×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La CGT francesa pressionada per la seva base, que vol unir-se als armilles grogues

La burocràcia sindical convoca aquest divendres a una acció de lluita aïllada i separada de les armilles grocs. Des de les bases creix l'exigència d'unir-se amb el gran moviment que commou França des de fa més d'un mes.

dissabte 15 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Per primera vegada des que va començar fa més d’un mes el massiu i radical moviment de protesta conegut com dels "armilles grogues", la direcció burocràtica de la central obrera CGT crida a una acció de protesta per augment de salaris i pensions. És una mesura aïllada, sense cridar a parar i es convocada un dia abans de la mobilització de les armilles grocs per evitar la unitat. No obstant això diverses seccionals i sindicats criden a la vaga i al fet que s’unifiquin les accions amb els armilles grocs.

Els crits a la unitat i l’exigència a la cúpula de la CGT té una de les seves expressions en la petició subscrita per delegats i activistes que ja compta amb l’adhesió de diferents referents sindicals, gran repercussió a les xarxes socials i ha estat reflectida per el diari Liberation en dues notes que donen compte de la estesa oposició a la política pasivizadora i divisionista de la burocràcia en fàbriques, refineries i altres llocs de treball.

La nota reprodueix comentaris de referents sindicals com el de Gaëtan Gràcia, que critica la divisió que els imposen d’haver de mobilitzar-se "el divendres amb l’armilla vermell i el dissabte amb l’armilla groc" quan podrien unir-se en una gran jornada de lluita. "La posició de la direcció de la CGT és escandalosa. Hem d’avançar cap a la unitat, bloquejar l’economia des de l’interior de les fàbriques mitjançant una vaga renovable (vagues que es perllonguen per mandat d’assemblea, NdT)".

El dirigent de la central, Philippe Martinez, ve imposant la passivitat i la divisió entre treballadors i armilles grogues des del primer moment. És més, mentre el moviment es radicalitzava en les seves consignes passant del rebuig a l’augment dels combustibles a exigir la renúncia de Macron, Martinez va arribar a reunir-se amb l’odiat president per trucar a un "diàleg social" amb l’únic objectiu de desmuntar el moviment i "mantenir l’ordre".

Fins i tot va tenir la desvergonya de pronunciar-se contra "la violència de les manifestacions" quan la policia ve reprimint de manera brutal i generalitzada, gasejant i disparant als manifestants, militaritzant ciutats i autopistes, ferint a centenars de persones i capturant a milers.

El repudi des de les bases a aquestes indignants declaracions va ser immediat, pronunciant diferents seccionals, sindicats de base, delegats i activistes, com el cas de la Federació Nacional d’Indústries Químiques de la CGT que va denunciar una "punyalada a l’esquena als que lluiten actualment" i va demanar una reunió nacional confederal per votar un pla de mobilització nacional, així com una vaga en totes les indústries químiques i petrolieres aquest divendres 14.

En el mateix sentit s’han pronunciat els ferroviaris (que vénen convocant instàncies de coordinació) i els treballadors de l’espectacle enrolats a la CGT, i les seccionals de Mulhouse i Valenciennes de la automotriu Peugeot SA. A més, una àmplia intersindical d’educació secundària i superior està exigint la mobilització de docents i personal administratiu.

L’immens procés de lluita de les armilles grocs, al que després es van sumar els estudiants, contra Macron va posar al govern en una situació molt precària, de gran debilitat, que només pot sostenir amb una monumental repressió. Si es desenvolupa la tendència al fet que el moviment obrer se sumi al moviment amb els seus mètodes de lluita, la vaga, mobilització i organització independents, Macron no podria resistir i la situació donaria un pas més cap a un escenari prerevolucionari.

En aquesta perspectiva treballen els companys i companyes de Révolution Permanent i el Corrent Comunista Revolucionària del Nou Partit Anticapitalista.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"