Catalunya

CATALUNYA 10-N

La CUP entra al Congrés amb 2 diputats

La formació de l'esquerra independentista s'ha presentat per primera vegada a les eleccions generals i entra al Congrès amb 2 diputats. ERC ha guanyat a Catalunya, amb 13 escons.

diumenge 10 de novembre de 2019| edició del dia

Esquerra Republicana guanya les eleccions generals a Catalunya amb 13 escons.
El PSC seria segon, amb 12 diputats, i JxCat ocupa el tercer lloc, amb 8 diputats. En Comú Podem ocupa el quart lloc, amb 7 diputats. En el camp de la dreta, Cs, PPC i Vox obtindrien també 2 diputats cadascun.

En les anteriors generals, les d’abril de 2019, ERC va obtenir 15 diputats a Catalunya, per 12 del PSC, 7 d’En Comú Podem, d’altres de JxCat, 5 de Ciutadans, 1 del PPC i un altre de Vox.

La CUP, que s’ha presentat per primera vegada a les eleccions generals, entra al Congrés amb 2 diputats.

La formació de l’esquerra independentista es va presentar amb la promesa de bloquejar qualsevol sortida per dalt a la crisi del règim polític, sent l’única candidatura que va plantejar obertament durant la campanya que no se sumaran a cap suport a la pota esquerra del règim, el PSOE.

La posició de la CUP ha estat tot un qüestionament no només al partit del 155, l’IBEX35 i les primeres reformes laborals precaritzadores, sinó també a tota l’esquerra de l’Estat espanyol i del catalanisme, com a ERC, que porten mesos encoratjant les il·lusions en un govern progressista encapçalat per Pedro Sánchez.

En les seves primeres valoracions, la CUP ha plantejat que "aquestes eleccions s’han produït en un context de forta excepcionalitat política. Unes eleccions amb preses i exiliades polítiques, amb presència policial als nostres carrers, amb persones migrades sense dret a vot".

L’exdiputada de la CUP al Parlament de Catalunya, Eulàlia Reguant, remarcava les condicions d’excepcionalitat de les eleccions a Catalunya, tant per l’exclusió del 15% de la població del dret al vot degut a la Llei d’Estrangeria, així com dels presos i preses, especialment en un context en el qual la repressió policial i judicial ha deixat 40 presos polítics a Catalunya en les setmanes abans de les eleccions.
temes relacionats

#VotaCUP   /    #Eleccions10N   /    Candidatura d’Unitat Popular (CUP)   /    Catalunya   /    Política Estat espanyol   /    Autodeterminació de Catalunya   /    Catalunya

Comentaris

Comentar