×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’escola catalana contra els atacs a la immersió lingüística

Aquest dissabte 17 s'ompliran els carrers de Barcelona en defensa del model d'immersió lingüística en una manifestació convocada per més de 40 entitats.

Pere Ametller

dissabte 17 de març de 2018
Facebook Twitter

Sota el lema “L’escola no té por", sindicats de l’ensenyament i estudiantils, associacions de mares i pares, i tot tipus d’organitzacions socials i polítiques criden a sortir al carrer aquest dissabte en defensa del model d’immersió lingüística a l’escola catalana davant els atacs del Govern del PP en aplicació del 155.

En les passades setmanes el govern va deixar caure la possibilitat d’aprofitar la suspensió de l’autonomia catalana des del passat 27 d’octubre, per començar a acabar amb la immersió lingüística. La fórmula plantejada va ser que es pogués optar per línies diferenciades segons la llengua vehicular en els formularis de matrícula del curs 2018-2019, és a dir crear aules o escoles separades en català o castellà.

Una amenaça que s’emmarca dins de l’ofensiva reaccionària del govern del PP contra la lluita per l’autodeterminació de Catalunya, i enmig, la carrera electoral entre Ciutadans i el PP sobre qui està més a la dreta en aquesta qüestió.

No obstant això, aquesta temptativa d’acabar amb la immersió lingüística no ve de nou. Ciutadans va néixer amb aquesta idea com un dels seus principals eixos polítics i el PP també ha intentat, mitjançant el Tribunal Constitucional, acabar amb ella. Per això, encara que el Govern central decidís recular per no veure’s amb suficient relació de forces al seu favor per dur a terme un atac tan gran, res assegura que en un futur no gaire llunyà no torni a la càrrega fins al final.

Els atacs a l’escola catalana també s’han produït en forma de represàlies judicials a mestres que van tractar el tema del referèndum de l’1 d’octubre a les aules. Un fet que és part dels motius de la convocatòria, com diu el manifest dels convocants en assenyalar que “es parla d’adoctrinar, quan en realitat són els acusadors els que voldrien que l’escola adoctrinés. Potser és la nostàlgia de la "formació de l’esperit nacional" el que mou al govern conservador del PP a imposar una assignatura de "seguretat i defensa nacional" o la seva fixació en "espanyolitzar els nens catalans".

Des de l’aprovació de la LOMCE, des del Ministeri d’Educació s’està intentant donar una visió de la història d’Espanya única i uniforme. Ara es dediquen a analitzar els llibres d’història, com si només hi hagués un únic punt de vista per estudiar el passat i una única forma d’explicar-la. Catalunya és una nació i s’ha de conèixer la seva trajectòria des de l’edat mitjana fins a l’1 d’octubre. No pot ser que fets d’actualitat com els esdevinguts l’1 d’octubre, que formen part de la història d’un poble, no puguin ser tractats a les escoles i instituts”.

Aquesta manifestació s’emmarca en una certa tornada de la mobilització als carrers des de la tardor. La immersió lingüística és un dret democràtic que hem de defensar els estudiants, professors, mares i pares. Cal recordar que la primera escola en incloure al seu programa la immersió lingüística va ser l’escola Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet, gràcies a la demanda dels pares i mares.

Amb la immersió lingüística, que estableix el català com a llengua vehicular de l’ensenyament, s’ha aconseguit acabar amb la segregació per criteris lingüístics i posar fi a la separació dels alumnes en grups segons la seva llengua familiar, a més de garantir el coneixement de les dues llengües oficials (castellà i català) en acabar l’ensenyament obligatori.

Seguint el fil de la vaga indefinida dels docents de les Balears en 2013 contra el model trilingüe del PP, els convocants criden a anar de verd a la manifestació. La lluita de tota la comunitat educativa serà l’única cosa que garantirà una escola pública al servei dels interessos de la classe treballadora.


Facebook Twitter

Pere Ametller

Barcelona I @pereametller09

Segueix-lo a Twitter

@pereametller

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah