×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Policia Nacional del Perú va assassinar a Víctor Santisteban en les protestes a Lima

El 28 de gener a Lima la brutal repressió policial contra els manifestants va portar com a conseqüència l'assassinat de Juan Santiesteban Yacsavilca, desenes de ferits i detinguts. L'estat i els grans mitjans de comunicació busquen encobrir l'accionar de la policia negant la causa real de l'assassinat de Santiesteban.

Redacció internacional

dilluns 30 de gener
Facebook Twitter

En el desè dia de la denominada "Presa de Lima" milers de manifestants provinents de diverses regions del país, al costat de treballadors i sectors populars, van marxar des de diversos districtes de Lima cap al Centre Històric per a expressar el seu rebuig al govern colpista de Dina Boluarte i el Congrés de la República.

Durant la tarda va començar la repressió policial i minuts abans de les vuit Santiesteban va caure a conseqüència d’un impacte de bomba lacrimògena llançat d’una distància molt curta. El metge que el va atendre, via Twitter va dir que "van fer el que van poder", amb aquesta publicació es confirmava el primer assassinat a Lima en les mobilitzacions contra Boluarte i el Congrés.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de La Izquierda Diario Perú (@laizquierdadiariope)

Posteriorment, el ministeri de l’Interior i el Segur Social de Salut del Perú (Essalud), inicialment van manifestar que Santiesteban Yacsavilca que va ser atès per "traumatisme greu", i com van dir els experts en un primer moment, "només va poder ser causat per un projectil (bomba lacrimògena)". No obstant, hores més tard van canviar de versió sobre la causa de l’assassinat i pretenien responsabilitzar als mateixos manifestants, dient que la mort havia estat provocada per "una ferida darrere de l’orella".

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de La Izquierda Diario Perú (@laizquierdadiariope)

No obstant, el mitjà de comunicació virtual Wayka, va publicar un vídeo de les càmeres de videovigilància de la zona, on es pot apreciar que els efectius policials van realitzar els trets i un li cau a Santiesteban.

La germana de Juan Santisteban Yacsavilca va exigir justícia i va denunciar a l’estat per l’intent de canviar la versió dels fets.

Cecilia Quiroz, editora de La Izquierda Diario Perú va dir "Exigim judici i càstig als responsables polítics i materials de les més de 60 morts a causa de la repressió policial i militar. Així mateix, rebutgem la percecusión als qui prenen els carrers en rebuig al govern colpista de Dina Boluarte i el Congrés de la República i exigim la llibertat immediata de tots els detinguts per lluitar."

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de La Izquierda Diario Perú (@laizquierdadiariope)


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"