×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La CUP diu no a Puigdemont i ERC

La CUP s'abstindrà davant l'intent d'investidura que preparen Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

Guillermo Ferrari

dimarts 6 de març de 2018
Facebook Twitter

Aquest cap de setmana, el Consell Polític de la CUP ha decidit no donar suport a l’acord de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i s’abstindran en cas que hi hagi alguna votació d’investidura. D’acord a l’actual distribució d’escons això significa que estaria naufragant la proposta d’investir a l’expresident de l’ANC, Jordi Sánchez. Ja que els diputats de JxCat i ERC sumen 64 contra 65 del PSC, PPC, Cs i els Comuns.

Aquesta decisió va sonar com un terratrèmol polític en l’escenari de les forces sobiranistes. Hem escoltat a la cap del PDeCAT, Marta Pascal dir “A qui més volen enviar a la paperera de la història?”. Pascal va criticar la decisió de la CUP perquè Jordi Sánchez representa “la pluralitat del soberanisme” i també va assenyalar que l’actitud de bloqueig dels cupaires perpetua el 155.

També van ser sorprenents les declaracions del Diputat d’Esquerra al Congrés espanyol, Joan Tardà. El Diputat va plantejar que calia “convergir amb les forces polítiques que també defensen el referèndum vinculant”. Entre aquestes va incloure, encara que no se sap per què, al PSC que està completament en contra. I, també als Comuns que ho recolzarien si es fa en acord amb l’Estat.

Tant el PDeCAT (i JxCat) com ERC demostren els nervis que tenen davant aquesta situació, i, sobretot, que no estan disposats a defensar la república votada el 1-O. Que la “República simbòlica” del 27-O i la seva completa absència no era un error, sinó que no volien enfrontar les institucions de l’Estat. Ja ho va dir Artur Mes “No vaig desobeir al Constitucional”. D’això es tracta, sempre obeir al Règim del 78.

Aquest dilluns, el Diputat del Parlament Carles Riera ha aclarit la postura política: “La CUP no ha vetat a Jordi Sánchez”, per continuar “El nostre Consell Polític no ha parlat de cap nom”. El problema és que no hi ha acord programàtic amb la proposta de JxCat i ERC, la qual critiquen per ser un programa autonòmic. Els cupaires reclamen “un programa d’acció republicana”.

Per tant, com indicava Riera en la compareixença realitzada després de l’entrevista amb Roger Torrent, “Qualsevol candidat o candidata que vulgui ser investit o investida per portar a terme un programa autonòmic comptarà amb la nostra abstenció”. No hi ha intenció d’enviar a ningú a la paperera de la història. Sinó de fer realitat el mandat del 1O i del 21D, que segons el diputat cupaire és “materialitzar la república”.

I per materialitzar-la, Riera es basa en tres punts principals: primer, “Que la sobirania popular i la sobirania parlamentària a Catalunya prevalgui sobre la institucionalitat i la legalitat espanyola”. Segon, que s’ha de materialitzar la República. I, tercer, que s’ha d’iniciar un procés constituent convocat formalment pel Parlament català.

A més, Riera ha deixat clar que les negociacions amb JxCat i ERC es troben interrompudes. Davant preguntes dels periodistes, el diputat cupaire va donar a entendre que Roger Torrent, no va donar resposta alguna davant aquesta situació, sinó que més aviat es va limitar a escoltar les propostes de la formació anticapitalista.

Lamentablement, la CUP porta des de la campanya electoral del 21D sense realitzar una campanya de mobilització dels CDRs i els milers de simpatitzants que doni una resposta a l’ofensiva repressiva de l’Estat i la “justícia” i per la llibertat dels presos o que almenys mostri la més àmplia contestació social al 155. En aquest sentit, s’ha adaptat a les polítiques d’ERC i JxCat i a les de l’Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium Cultural.

La situació actual demostra que l’estratègia de JxCat-PDeCAT i ERC és la de pilotar el destí de la Comunitat Autònoma de Catalunya, més o menys com sempre, atents a les necessitats de les grans empreses catalanes i espanyoles i saquejant les arques públiques per al seu propi benefici. Mai van creure en el 1-O, ni a la declaració del 27O. I, per descomptat no volen fer complir la voluntat popular.

Però la majoria “independentista” s’ha demostrat que no és tal. L’acord de JxCat i ERC podria tirar endavant si els diputats Puigdemont i Comín poguessin votar delegadament. Però això significaria desobeir al Constitucional, cosa que ni Torrent, ni ERC, ni JxCat volen fer. Es va a una repetició de les eleccions? Veurem, res està assegurat en aquest procés d’investidura i el més probable és que seguim veient coses sorprenents.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria