×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Policia empara a l’extrema dreta que va envair el Capitoli: com enfrontar-los?

Ahir milers de partidaris de Trump van irrompre en l'edifici del Congrés dels Estats Units en un esforç per detenir la certificació del vot del Col·legi Electoral que donaria guanyador de l'elecció presidencial a Joe Biden. L'acció va començar amb un míting en el qual el mateix Trump va encoratjar als seus seguidors a marxar cap al Capitoli.

Carmina Maffea

Tristan Taylor

dijous 7 de gener de 2021
Facebook Twitter

Els manifestants es van enfrontar a la policia, van travessar barricades i van assaltar l’edifici amb poca resistència de les autoritats. Trump va incitar als manifestants primer en dirigir-se a ells en un míting prop de la Casa Blanca, després a través d’una sèrie de piulades on va criticar als seus col·legues republicans, inclòs el vicepresident Mike Pence, per no detenir la ratificació. Això es produeix després de mesos en què Trump negava la seva derrota electoral i realitzava mítings per a accelerar la seva base per a disputar les eleccions. També es produeix el dia després que les eleccions de Geòrgia confirmessin el control del Partit Demòcrata de totes dues cambres del Congrés.

L’ascens internacional del populisme de dreta pren la seva forma als Estats Units entorn de la retòrica anti-immigrant, racista i xenòfoba que ha estat encarnada i embravida per Trump. L’última interacció d’aquest moviment va comprendre l’oposició al tancament de l’economia per a lluitar contra Covid-19, i ara estem veient mobilitzacions similars, encara que molt més grans, entorn de la falsa afirmació de Trump que les eleccions li van ser robades.

La resposta contra aquests sectors reaccionaris i racistes contrasta directament amb la forma en què es va tractar als manifestants que es van mobilitzar contra el racisme i la violència policial a Washington quan Trump va llançar la Guàrdia Nacional contra manifestants pacífics per a tenir l’oportunitat de prendre fotografies en una església pròxima.

Aquesta vegada no es va avisar a la Guàrdia Nacional fins a dues hores després d’iniciada la incursió, quelcom que va permetre que l’extrema dreta ingressés a les oficines dels congressistes. Abans, la policia de la ciutat va reprimir brutalment als manifestants de Black Lives Matter (BLM), arribant fins i tot a disparar gasos lacrimògens contra les cases, però han fet poc per a resistir aquest atac de dreta i l’ocupació del Capitoli.

La "resistència" de la policia contra l’extrema dreta difícilment podria descriure’s com una resistència real, mostrant una vegada més la relació entre la policia i aquestes forces feixistes. En contrast directe amb les protestes de BLM, no es van disparar bales de goma, no es van dispensar gasos lacrimògens i no es van emetre sorolls de LRAD. Aquests fets han d’entendre’s en el context de la policia que mostra un suport tàcit a un moviment que ha defensat les seves pràctiques assassines i brutals. No hi ha una altra explicació de per què aquesta màfia racista va poder superar barricades i infiltrar-se profundament en el Congrés.

Fins i tot l’any passat, quan els manifestants, alguns d’ells es van unir al moviment BLM i estaven liderats per ell, marxaven per a assegurar-se que es comptessin tots els vots, encara enfrontaven una violenta repressió policial. Mentrestant, els “drets” del moviment antidemocràtic de Trump a protestar mai han estat qüestionats, ni tan sols en ciutats amb alcaldes demòcrates. Malgrat aquests atacs, les organitzacions liberals i els buròcrates sindicals encara sostenien que el moviment hauria d’esforçar-se per fer costat al Partit Demòcrata, els mateixos demòcrates que van reprimir brutalment el moviment contra el racisme i la violència policial durant mesos.

No obstant, pressionar a la gent perquè votés no va anar només una forma de cooptació, sinó també l’estratègia de sectors de l’esquerra per a evitar el sorgiment del moviment violent d’extrema dreta. La lògica darrere d’aquesta estratègia és que Trump va haver de perdre les eleccions per a ser desestabilitzat i detenir la seva mobilització de l’extrema dreta. Clarament, això no funciona. L’extrema dreta està viva i millor que mai. Avui, literalment es va obrir camí cap al Capitoli.

No podem rebutjar amb els vots al trumpisme. Aquest és un moviment que ha anat creixent com a resultat d’anys de neo-liberalisme anterior a la presidència de Trump. Aquesta època de neo-liberalisme ha delmat als treballadors i ha creat una polarització d’esquerra i dreta, encarnada per Bernie Sanders i Donald Trump. Les crisis econòmiques i socials del capitalisme van deixar a molts joves blancs sentint-se desesperats, enutjats i sense opcions, quelcom que va convertir en objectius perfectes per a la radicalització d’extrema dreta, que es va basar en el racisme ja establert en el qual es va fundar el país.

Aquest moviment es va unir a Trump no necessàriament per la seva posició de poder, sinó perquè va parlar de les sensibilitats populistes reaccionàries. I fins i tot després de la seva pèrdua, encara parla d’aquestes sensibilitats i s’ha mostrat disposat a radicalitzar-se i enfrontar-se a l’establishment del Partit Republicà, un Donald Trump molt perillós lliure dels “adults a la sala” que el van parar durant la seva presidència. Els grups d’extrema dretal ’han estat utilitzant per a impulsar el reclutament i guanyar influència. Aquest és només l’exemple més recent que les eleccions mai han impedit l’ascens de la dreta.

L’estratègia electoral no ha preparat a la classe treballadora i les masses dels oprimits d’una manera significativa per a respondre a l’ascens de l’extrema dreta, o rebutjar el moviment populista de masses de dreta de Trump. Mai ha estat i mai serà. En canvi, ha desviat la nostra energia dels carrers i els llocs de treball on tenim la força per a respondre als atacs de l’extrema dreta i de l’estat capitalista.

La classe treballadora i els oprimits enfronten una amenaça real. L’assalt al Congrés és un intent ultra-reaccionari de tancar els drets democràtics. Per descomptat, ningú creu ni confia que el Col·legi Electoral (o el Senat) sigui una institució democràtica; totes les institucions del règim bipartidista estan podrides. Però defensar als demòcrates no és la forma en què protegim els nostres drets democràtics.

És urgent que la classe treballadora trenqui amb els demòcrates i defensi els nostres drets democràtics independentment del Partit Demòcrata. Necessitem convocar manifestacions massives als carrers i desenvolupar accions militants en els nostres llocs de treball i en les nostres comunitats per a lluitar contra la dreta i el trumpismo. Al mateix temps, no podem confiar en la policia o la Guàrdia Nacional per a protegir els nostres drets i les nostres vides. Treballen per al nostre enemic de classe. Són els nostres opressors. Necessitem desenvolupar la nostra autodefensa sobre la base de l’organització democràtica de la classe treballadora i els oprimits.


Facebook Twitter

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"