Política Estado Español

ENTREVISTA A MARINA MORANTE

"L’extrema dreta m’amenaça per implicar al barri en la lluita contra el feixisme”

En el marc de la creixent presència de grups d'extrema dreta en diferents barris de Barcelona, parlem amb Marina Morante, integrant del col·lectiu Unitat contra el Feixisme i el Racisme.

dimarts 12 de desembre de 2017| edició del dia

Han passat més de dos mesos des del passat 1 d’octubre, data en la que desenes de milers de persones van sortir als carrers per defensar urnes i col·legis electorals i fer possible la celebració del referèndum.

Sens dubte, la situació catalana després de la declaració d’independència el passat 27O i l’aplicació de l’article 155 per part del Govern de Mariano Rajoy ha possibilitat una forta polarització de la societat. I amb ella un fort augment de la presència de grups i grupuscles feixistes i d’extrema dreta juntament amb l’increment de les accions violentes per part dels membres d’aquests grups. Tot, a més a més, amb l’impuls soterrat del Govern del Partit Popular i animat pels discursos de C’s i el PPC.

Una mostra d’aquest increment de la violència per part de la ultradreta són les amenaces abocades contra Marina Morante, membre del col·lectiu Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) del Barcelonès Nord i integrant del Comitè de Defensa de la República de Nou Barris. Ens acostem al casal popular 3 Voltes Rebel, del que també és activista, perquè ens expliqui de primera mà el succeït i pugui denunciar públicament els fets.

Esquerra Diari: Pots explicar-nos a que es deuen les amenaces que has rebut?

Marina: Diumenge passat des de la UCFR del Barcelonès Nord convocavem a una jornada reivindicativa contra l’increment de grups feixistes al barri (Nou Barris). El cas és que durant la jornada, un periodista d’un mitjà íntimament lligat a Democràcia Nacional i fent-se passar per un mitjà alternatiu, em va entrevistar, va treure fotos meves i un article parlant de la meva militància.

En l’article se’m qualifica com a “líder de grups extremistes violents antifeixistes” i com a “dona racista separatista”. Això ha donat motiu a amenaces a les xarxes socials com “t’acariciarem amb un cable elèctric mentre et dutxis”, entre altres.

ED: Quins grups creus que poden estar al darrera de les amenaces?

M: Democràcia Nacional és l’organització feixista que més actua en el districte de Nou Barris, ja que molts dels membres de la seva direcció viuen aquí. De fet, el diumenge van intentar boicotejar la jornada. No els va agradar que el que ells anomenen “la seva zona” es convertís en un espai de convivència ludico-festiva antifeixista.

ED: El lema de la jornada reivindicativa era “per uns barris lliures de feixisme”. S’ha incrementat molt la presència d’aquests grups?

M: Sí. A Barcelona els grups d’extrema dreta ja venien actuant amb anterioritat. No obstant això, la situació de Catalunya ha provocat una forta polarització, incrementant els actes violents per part d’aquests grups.

El motiu de la jornada antifeixista era l’augment del feixisme en general i en particular a la zona de Nou Barris. En aquest sentit, l’1 d’octubre el portaveu de Democràcia Nacional va agredir a una persona que es dirigia a defensar un col·legi electoral. Han realitzat pintades de caràcter feixista. Han causat desperfectes, pintat i posat cola al pany del Casal Popular Tres Voltes Rebel... i òbviament, han seguit els atacs a la mesquita del Carrer Japó, manifestant-se contra la seva activitat i difonent un discurs xenòfob basat en l’odi. La setmana passada van deixar excrements i escombraries.

També tenim registrat amenaces i intimidacions a veïnes que tenien estelades o banderes de democràcia a la finestra. En total, hem pogut identificar més d’una desena d’agressions al districte de Nou Barris en poc més de dos mesos.

ED: La plataforma UCFR del Barcelonès Nord és de recent creació. Perquè vau decidir apostar a això?

El nucli de la UCFR Barcelonès Nord (Horta Guinardó i 9Barris) es va activar arran d’una agressió a un membre de la Assemblea de Joves del Guinardó mentre pintava "Barcelona Antiracista", i va agafant força amb la necessitat de combatre a Democràcia Nacional. Aquests grups estan creixent i ja comencen a treballar al districte de Nou barris.

Aquesta jornada era la primera activitat oberta que fem com UCFR a Nou Barris després de reactivar el nucli. L’objectiu de la UCFR és treballar des de la base, de forma unitària, intentant implicar a tot el teixit de Nou Barris en la lluita contra el feixisme. I per això vam obrir els suports a la convocatòria i que totes les assemblees poguessin participar i organitzar la jornada.

ED: Per acabar, quin missatge enviaries a tanta gent que lluita per acabar amb el feixisme?

M: Jo penso que nosaltres som moltíssims més i que la història obrera i antifeixista de Nou Barris farà que efectivament no passin.
temes relacionats

Llibertats democràtiques   /    Antifeixisme   /    Feixisme   /    Racisme   /    En Català   /    Política Estado Español   /    Barcelona   /    Catalunya

Comentaris

Comentar