Internacional

CREIX LA BRONCA CONTRA MACRON

La CGT francesa pressionada per la seva base, que vol unir-se als armilles grogues

La burocràcia sindical convoca aquest divendres a una acció de lluita aïllada i separada de les armilles grocs. Des de les bases creix l'exigència d'unir-se amb el gran moviment que commou França des de fa més d'un mes.

dissabte 15 de desembre de 2018| edició del dia

Per primera vegada des que va començar fa més d’un mes el massiu i radical moviment de protesta conegut com dels "armilles grogues", la direcció burocràtica de la central obrera CGT crida a una acció de protesta per augment de salaris i pensions. És una mesura aïllada, sense cridar a parar i es convocada un dia abans de la mobilització de les armilles grocs per evitar la unitat. No obstant això diverses seccionals i sindicats criden a la vaga i al fet que s’unifiquin les accions amb els armilles grocs.

Els crits a la unitat i l’exigència a la cúpula de la CGT té una de les seves expressions en la petició subscrita per delegats i activistes que ja compta amb l’adhesió de diferents referents sindicals, gran repercussió a les xarxes socials i ha estat reflectida per el diari Liberation en dues notes que donen compte de la estesa oposició a la política pasivizadora i divisionista de la burocràcia en fàbriques, refineries i altres llocs de treball.

La nota reprodueix comentaris de referents sindicals com el de Gaëtan Gràcia, que critica la divisió que els imposen d’haver de mobilitzar-se "el divendres amb l’armilla vermell i el dissabte amb l’armilla groc" quan podrien unir-se en una gran jornada de lluita. "La posició de la direcció de la CGT és escandalosa. Hem d’avançar cap a la unitat, bloquejar l’economia des de l’interior de les fàbriques mitjançant una vaga renovable (vagues que es perllonguen per mandat d’assemblea, NdT)".

El dirigent de la central, Philippe Martinez, ve imposant la passivitat i la divisió entre treballadors i armilles grogues des del primer moment. És més, mentre el moviment es radicalitzava en les seves consignes passant del rebuig a l’augment dels combustibles a exigir la renúncia de Macron, Martinez va arribar a reunir-se amb l’odiat president per trucar a un "diàleg social" amb l’únic objectiu de desmuntar el moviment i "mantenir l’ordre".

Fins i tot va tenir la desvergonya de pronunciar-se contra "la violència de les manifestacions" quan la policia ve reprimint de manera brutal i generalitzada, gasejant i disparant als manifestants, militaritzant ciutats i autopistes, ferint a centenars de persones i capturant a milers.

El repudi des de les bases a aquestes indignants declaracions va ser immediat, pronunciant diferents seccionals, sindicats de base, delegats i activistes, com el cas de la Federació Nacional d’Indústries Químiques de la CGT que va denunciar una "punyalada a l’esquena als que lluiten actualment" i va demanar una reunió nacional confederal per votar un pla de mobilització nacional, així com una vaga en totes les indústries químiques i petrolieres aquest divendres 14.

En el mateix sentit s’han pronunciat els ferroviaris (que vénen convocant instàncies de coordinació) i els treballadors de l’espectacle enrolats a la CGT, i les seccionals de Mulhouse i Valenciennes de la automotriu Peugeot SA. A més, una àmplia intersindical d’educació secundària i superior està exigint la mobilització de docents i personal administratiu.

L’immens procés de lluita de les armilles grocs, al que després es van sumar els estudiants, contra Macron va posar al govern en una situació molt precària, de gran debilitat, que només pot sostenir amb una monumental repressió. Si es desenvolupa la tendència al fet que el moviment obrer se sumi al moviment amb els seus mètodes de lluita, la vaga, mobilització i organització independents, Macron no podria resistir i la situació donaria un pas més cap a un escenari prerevolucionari.

En aquesta perspectiva treballen els companys i companyes de Révolution Permanent i el Corrent Comunista Revolucionària del Nou Partit Anticapitalista.
temes relacionats

Armilles grogues   /    Repressió França   /    França   /    En Català   /    Emmanuel Macron   /    Internacional

Comentaris

Comentar