×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

La Llei Aragonès no s’aprovarà al Parlament

Definitivament la Llei Aragonès no s'aprovarà al Parlament de Catalunya. La comissió d’Economia i Hisenda per mitjà dels partits de l'oposició han votat en contra i no entrarà al ple del Parlament.

Arsen Sabaté

dilluns 3 de febrer de 2020
Facebook Twitter

EFE/Quique Garcia

Definitivament la Llei Aragonès no s’aprovarà al Parlament de Catalunya. La comissió d’Economia i Hisenda per mitjà dels partits de l’oposició ha votat en contra i no entrarà al ple del Parlament.

Tan sols han votat a favor de l’esborrany de la Llei de contractes de serveis a les persones ERC, la formació que l’impulsava, i JxCat, que ja va anunciar que "amb aquesta Llei el Govern de la Generalitat fa un pas cap a la gestió pública-privada a Catalunya". Per part seva, la CUP i En Comú Podem, així com PP, Ciutadans i el PSC han votat en contra.

D’aquesta forma, la Llei Aragonès veu truncat el seu camí cap a una aprovació que pretenia ser expressa per la seva lesivitat en les conseqüències laborals en matèries com educació, sanitat i cures.

I és que l’esborrany de Llei que portava l’autoria del vice-president de la Generalitat de Catalunya i dirigent d’ERC, Pere Aragonès, tenia com a objectiu impulsar un marc més concret per a l’externalització dels serveis públics.

És a dir, amb la regularització administrativa de les privatitzacions per part del Govern de la Generalitat, serveis com l’educació, la sanitat o els treballs de cures cap als sectors més necessitats és veurien reduïts en mans dels interessos capitalistes, repercutint en els necessitats bàsiques dels usuaris. A més, amb l’aprovació d’aquesta Llei s’aprofundia en una precarietat laboral que, alhora, ve sent la principal palanca per a la recuperació econòmica de l’Estat espanyol durant aquests últims anys.

Et pot interessar: Una llei que obre la porta (encara més) a les privatitzacions i la precarietat laboral

Així ho ha vingut denunciant i combatent la Plataforma Aturem la Llei Aragonès. Una plataforma de la qual formen part més d’un centenar de col·lectius socials, al costat de diferents organitzacions polítiques i sindicals, i que porta mesos mobilitzant-es amb l’objectiu d’aturar la tramitació de la llei i que s’aprovi al Parlament.

No obstant, no és pot perdre de vista que la mercantilització dels serveis públics està a l’ordre del dia per als partits i que la regularització d’això, d’una forma o una altra, serà el leitmotiv sobre el qual girarà el model capitalista de les adminsitracions públiques de les pròximes dècades. En aquest sentit, precissament, el PPC ha votat en contra de la Llei perque no s’havien assumit cap dels seves esmenes destinades a fer-l’encara més agressiva.

Per alta banda, la batalla dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya segueix dempeus. Si bé En Comú Podem ha votat en contra de l’aprovació de la Llei Aragonès, en cap moment ha volgut vincular aquesta decissió al pacte que manté amb el Govern per a l’aprovació d’uns pressupostos que no aconsegueixen oferir una despesa social que doni resposta a les necessitats dels sectors populars i la classe treballadora.

Una qüestió que, al mateix temps, deixa oberta la possibilitat que després de l’aprovació dels pressupostos En Comú Podem no s’oposi a una nova Llei que obri la porta (encara més) a les privatitzacions i la precarietat laboral.

Davant això, és necessari que la Plataforma Aturem la Llei Aragonès continuï lluitant i defensan uns “serveis públics de qualitat, de titularitat, gestió i provisió 100% pública, amb la participació activa d’usuaris/és i treballadors/és, com a garantia dels drets universals i com a principal motor de l’economia”, tal com planteja al seu manifest.

Però, a més, masivitzar la mobilització als carrers i en els centres de treball entre tots els sectors públics per a imposar mesures com la internalització dels serveis que avui ja estan en mans de grans empreses privades, sense cap acomiadament, sota gestió dels propis treballadors i sense esperar cap "mesura de gràcia" per part de PSC o els comuns, és el primer pas per a començar a posar els fonaments per a garantir en el seu conjunt la gestió pública i atacar conseqüentment el greu problema de la precarietat laboral i la desocupació.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó