Política Estat espanyol

CENSURA

La Mordassa Digital és més greu del que pensaves. Et donem 5 claus

El Reial decret "contra la república digital catalana” aprovat pel PSOE, PP i Cs i amb l'abstenció d'UP és un atac a les llibertats i moviments socials. Però també obre la porta a altres formes de repressió de manera impune.

divendres 29 de novembre de 2019| edici� del dia

El Reial decret llei 14/2019 pel qual el govern pot controlar internet i la connexió mòbil, conegut com la Llei Mordassa Digital, suposa un nou salt a preparar la repressió d’un règim amb experiència a atacar les llibertats democràtiques.

El text diu; “Prèviament a l’inici del procediment sancionador, podrà ordenar-se per l’òrgan competent del Ministeri d’Economia i Empresa, mitjançant resolució sense audiència prèvia, el cessament de la presumpta activitat infractora quan existeixin raons d’imperiosa urgència basada en algun dels següents suposats:

Quan existeixi una amenaça immediata i greu per a l’ordre públic, la seguretat pública o la seguretat nacional. Quan existeixi una amenaça immediata i greu per a la salut pública. Quan de la suposada activitat infractora puguin produir-se perjudicis greus al funcionament dels serveis de seguretat pública, protecció civil i d’emergències. Quan creï greus problemes econòmics o operatius a altres proveïdors o usuaris de xarxes o serveis de comunicacions electròniques o altres usuaris de l’espectre radioelèctric”.

Així que anem a pams:

Pot tancar pàgines web

No seria la primera vegada que l’Estat espanyol tanca espais online, des del Tsunámi Democrátic al tancament de la web de l’Associació Contra la Tortura en el 2000. D’altra banda, no es limita a la possibilitat de tancar xarxes socials o pàgines webs, també pot intervenir les instal·lacions que puguin allotjar comunicacions electròniques, assumint el control de les plataformes que no obeeixin a l’Estat en demanar el tancament d’una web.

Algú va dir clavegueres? 10 casos de censura mediàtica de la “democràcia” espanyola

Pot eliminar la connectivitat d’una zona

Si l’Estat té la capacitat d’eliminar la connectivitat d’una zona (com succeeix en les instal·lacions policials), impossibilita la comunicació per mòbil de determinats números o de determinats dispositius. Si hi ha repressió en una manifestació, les imatges i la informació podrien no enviar-se, per exemple. Aquest tipus d’inhibició de senyals ja s’ha utilitzat a la Xina o Turquia.

No és necessària ordre judicial

Aquest controvertit decret pot aplicar-se sense necessitat d’autorització judicial, seguint la senda que es va obrir amb la Llei Mordassa amb la intenció de criminalitzar i reprimir els moviments socials.

Pot usar-se per a frenar vagues

Encara que el PSOE té experiència a declarar serveis mínims del 100%, reprimir o intervenir amb militars processos de vaga, suma ara la repressió en xarxes al repertori. Segons el Reial decret, pot aplicar-se “quan creï greus problemes econòmics o operatius a altres proveïdors o usuaris de xarxes o serveis de comunicacions electròniques o altres usuaris de l’espectre radioelèctric”. En aquest sentit, una vaga apareix com un dels casos que justifiquen la seva aplicació, podent tallar les comunicacions d’aquesta.

La repressió no cessa: més detencions, bloqueig al Tsunami Democràtic i la República Digital

Contra el dret a decidir a Catalunya i més enllà

Tal com ha anunciat Pedro Sánchez en diverses ocasions, aquesta llei està pensada per a combatre la ‘república digital catalana’. De fet, el passat 31 d’octubre, el Consell de Ministres va aprovar un decret a aquest efecte, sumant-lo a l’ofensiva d’un partit que no dubte a aplicar contra el poble català la mà dura del 155, amb més detencions, ferits i mutilats. No obstant això, el decret no esmenta a Catalunya i els seus efectes són per als moviment socials de tot l’Estat.

Que UP no s’oposi a aquest decret orwel·lià, ni a “Llei Mordassa” -de la qual no es parla en l’acord entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per a formar govern- és un indicador que tant PSOE com UP no cuiden ni tan sols les formes en les setmanes anteriors a la formació del nou govern.

L’aprovació i l’abstenció a l’hora de votar reials decrets com aquest es descol·loquen bastant del relat "progressista" d’un govern "per a frenar a la dreta" que està aplicant mesures com aquesta per a reprimir als qui surtin a lluitar mentre descarta la gran majoria de promeses sobre derogar la reforma laboral, la Llei Mordassa i altres elements prescindibles en el seu acord.

Avui més que mai és necessària l’autoorganització al costat de les organitzacions i col·lectius anti-represius, al costat de la joventut i la classe treballadora, contra la repressió al dret d’autodeterminació a Catalunya i tots els pobles de l’Estat, per l’amnistia i pels atacs judicials i policials que prepara aquest règim per a tractar de fer callar el descontentament mentre es prepara per a una bateria d’atacs al poble treballador.
temes relacionats

Govern de coalició PSOE-UP    /    Unidas Podemos   /    Censura   /    Llibertats democràtiques   /    Política Estat espanyol   /    Repressió   /    Autodeterminació de Catalunya   /    PSOE   /    Catalunya

Comentaris

Comentar