Política Estat espanyol

ELECCIONS

La Junta Electoral va negar a Junqueras el dret a participar del debat electoral

La Junta Electoral Central (JEC) va denegar la sol·licitud del líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al·legant motius d'organització interna del centre penitenciari. Els partits independentistes amenacen amb bloquejar al líder del PSC al Senat. Tornen les tensions entre Catalunya i Govern.

dimecres 15 de maig de 2019| edici� del dia

Un altre atac més, després d’un dur dia més de “judici farsa”, els jutges de la qual neguen l’existència de presos polítics, negant-los els seus drets bàsics com a candidats als dirigents independentistes.

Aquest dimarts, la JEC decidia denegar el permís a Oriol Junqueras, candidat d’“Ara Repúbliques” a les eleccions per al Parlament europeu del pròxim 26 de maig, a participar en el debat electoral per a les europees que va emetre TV3, i que s’habia de portar a terme via telemàtica. També li van denegar realitzar entrevistes en mitjans com Catalunya Ràdio i el diari Ara.

Així ho disposava el president de la Junta Electoral Central, Segundo Menéndez, al·legant haver revisat l’informe de la secretaria general d’Institucions Penitenciàries, motiu pel qual “denegava la sol·licitud de participació del senyor Junqueras mitjançant videoconferència en el debat electoral el dimarts 14 de maig a les 22 hores, amb una durada de dues hores, a la cadena TV3, per plantejar-se fora d’horari establert per a la sala de videoconferències i a més resultar incompatible amb el règim general d’horari del centre penitenciari”.

No obstant això, en la resolució se cita explícitament un informe de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l’Interior, encapçalat encara pel jutge Fernando Grande-Marlaska.

Aquest argument, -clarament una excusa encoberta darrere els horaris de la presó-, era desmentit hores més tard, quan la JEC també havia vetat la participació de Toni Comín de JxCat, que no es troba a Soto del Real sinó a Brussel·les. El motiu és perquè la Junta considera que la seva participació resultaria “contrària al principi d’igualtat que ha de ser respectat en els debats electorals” ja que, en realitzar-se per videoconferència des de Brussel·les, no és possible garantir que no tingui l’ajuda d’assessors.

Davant això, Aleix Sarri (JxCat), substitut de Comín, va abandonar el debat de TV3 en rebuig a la decisió de la JEC, es va retirar del plató després de la seva intervenció inicial i va deixar un ’usb’ amb una intervenció de Carles Puigdemont amb la finalitat que s’emetés en el minut final del debat.

Per part seva, Carles Puigdemont, -que ja havia renunciat al debat perquè no podia estar Junqueras-, després del veto de la JEC a la seva candidatura fins a última hora li impedirà que la seva coalició Lliures per Europa pugui fer arribar les paperetes de a tots els domicilis dels electors.

JxCat i ERC bloquejen la presidència d’Iceta al Senat

Com era d’esperar, la victòria de Pedro Sánchez a les eleccions presidencials no ha ocasionat cap canvi respecte a la situació dels presos polítics catalans. Molt menys ha frenat l’ofensiva i repressió judicial. L’ofensiva contra els partits independentistes continua en un moment en el qual el PSOE necessita els vots favorables o l’abstenció d’ERC i de JxCAT per a aconseguir que Miquel Iceta sigui designat senador autonòmic.

Després de la notícia de la decisió de la JEC, els partits independentistes JxCat, ERC i també l’esquerra independentista, la CUP, han decidit vetar en el ple del Parlament del dijous la designació del líder del PSC, Miquel Iceta.

Per tant, el primer secretari del PSC no podrà ser senador per designació autonòmica i tindrà bloquejat presidir el Senat. Si bé Pedro Sánchez fins ara no ha comptat amb ells per a una majoria que faciliti la seva investidura com a president del Govern, aquesta situació deixa en una enorme tensió les relacions entre els partits independentistes i el PSOE, en un context d’enorme repressió de l’Estat central al conjunt del poble català ofegant les seves aspiracions expressades l’1-O.
temes relacionats

Junta Electoral Central   /    Oriol Junqueras   /    Política Estat espanyol   /    ERC   /    Catalunya

Comentaris

Comentar