×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’ultradretà Naftali Bennett assumeix com a primer ministre d’Israel

Fi als 12 anys de Netanyahu en el poder. Finalment la coalició que conté partits que van del centre a la ultra dreta israeliana, incloent a un partit àrab islamista, va assumir aquest diumenge el Govern d'aquest Estat. En el seu discurs Bennett va ratificar l'enfortiment dels assentaments a la Cisjordània ocupada i a l'Iran com el principal enemic.

Mirta Pacheco

dilluns 14 de juny de 2021
Facebook Twitter

Finalment la coalició que es va formar en oposició a Benjamí Netanyahu, que es va mantenir per més d’una dècada en el poder, va aconseguir el vot de confiança en la knesset (parlament) i Naftali Bennett, l’empresari religiós amb el seu partit Yamina, serà primer ministre per dos anys, després aquest càrrec l’ocuparà l’altre líder de la coalició Yair Lapid, ex presentador televisiu i periodista, amb el seu partit Yesh Atid.

L’aposta del règim israelià és començar a remuntar la crisi política que el va portar a efectuar 4 eleccions en dos anys i mig, però el més important és que després de l’ofensiva repressiva cap al poble palestí i els bombardejos a Gaza, Israel es va topar amb una nova realitat, una resistència àrab que aquesta vegada va incloure la unitat del conjunt dels palestins, abastant als qui malgrat tenir ciutadania israeliana, són tractats per l’Estat com de segona o tercera categoria.

D’altra banda, també la classe dirigent sionista va observar com la ultra dreta israeliana, sortia desaforada a colpejar (arribant fins a l’assassinat en alguns casos) palestins en les mateixes ciutats mixtes israelianes. Alguna cosa que si bé per baix va ser encoratjat per l’anterior govern de Netanyahu -i diverses forces polítiques israelianes, que al seu torn responen a sectors d’aquesta mateixa classe dirigent- i la mateixa Policia ho deixava córrer, va tornar a despertar l’oposició internacional i cap a dintre marxes -encara que minoritàries- de ciutadans jueus oposant-se.

Aquesta situació de fons era a la qual es va referir quan va dir: "Aquesta vegada, en el moment decisiu, hem assumit la responsabilitat. Vam entendre que hem de salvaguardar la nostra llar. Continuar d’aquesta manera (més eleccions, més odi, més publicacions mordaces en Facebook ) simplement no és una opció. Per tant, vam detenir el tren, un moment abans que caigués a l’abisme". Acusant a Netanyahu sense nomenar-ho, perquè lògicament: era el conductor del tren.

Amb aquest marc de fons, assumeix Bennett que ja en el discurs del seu jurament va deixar en clar cap a on orientarà la seva política.

Es va referir a l’Iran plantejant que "estableix llocs d’avançada terroristes, des de Síria, passant per Gaza i Líban, i fins a Iemen", per a després agregar: "Israel no permetrà que l’Iran estigui equipat amb armes nuclears. Israel no és part de l’acord i mantindrà plena llibertat per a actuar." Un missatge per a l’Estat iranià, però també pot arribar a significar un alerta per al Govern dels Estats Units, atès que la intenció de Biden és tornar a un acord amb l’Iran, clar que imposant condicions.

Al Govern dels Estats Units li va dedicar un llarg agraïment, tornant a ratificar l’aliança estratègica que el país imperialista manté amb l’Estat d’Israel. També la postura de Biden enfront del criminal atac sionista a la Franja de Gaza: en nom de tots nosaltres, vull agrair al president dels Estats Units d’Amèrica, Joe Biden, per estar al costat d’Israel durant l’última operació a Gaza, "Guardià dels Murs", i pel seu compromís de llarga data amb la seguretat d’Israel".

En relació a Cisjordània va afirmar que enfortirà els assentaments de l’Àrea C d’aquesta regió. Recordem que en aquesta àrea, en terra palestina, Israel té el control absolut tant militar com administratiu, gràcies als acords d’Oslo. Aquest anunci va vindra de la mà del plantejament de reforçar econòmicament a l’exèrcit israelià, renovar el seu armament, etc. El que no pot significar una altra cosa que l’aprofundiment dels atacs i l’opressió que aquesta força manté sobre els palestins.

Finalment com a resposta a l’augment intern de la desocupació va plantejar, en forma genèrica, un pla d’ocupacions sobretot per al sector tecnològic i ajudes econòmiques per a les pimes, com per exemples restaurants kosher.

En forma general va apel·lar a un discurs d’unitat nacional, encara que va focalitzar en el sector ultra ortodox.

El que és clar és que per al poble palestí gens bo vindrà d’un nou govern encarregat de preservar els fonaments del "Estat Nacional jueu d’Israel".


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya