×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’estafa de les farmacèutiques: Pfizer rep 15,50 euros per dosi i sense cap responsabilitat

Comencen a revelar-se els detalls contractuals de la Unió Europea amb les farmaceútiques. L'última notícia l'ha destapat La Vanguardia i mostra el pagament per dosi a Pfizer a més de la seva protecció enfront de futurs problemes de salut derivats de la vacunació.

Ivan Vela

dijous 22 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Des que la vacuna va ser una realitat en els laboratoris de les grans farmacèutiques, es va començar a redactar els contractes amb els governs, i en el cas d’Europa, amb la Unió Europea.

Des d’un inici es va buscar mantenir aquests lucratius acords sota secret, aduint, com és habitual en el capitalisme, a la necessitat de preservar aquestes dades ocultes per a no alterar la competència ni les negociacions amb altres competidors, en aquest cas, altres farmacèutiques. Però la veritat és que el cadenat en aquests casos es tanca perquè no surtin a la llum pública els lucratius i multimilionaris negocis que realitza el sector privat amb les institucions públiques posant la catifa vermella.

Però la pressió per conèixer els contractes va obrir diversos d’aquests cadenats i va obligar la Unió Europea a fer públics els contractes. Això sí, els amics de Brussel·les es van encarregar de distribuir-los amb esborradures que impedien la lectura dels aspectes més sensibles: preu per dosi, les dates de lliurament o les obligacions legals de les companyies.

No obstant això ara el diari La Vanguardia ha pogut accedir al primer contracte subscrit entre la UE i la farmacèutica Pfizer i es descobreixen alguns aspectes que tornen a posar en relleu l’estafa i extorsió que estan realitzant les farmacèutiques, amb l’ajuda de les institucions públiques, en aquest context.

Si fa unes setmanes un membre de la Comissió Europea va assegurar que el preu d’una dosi de Pfizer era de 12 euros, la veritat és que es va quedar curt. El contracte inicial de 200 milions de dosis ampliables a 300 estableix un preu de 17,50 euros per als 100 primers milions i de 13,50 euros per als següents, la qual cosa dóna un preu mitjà de 15,50€, impostos apart.

Per a les següents 100 milions de dosis, el contracte estableix un preu igual, de 15,50 euros si el contracte s’ordenava en els següents tres mesos. De no ser així, el preu augmentaria a 17,50 euros.

A més d’aquests preus, el citat document fa referència als danys a tercers que pot ocasionar la vacuna i el paper de la farmacèutica en aquest punt. Doncs bé, una vegada les dosis han estat lliurades als organismes estatals competents, Pfizer no es fa càrrec d’absolutament de cap indemnització a tercers. Una autèntica ganga, un joc on han marcat totes les cartes de la baralla i han escrit les regles.

Un negoci tacat en sang

El negoci econòmic per a les farmacèutiques està sent incontestable. Fa unes setmanes sortia a la llum pública que Astrazeneca tan sols havia suportat un 3% del cost total de la recerca de la seva vacuna. A penes 4 milions dels 120 milions que ha costat el desenvolupament, mentre el Regne Unit i la Unió Europea havien aportat entre tots dos prop de 80 milions.

I tot perquè finalment la farmacèutica compti en la seva propietat amb la patent i pugui així continuar fent encara més negoci. Absolutament criminal.

De la mateixa manera per a Pfizer és un suculent negoci, faci el lector una observació ràpida. El president de Pfizer, Albert Bourla, eleva a uns 1.700 milions d’euros la inversió de la farmaceútica per a la realització de la vacuna. Al gener d’aquest 2021 la UE va confirmar la compra de 600 milions de dosis, les quals sabem que seran venudes cadascuna 15,50 euros.

És a dir, 600 milions per 15,50 euros ens llança un valor de vendes de 9.300 milions, o cosa que és el mateix, per cada euro invertit en termes bruts Pfizer està recuperant la inversió i guanyant 4,5 euros extra. Això només ara com ara.

Un dantesc negoci que es sustenta en l’especulació, la vida i la salut de centenars de milions de persones en el món per la covid.

Davant aquesta situació, i moltes altres detalls que no coneixem per estar encara sota cadenat, no hi ha una altra sortida racional que l’eliminació de les patents perquè les vacunes puguin ser produïdes en massa i ser subministrades gratuïtament a tot el món, així com expropiant i estatizando les grans farmacèutiques, acabant així amb aquest criminal negoci.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"