×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Renfe també fa una gestió caòtica el segon dia de vaga

Informació que no es correspon amb la realitat, serveis mínims abusius i no garantits, sense personal per orientar als usuaris i un llarg etcètera. I a més, la Renfe té el morro de donar-los la culpa als treballadors.

EsquerraDiari.cat

divendres 1 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

El Sindicat de maquinistes SEMAF ha convocat diverses jornades de vaga que han començat aquest dijous i acabaran el dimarts 12 d’octubre a tot l’Estat espanyol. El seu portaveu, Diego Martin, ha aclarit que aquesta vaga es fa per recuperar les places de treballadors jubilats sense la contractació de nou personal, i per recuperar la freqüència de combois prèvia a la crisi de la Covid. Aquest sindicat també denuncia l’incompliment dels acords de transferència de la rodalia a la Generalitat del 2007.

El primer dia de vaga ha estat un complet desastre. Per una banda, l’administració va imposar uns serveis mínims abusius del 85% (molt més que en una vaga general). Per l’altra, Renfe va avisar tard als maquinistes que no van poder complir els abusius serveis mínims. I aquesta horrible gestió de la vaga ha deixat a peu a centenars de milers treballadors que han hagut de buscar-se la vida com han pogut.

La segona jornada ha començat també amb molts retards i desinformació generant una gran indignació entre els usuaris. De nou hem assistit a vagons plens, aturades llargues a cada estació i viatges inacabables per arribar a la feina. Potser no tant com ahir, però la tornada a casa serà un altre desastre. El desgavell de cada dia de Renfe multiplicat per deu. I com sempre paguem els usuaris i a més Renfe els hi fot la culpa als vaguistes.

Els maquinistes denuncien una caiguda en picat del servei ferroviari a tot el servei de l’Estat espanyol. Es programen serveis sense el personal i el material necessari i es deixa abandonats als usuaris que moltes vegades han d’esperar molta estona que passi el tren i han de viatjar atonyinats fins a la seva feina en hora punta.

Aquesta és una realitat que és el pa nostre de cada dia a la rodalia catalana. L’estat es planteja fer una inversió de 1.700 milions d’euros per atreure més turistes a El Prat, però és incapaç de gestionar correctament la rodalia que afecten milions de treballadors cada dia. La falta d’inversió és palesa cada dia que plou amb problemes de subministrament elèctric, o quan descarrila un comboi com va passar fa un mes a la província de Girona.

El SEMAF, que representa al 85% dels maquinistes a tot l’estat, també refusa el traspàs dels serveis de Renfe a les diferents comunitats autònomes. El secretari general, Juan Jesús García planteja que "Si volem un ferrocarril públic digne i saludable no es pot dividir Renfe”. Els maquinistes temen que no es respecti l’acord de transferència de 2007.

Tenint en compte com la Generalitat està precaritzant els serveis públics, s’entén la por dels treballadors. Però en aquest sentit, també la precarietat procedeix del govern central. No obstant això, té tot el sentit gestionar de forma comuna tots els serveis de transport d’una àrea com per exemple és l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Un traspàs que unifiqui la gestió de tots els serveis de cada àrea metropolitana i de la regió s’ha de fer respectant tots els drets dels treballadors en primer lloc. A més cal que els seus representants votats tinguin un control estricte del traspàs i de la gestió verificant que es cobreixin totes les places pendents i que s’ampliï tota la plantilla fins a restituir el 100% dels serveis previs a la crisi de la Covid. Inclòs s’hauran d’afegir-hi més serveis en horaris punta per a evitar l’amuntegament dels treballadors.

Té molt sentit planificar conjuntament els serveis de metro, tramvies, autobusos i serveis ferroviaris sota el control dels treballadors del sector. Són ells els més interessats a conservar els llocs de feina i les seves conquestes, a més de tenir un servei de rodalia digne per a centenars de milers de treballadors i usuaris que es mouen cada dia.

Et podria interessar: Discursos i referèndums que només acosten la restauració autonòmica


Facebook Twitter
Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l'ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l’ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"