×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’ofensiva espanyolista vira aquesta setmana cap a la persecució als CDR

Nombrosos membres dels Comitès de Defensa de la República han estat detinguts aquesta setmana. L'ofensiva espanyolista contra el poble català es redirigeix novament contra l'esquerra independentista i especialment cap als CDR.

Arsen Sabaté

divendres 18 de maig de 2018
Facebook Twitter

Foto: EFE

Si les setmanes posteriors el focus mediàtic i repressiu se centrava a l’escola catalana i els professors acusats de suposats "delictes d’odi", aquests dies s’ha reactivat la croada de persecució judicial, policial i mediàtica contra els CDR i les seves membres iniciada fa mesos.

Tot en el marc del cop institucional contra les aspiracions democràtiques del poble català que s’estén en tots els àmbits de la societat a través d’un 155 que, lluny de suspendre’s davant la investidura d’un president sense causa pendent com Quim Torra, es pretén perpetuar des de Moncloa i per exigència de Cs i PSOE i tota la cort mediàtica unionista.

En aquest sentit, aquest matí eren detinguts dos regidors de la CUP en les localitats de Ripoll i Campdevànol. Santi Llagostera i Mariona Baraldés estan investigats pels talls de carreteres efectuats durant la vaga del 8-N. Una jornada combativa que reivindicava i exigia la llibertat dels consellers del Govern i els presidents de la ANC i Òmnium. Hores després, els dos regidors eren posats en llibertat amb càrrecs.

No obstant això, la campanya contra els CDR es reiniciava el mateix dilluns a primera hora del matí. Aquesta jornada els Mossos d’Esquadra detenien a cinc membres del Comitè de Defensa de Lleida per suposats delictes de "desordres públics" durant les protestes per la detenció de Carles Puigdemont el passat 25 de març davant la subdelegació del Govern espanyol. Aquest dia els mateixos Mossos van carregar davant les milers de persones concentrades exigint la llibertat del President en l’exili.

Durant el dia d’ahir, dimecres, cinc membres més dels CDR eren detinguts i posats a disposició judicial per suposats delictes també de "desordres públics" i "coaccions" arran dels talls de vies efectuats també durant la vaga del 8-N a l’estació de Sants de Barcelona. Entre ells hi havia un membre de la secció sindical de la CGT a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Tots estaven en cerca i captura per no presentar-se a declarar davant el jutge el passat 26 de març i el 3 de maig.

Com a resposta a les detencions, durant tot el dia d’ahir es van convocar nombroses concentracions per la llibertat dels detinguts i contra la repressió en diferents punts de Catalunya, així com també davant la Ciutat de la Justícia a Barcelona.

Si bé tots els detinguts durant la setmana han sortit en llibertat amb càrrecs, no es descarta que durant els propers dies s’efectuïn noves detencions.

Per la seva banda, els CDR iniciaven també una campanya de difusió de la seva lluita per la defensa de la República i contra la repressió que ve sofrint el poble català.

Aquesta ofensiva, dirigida a desprestigiar i per aquest camí acabar amb aquests organismes, va començar fa setmanes, després d’una intensa campanya mediàtica, amb la detenció de Tamara Carrasco per suposats delictes de "rebel·lió" i "terrorisme" i l’ordre de cerca i captura d’un altre dels seus membres pels mateixos delictes.

Tot al mateix temps que es viu un increment dels atacs feixistes cap al moviment independentista que queden en la més absoluta la impunitat i el silenci mediàtic.

No obstant això i malgrat la croada de persecució, els CDR són un dels principals actors que permet al moviment independentista seguir mobilitzant-se contra la repressió que sofreix el conjunt del poble català, per la defensa del mandat sorgit el primer d’octubre i per la llibertat dels presos polítics. En aquesta línia, nombrosos CDR van formar part aquest dijous de la manifestació convocada per la ANC i Òmnium en protesta pels set mesos de presó que porten tant Jordi Sànchez com Jordi Cuixart per suposats delictes de "sedició".

Aquesta capacitat d’organització i mobilització dels CDR és una de les principals preocupacions d’un Règim espanyol en alerta davant la possibilitat que es pugui obrir un escenari de mobilitzacions molt més agut. I en aquest marc, el Règim no dubta a desplegar tota una croada criminalizadora, no solament contra l’esquerra independentista i amb el focus posat damunt dels CDR, sinó també contra el conjunt de les llibertats democràtiques.

I és que el cop institucional contra el poble català és l’avantsala per a la regressió dels drets i llibertats democràtiques a nivell general en tot l’Estat. Amb l’objectiu de posar fi a les aspiracions independentistes de milions de catalans es busca asseure les bases per imposar una restauració reaccionària del Règim del 78 en tot l’Estat espanyol. Exemple d’això són els atacs contra la llibertat d’expressió que es vénen aprofundint des de fa temps cap a rapers, periodistes, tuitaires i activistes socials, com és el cas de Valtónyc, el primer músic que entrarà a la presó tan sol per qüestionar a la monarquia en les lletres de les seves cançons.

Per tot això, solament reprenent el camí de la mobilització social, al que la direcció procesista renúncia cada vegada més obertament, es podrà posar fre al cop institucional del 155, la repressió i els atacs a les llibertats democràtiques, així com reprendre la lluita per la defensa del mandat de l’1 d’octubre.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!