×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Justícia Patriarcal deixa lliures als membres de ‘La manada’

Amb gran indignació va ser rebuda la notícia. L'Audiència Nacional de Navarra atorga llibertat condicional als violadors de ‘La manada’. El moviment de dones convoca mobilitzacions.

EsquerraDiari.cat

divendres 22 de juny de 2018
Facebook Twitter

Els cinc integrants de ‘la manada’ quedaran lliures fins que la sentència quedi ferma, quelcom que portarà el seu temps, ja que pels recursos arribarà el cas al Tribunal Supremo.

La qüestionada sentència del cas de “La Manada” va treure a desenes de milers als carrers. La negativa dels jutges a qualificar el delicte com a “agressió sexual” al·legant que no va haver-hi “violència”, va generar una onada d’indignació i ràbia popular a tot l’Estat espanyol. La justícia tractava amb guant de seda als acusats entre els quals hi ha un militar i un Guàrdia Civil. Els càntics contra aquesta justícia patriarcal tornaran a escoltar-se en les properes hores a tots els carrers de pobles i ciutats.

La decisió de l’Audiència de Navarra de deixar en llibertat sota una fiança de 6.000 euros als cinc acusats, que havien estat condemnats a 9 anys de presó per abusos sexuals, es basa que en uns dies s’esgota el terme màxim de dos anys de presó provisional, encara quan la la llei permet ampliar aquest terme fins a la meitat de la condemna imposada. Aquesta resolució és una expressió més d’un sistema judicial patriarcal, que culpabilitza a les víctimes i naturalitza les agressions sexuals, la violència masclista i els feminicidis.

Genera encara més rebuig aquesta decisió, a tan sol uns dies de l’ingrés a la presó dels joves de Alsasua, que se sumen als tres que ja complien presó preventiva des de feia més d’un any i mig, després d’una sentència que els condemna a més de 10 anys de presó per una baralla de bar amb dos Guàrdies Civils.

Aquesta és la mateixa justícia que persegueix i condemna a rapers per les lletres de les seves cançons, que busca callar a periodistes que denuncien la impunitat policial, que manté a la presó als polítics catalans, que persegueix als que parlen contra la corona o expressen opinions que molesten a les jerarquies religioses.

És un Poder Judicial “deslligat”, que actua amb una desvergonya aberrant. Aquests jutges són part de la casta que el PP, el PSOE i Cs, amb la Corona des de l’ombra, han posat al capdavant del brutal atac contra els drets i llibertats de les últimes dècades. Són els que absolen banquers i polítics corruptes, com avui mateix ha fet la jutgessa Lamela amb els responsables del Caso Castor. Els que d’altra banda autoritzen desnonaments a famílies en situació de desemparament, sent els responsables de suïcidis com el del veí de Cornellà fa solament una setmana.

Amb la sentència de ‘la Manada’ i aquesta nova decisió judicial queda clar que és necessari desarmar les bases d’aquesta justícia patriarcal. Això implica batallar per mesures bàsiques com l’elecció de tots els jutges per sufragi universal i la generalització dels judicis per jurats populars. A la vegada, caldria exigir que en tots els casos d’agressions sexuals participin comissions independents de dones, amb especialistes en violència de gènere.

Són necessàries també campanyes d’educació sexual i la formació de comissions de gènere en llocs de treball, instituts i universitats, per transformar radicalment els plans d’estudi incorporant la formació contra tot tipus d’opressions. Per a això caldrà destinar major pressupost a les campanyes contra la violència de gènere i l’educació, així com recursos d’ajuda a víctimes de violència masclista, amb cases d’acollida i centres controlats per les pròpies dones sense presència policial.

El cas de “la Manada” no és un cas aïllat, és una expressió més del patriarcat, avalat i reforçat per les institucions de l’Estat capitalista i patriarcal.

Les organitzacions, plataformes i col·lectius de dones de tot l’Estat espanyol estan convocant concentracions per aquest 22 de juny per repudiar a la #JusticiaPatriarcal. A prendre els carrers, contra el patriarcat i el capitalisme!


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat