×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’expresident francès Nicolas Sarkozy condemnat per corrupció i tràfic d’influències

Nicolas Sarkozy va ser condemnat aquest dilluns a tres anys de presó, la qual cosa el converteix en el primer exmandatari a ser sentenciat a una pena de presó.

dimarts 2 de març de 2021
Facebook Twitter

Si bé l’expresident francès va ser condemnat a tres anys per corrupció i tràfic d’influència, pot acabar complint la seva pena sense haver trepitjat mai una presó.

El Tribunal Correccional de París va precisar que dos d’aquests anys de presó estan exempts de compliment i que el tercer any de presó ferma pot ser convertida en detenció domiciliària o vigilància amb un braçalet electrònic.

La cort va condemnar, a més, a una pena similar a l’advocat de l’expresident, Thierry Herzog, a qui va imposar a més cinc anys d’inhabilitació per a exercir l’advocacia, i a l’alt magistrat Gilbert Azibert.

Les penes són una mica inferiors al que havia reclamat la Fiscalia, que demanava dos anys de presó fermes contra els tres acusats.

Els jutges van considerar provat que va existir un pacte de corrupció per a beneficiar els interessos judicials de Sarkozy en altres causes obertes després de la seva sortida de l’Elisi en 2012.

Aquestes actuacions van sortir a la llum en unes converses telefòniques intervingudes per la policia al 2014 entre Sarkozy i el seu advocat, en la qual es desprenia que havien contactat a Azibert, llavors membre del Tribunal Suprem, per a obtenir informació en una altra causa oberta contra l’expresident a canvi d’ajudar el magistrat a aconseguir un lloc a Mònaco.

La sentència i la forma en la qual podria acabar sent complerta està lluny de contemplar la gravetat del delicte comès per Sarkozy per la seva condició d’expresident, que "es va servir del seu càrrec i de les seves relacions" per a "el seu interès personal".

La sentència també va incloure a Herzog, un dels més prestigiosos advocats de París, i contra Azibert, a qui va acusar de "desacreditar una professió la funció de la qual és bàsica en la democràcia".

La històrica condemna a Sarkozy, primer expresident a ser sentenciat (cosa que de tota manera pot apel·lar), es produeix dues setmanes abans que s’obri un altre procés en el qual està implicat l’expresident, el de les presumptes irregularitats sobre el finançament de la seva campanya per a les eleccions presidencials de 2012.

La primera sentència d’aquest dilluns, que de tota manera li podria permetre a Sarkozy no trepitjar mai una presó francesa malgrat la gravetat de les denúncies, mostra la col·lusió entre els diferents poders i els poderosos, i els seus privilegis de casta, sobre els interessos dels treballadors i el poble francès.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria