×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’olor de corrupció de la monarquia arriba fins al Tribunal Suprem

Després de començar les diligències obertes per la fiscalia suïssa sobre la corrupció en la monarquia, el Suprem represa la recerca oberta per Anticorrupció sobre el paper del rei emèrit en la construcció de l'AVE a l'Aràbia Saudita. Mentrestant, fixa la seva residència a República Dominicana.

Roberto Jara

dilluns 8 de juny de 2020
Facebook Twitter

Les milionàries irregularitats econòmiques del rei emèrit com a “aconseguidor” de la construcció de l’AVE de Medina a la Meca han passat de ser investigades per la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada al Tribunal Suprem, amb quatre fiscals dirigits per l’especialista en delictes econòmics del Suprem, Juan Ignacio Campos.

Una quantitat milionària en “comissions” per al rei podria trobar-se entre els 7.100 milions d’euros que van costar els 450 quilòmetre d’AVE de la construcció del qual es va beneficiar el més destacat de la patronal constructora espanyola, amb empreses com Adif, Cobra, Consultrans, Copasa, Dimetronic, Imathia, Inabensa, Ineco, Indra, OHL, Renfe i Talgo. Gairebé 500 d’aquests milions van ser sobrecostos al pressupost inicial.

Ja en 2008, Juan Carlos es va fer amb una donació de l’Aràbia Saudita de 65 milions d’euros. Però no és l’únic cas. D’acord amb les recerques del fiscal suís Yves Bertossa, la examante de Joan Carles I, Corinna Larsen, va rebre en 2012 una transferència de 65 milions d’euros per part de la fundació panamenya Lucum. Aquest compte de la fundació havia rebut, l’any 2008, la suma de 100 milions d’euros per part del ministeri de finances de l’Aràbia Saudita. El compte, gestionada pel gestor de fons ginebrí Arturo Fasana, pertanyeria al rei emèrit.

Corinna Larsen assegura que aquesta transferència era una “donació” de part de Juan Carlos, per a ella i el seu fill. La fiscalia suïssa, en canvi, investiga la hipòtesi d’una operació de rentada de diners, per a blanquejar la milionària comissió pagada per la monarquia saudita al monarca espanyol, agraint els seus favors en la negociació del contracte de l’AVE per a la Meca.

Ja en 2018 l’Audiència Nacional arribava una recerca de 23 anys de vendes d’armes a Aràbia Saudi per part de l’Estat espanyol a través d’una sèrie d’empreses i societats instrumentals que presumptament realitzaven suborns milionaris per a aconseguir contractes milmillonarios.

Fins i tot quan es coneix públicament les relacions del rei amb la monarquia Saudita, i els seus múltiples viatges a Riad acompanyat d’allò més selecte de l’IBEX35 per a tancar suculents negocis com la polèmica venda de les 400 bombes de precisió que l’Estat espanyol va autoritzar vendre als saudites en 2015 o de les 5 corbetes de la drassana de Navantia.

Al setembre de 2018, el jutge Diego d’Egea de l’Audiència Nacional va arxivar l’anomenada “peça Carol”, una causa oberta a partir dels enregistraments difosos per l’excomissari Villarejo. Aquest havia filtrat l’enregistrament realitzat en 2015 a Corinna Larsen, assegurant que el Rei tenia comptes secrets a Suïssa. Per què es va arxivar la causa? El principal motiu esgrimit va ser la inviolabilitat del Rei, ja que els fets investigats van ocórrer quan aquest encara no havia abdicat.

Si el monarca tracta de netejar la mala fama d’una Monarquia espanyola cada vegada més qüestionada, com continuen reflectint les enquestes, no sembla que vagi a aconseguir-lo amb aquesta ridícula acció. Fa pocs dies el seu pare i actual rei emèrit apareixia en una nota de Le Monde, un dels mitjans de referència a França, amb el títol de “Maleta de bitllets a Suïssa, societat opaca a Panamà: Juan Carlos, el desconcert d’Espanya”.

La indignació per l’enèsim cas de corrupció de la corona ha estat enorme. La notícia dels negocis multimilionaris de la família reial resulta encara més greu en un moment en el qual el poble treballador estem patint les conseqüències de la greu crisi del coronavirus. Però és que en l’Estat espanyol portem suportant més de 40 anys de corona sense virus a manera de democràcia borbònica sorgida de les entranyes del franquisme.

El que volem és expropiar la fortuna a la família reial, més de 2 mil milions, i posar-la a la disposició del poble treballador en aquesta crisi. I tirar-los, acabar amb aquesta monarquia corrupta hereva del franquisme i aquest règim monàrquic per a rics, prendre el nostre futur a les nostres mans, decidir sobre les nostres vides. Així, tal vegada, aquesta crisi no la paguem els de sempre, i la pagui la monarquia i els capitalistes.


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques