Debats esquerra

AVANÇAMENT ELECTORAL CATALUNYA

La CUP aposta per construir una alternativa d’esquerres i rupturista al fracàs del procesisme

La diputada Natalia Sánchez ha considerat l'avançament electoral com el fracàs del govern de JxCat i ERC. La CUP crida a superar la dicotomia entre els dos partits del procesisme i construir una alternativa d'esquerres i rupturista.

dimecres 29 de gener de 2020| edici� del dia

La CUP ha qualificat l’anunci d’avançament electoral anunciat pel president de la Generalitat Quim Torra, com la constatació del fracàs dels seus dos anys de govern. La diputada Natalia Sánchez, ha començat la seva roda de premsa en el Parlament declarant que “és evident que es constata el fracàs del govern. Un fracàs tant des de la perspectiva social com des de la perspectiva independentista”.

Certament el govern format per JxCat i ERC després de les eleccions del 155 no ha suposat cap avanç en la resolució de les grans demandes socials. S’ha dedicat a gestionar els pressupostos neoliberals heretats de l’últim exercici de Puigdemont -que van comptar en aquella ocasió amb el suport de la CUP- i a promoure reformes legislatives en clau privatitzadora, com la qüestionada Llei Aragonés.

Així mateix, en aquests 24 mesos ha fet patent la seva impotència per a enfrontar la repressió de l’Estat, i fins i tot veiem com es feia part de la mateixa per enfrontar mobilitzacions socials o les pròpies manifestacions en contra de la sentència del procés en perfecta coordinació amb el ministre de l’Interior Gran Malrlaska.

La diputada ha considerat a més que no té “sentit que primer aprovin els pressupostos i després convoquin eleccions”.

Per a la CUP la resolució del conflicte polític català passa per “teixir un espai polític que trenqui amb la dicotomia entre JxCat i ERC”, els dos partits que han conformat fins ara l’anomenat “procesisme”. Natalia Sánchez ha plantejat que treballaràn per construir una alternativa d’esquerres i rupturista, i ha remarcat que no tenen cap confiança ni en el nou govern de coalició, ni en la taula de diàleg pactada amb ERC ni en què el Règim del 78 abandoni l’escalada repressiva contra l’independentisme.

La separació de la CUP dels dos partits que han dirigit fins ara el procés català es ve ampliant en els últims mesos, al mateix temps que aquests avancen en el seu retorn a l’autonomisme i a tractar de reestabilitzar el règim. Especialment una ERC que definitivament vol heredar el rol històric del pujolismo.

Aquesta separació no hauria de tenir cap retorn, l’experiència amb aquestes direccions dels partits històrics de la burgesia catalana demostra que en cap cas són aliats per a la consecució de les grans demandes socials i democràtiques pendents.

Aquesta ubicació, així com la seva posició en les Corts de no sumar-se a la lògica del mal menor i mantenir-se en una oposició per esquerra al govern del PSOE i Unidas Podemos, obre per a l’esquerra independentista una interessant oportunitat i responsabilitat. La d’intentar afavorir un agrupament de l’esquerra anticapitalista i els sectors socials que vulguin oposar a les tendències de restauració i reestabilització del règim, un full de ruta de ruptura i un programa anticapitalista.

La CUP encara no ha avançat quina és la seva proposta per a les següents eleccions al Parlament anunciades avui, però el moment fa encara més necessari i urgent que es posi al capdavant d’un reagrupament d’aquestes forces polítiques i socials perquè en el Parlament hi hagi una veu de la classe treballadora i els sectors populars, que defensi de manera independent dels partits del règim o el del vell “procesisme” i inseparablement el dret a decidir, l’amnistia i la solució dels problemes socials atacant els privilegis dels grans capitalistes.
temes relacionats

CUP   /    Debats esquerra   /    Catalunya   /    Autodeterminació de Catalunya   /    Catalunya

Comentaris

Comentar