×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La LOMLOE del Govern "progressista" elimina Filosofia a l’ESO i la substitueix per Economia i Emprenedoria

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, anuncia un nou clau per a la llei educativa, on el pensament crític és erradicat per assignatures enfocades al fet que els alumnes abracin l'individualisme capitalista per a convertir-se finalment en mà d'obra barata per a les empreses.

Carlos Olmeda Galve

dimecres 29 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Imagen: fotograma de la película “Pink Floyd. The Wall”

Si hi havia alguna cosa que no sobrava precisament de tota la línia contínua de lleis educatives d’aquestes últimes dècades era la capacitat de potenciar el pensament crític i la consciència de les noves generacions. Ara, aquest aspecte vol ser liquidat definitivament per a aprofundir en els interessos del mercat, eliminant dels currículums optatius l’assignatura de filosofia de l’ESO i canviant-la per diverses assignatures que modelen millor a l’individu al mercat de treball capitalista.

La primera serà directa: economia i emprenedoria. Perquè a un mercat precaritzat, amb unes taxes de desocupació juvenil de més del 40% i amb una creixent desigualtat entre l’elit milionària i la gran base de la classe treballadora, el més adequat sens dubte és enganyar els alumnes en ple procés d’aprenentatge perquè es creguin que la seva "mentalitat de pobra" és la que li impedeix a la seva família sortir de la pobresa. Incitar als alumnes que li llevin 50 euros de la butxaca dels seus pares per a invertir en criptomonedes, quan el seu pare treballa més de 8 hores setmanals per 900 euros al mes i la seva mare està a dues feines temporals al mateix temps que no arriben ni al salari mínim. És una mera il·lusió, un discurs que funciona per als nens de pares rics, no per a la gran majoria dels estudiants de classe treballadora que a penes poden arribar a aconseguir una beca.

Una altra de les noves assignatures és formació i orientació personal i professional. No vull ni imaginar-me el que pot suposar per a una criatura de 16 anys que li assignin un camí directe en la seva vida abans si més no d’haver-l’hi plantejat. És pur adoctrinament: parlar d’educació quan és una col·locació, fer natural alguna cosa que és imposat.

Aquesta llei és un atemptat més que allunya als alumnes de comprendre la seva situació material, d’entendre el món des d’una perspectiva oberta i canviant i que els intenta condemnar a una major alienació dins d’uns engranatges, que ja estan completament oxidats. Els tracta d’inhibir la capacitat de plantejar-se que el sistema en el qual ens trobem ja no és una alternativa viable, i molt menys per a un futur cada vegada més precari.

Una fàbrica de maons que ha perfeccionat la seva producció, per a comptar amb menys "defectes de fabricació" i construir un mur més sòlid. Però és un mur que en si no aguanta més pes.

No és cap sorpresa aquesta mesura. Portem una llarga trajectòria a la nostra esquena de lleis adoctrinadores i classistes. El Pla Bolonya que tant ha donat suport a l’actual ministre d’universitats exclou, juntament amb l’incessant creixement de les taxes universitàries, la possibilitat d’estudiar per a milers d’estudiants que no s’ho poden permetre, al no poder si més no compaginar feina amb estudis, quan l’educació hauria de ser gratuïta íntegrament.

Ja gairebé semblaria que des de les albors de l’eternitat ha existit l’educació concertada o privada, així com l’educació per part d’organitzacions religioses. Recordem que ja a la Segona República, l’educació era gratuïta, universal i laica. Avui en dia, a Espanya tenim un sistema educatiu excloent per a milions d’alumnes, que els separa en classes socials i els dona diferents oportunitats depenent d’en quina classe han nascut.

El Govern PSOE-UP proclama la diversitat sexual i la igualtat de gènere, però continua permetent i fomentant que existeixin escoles on és programa obligatori la imposició d’un únic model de família acceptable i l’exclusió oberta d’alumnes del col·lectiu LGTBI. És increïble que en un Govern que s’autodenomina "feminista" continuïn existint escoles on se separi per sexe als alumnes i es promocionin uns valors obertament masclistes. És un sistema obertament racista, que classifica en guetos educatius a la major part de les persones racialitzades i exclou als nens migrants. I a sobre, els treballadors d’aquest país estan finançant amb els seus impostos que existeixi una estructura educativa que exclogui als seus fills de rebre la mateixa educació que els fills d’una persona adinerada.

Aquesta llei no hauria de ser condemnada pels mateixos organismes que es beneficien d’aquesta estructura educativa, sinó per tots aquells als quals ens afecta i ens perjudica. És hora de lluitar contra l’adoctrinament a les aules, de demandar estudiar dins un ambient crític on puguem expressar-nos amb llibertat i que no se supediti l’espai educatiu als interessos d’Amazon, de Santander o d’Endesa i la seva presència en els Consells de Govern educatius.

Per la LOMLOE van sortir centenars de reaccionaris a contaminar amb els seus cotxes els carrers perquè volien defensar costi el que costi els seus falsos privilegis. Ara és torn dels estudiants i dels treballadors. És hora de derrocar el mur.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya