perfecto, la directora d’oficina de la Caixa, el sotsdirector general de Don Piso, el director general de Engel & Völkers, el president de la Llave de Oro i la APCE, el conseller delegat del grup Nuñez i Navarro i el director de Century 21 Gand House. Indaguem una mica en el currículum d’un parell d’ells.

Nuñez i Navarro és conegut per les seves pràctiques especulatives, per exemple al barri de Vallcarca de Barcelona. Allà és propietari de nombrosos immobles que deixa deteriorar a l’espera de poder reconstruir i especular. A més el propi Nuñez i el seu fill van ser condemnats a penes de presó per subornar a inspectors d’Hisenda. Aquest mateix fill, Josep Lluís, és l’“expert” que participa com a professor en el màster.

La Llave de Oro i Engel & Völkers són coneguts per encoratjar la gentrificació expulsant als veïns, pacticant el mobbing immobiliari, per especular i aixecar pisos de luxe en barris populars.

La UB deixa en mans de la banca i les immobiliàries que especulen amb l’habitatge, que després de vendre-la a preus desorbitats s’han dedicat a fer fóra a la gent de les seves cases, impartint les seves “lliçons” a la universitat públlica.

Al capdavant d’això ens trobem amb Gonzalo Bernardos, director del Màster. Un professor de la UB i conegut tertulià a Catalunya, autor al 2004 de les ja cèlebres frases "L’habitatge no baixarà mai" i "No hi ha bombolla immobiliària". Tot un “geni” al servei de amb els qui avui comparteix màster i unes gens menyspreables retribucions i dietes per formar als futurs voltors del maó.


Facebook Twitter

Pere Ametller

Barcelona I @pereametller09

Segueix-lo a Twitter

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya