×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’extrema dreta de Vox camina sobre la catifa que el Règim li facilita

La formació d’ultradreta entra al Parlament català amb força. Ara és la quarta força en representació amb més de dos-cents mil vots, que es tradueix en 11 diputats i s’ubica per darrere del PSC, ERC i JxCat.

Guillermo Ferrari

dilluns 15 de febrer de 2021
Facebook Twitter

La formació d’ultradreta entra al Parlament català amb força. Ara és la quarta força en representació amb més de dos-cents mil vots, que es tradueix en 11 diputats i s’ubica per darrere del PSC, ERC i JxCat. La política de descarregar la crisi sobre els treballadors, sectors mitjos i els més pobres ha alimentat al monstre de la dreta davant una esquerra que hi és al capdavant del govern central o que s’inclina davant del govern català.

Resultats destacats de Vox

Vox a més ha estat tercer força en alguns municipis de l’històric cinturó vermell del Baix Llobregat com és L’Hospitalet de Llobregat amb el 9,65% dels vots, Viladecans amb l’11,16% o Gavà amb el 10,59%.

A la comarca del Barcelonès, també va fer un paper destacat. Tercera posició a Santa Coloma de Gramenet amb el 9,88% i a Sant Adrià de Besòs amb el 12,09%. Al districte de Sarrià Sant Gervasi de Barcelona, la zona més rica de la ciutat, ha estat lluitant per la tercera plaça amb el PP obtenint l’11,3% i per davant d’Esquerra Republicana. I al barri de Pedralbes va obtenir gairebé el 18% lluitant per la primera plaça amb el PSC i JxCat.

Vox ha estat al podi en una cinquantena de municipis catalans. Supera el 13% dels vots en alguns municipis de la Província de Barcelona: Canovelles, el Pont de Vilomara i Rocafort, Badia del Vallès i Sant Andreu de la Barca. És primera força a La Pobla de Mafumet i la segona força política a Vila-Seca, Salou i la Canonja, municipis de Tarragona. A Lleida va obtenir més del 20% dels vots a Bossòst i Vilamòs. I per últim a Girona: va superar el 20% dels vots a Sant Climent Sescebes (on hi ha una base militar de l’exèrcit espanyol), Sant Miquel de Fluvià i Vilamalla (el segon municipi on va ser la primera formació).

En general, Vox treu els seus vots entre els votants no nascuts a Catalunya i ha estat la segona força en un electorat adult-jove d’entre 18 i 44 anys. També té una incidència destacable en barris de grans fortunes i en altres molt colpejats per la crisi capitalista. Treu millors resultats on hi ha electors vinculats a les forces de repressió. El 69 per cent dels seus electors són homes amb estudis secundaris, aturats o que treballen al sector privat.

El fet d’haver tingut un destacat paper en municipis populars i de classe treballadora com ha estat L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà o Santa Coloma de Gramenet és una mostra més del que passa entre sectors de treballadors quan la política dels socialistes o dels partits de la burgesia catalana no donen solució als seus apressants problemes.

Combatre el feixisme amb els mètodes de la classe obrera

Durant la campanya electoral ha estat una de les discussions, com combatre la ideologia d’extrema dreta de Vox. A les tertúlies, als actes polítics se sentia que al feixisme se’l combat amb arguments. Això és una part de la veritat, però n’amaga un altre, que el feixisme no sorgeix de la ignorància sinó del camí que la burgesia li aplana llençant a la desesperació a àmplies capes de la població i finançat directament per les clavegueres de l’Estat.

Aquesta posició de discutir només argument contra argument és esgrimida per dirigents d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya o el Partit Socialista de Catalunya. Ells no tenen problemes en intercanviar idees amb aquells que són capaços de cremar gent al carrer o que formen grups de persones per colpejar als militants obrers o d’esquerra o persegueixen als immigrants. Al cap i a la fi són coses que també fan les institucions repressives de l’estat.

També hi ha una altra posició que consisteix essencialment a anar a cada míting de la formació ultradretana a enfrontar-se als seus dirigents. Aquesta tàctica per lluitar contra els arguments i les provocacions feixistes ha d’anar acompanyada d’una estratègia política independent de la burgesia (sigui central o catalana) per ser efectiva.

L’esquerra independentista juntament amb altres sectors solen organitzar en campanya electoral aquests “contra mítings”. Però en general són ineficaços perquè no van acompanyats de propostes per a la classe treballadora, per tractar d’organitzar als sectors més avançats i fer una demostració popular de les propostes racistes de Vox que també són emparades des de l’Estat central i la Comunitat Autònoma de Catalunya.

Prova d’això, són els intents de formar un govern conjuntament amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, que són els agents privatitzadors de les empreses públiques, els agents precaritzadors dels treballadors públics, que són els que fan el capitalisme d’”amiguetes”. No es pot combatre el feixisme de la mà dels que generen els problemes als treballadors i el poble.

Lluitar contra el feixisme aliant-se a la burgesia és el mateix que lluitar contra les arpes o les banyes del diable aliant-se amb el diable.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah