×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’escàndol del Catalàgate: espies i repressió sota el PP i el govern "progre"

L'escàndol de les escoltes mitjançant el programa Pegasus als líders catalans suposa una mostra més que la impunitat de les “clavegueres de l'Estat” està garantida sota el Govern “més progressista de la història”.

Juan Carlos Arias

dimecres 27 d’abril de 2022
Facebook Twitter

El resultat de la investigació iniciada en 2019 que ha durat 21 mesos va concloure que havien existit, almenys fins a l’any 2020, escoltes massives mitjançant el programa Pegasus, que ha costat ni més ni menys que 6 milions de dòlars, sobre diferents suports tecnològics que incloïen un ampli ventall de personalitats polítiques catalanes. Des del president de la Generalitat, Pere Aragonés, a expresidents com Artur Mas o Quim Torra, i fins i tot familiars de polítics com l’esposa de Puigdemont i el mateix Puigdemont, clar. També es va incloure en la nòmina a diputats autonòmics, nacionals i eurodiputats. En aquesta actuació d’espionatge indiscriminat en l’àmbit del procés, s’ha investigat pràcticament a tothom, incloent empresaris, advocats, familiars, activistes partícips del procés i, amb molta probabilitat grups de ciutadans organitzats com els CDR, o qualsevol que passés per allí i li resultés sospitós a l’encarregat del CNI de fixar la diana de la recerca.

Un autèntic escàndol polític i social que posa en dubte els opacs mecanismes de l’aparell de l’Estat, “clavegueres” en les quals es dirimeixen de manera absolutament fosca els destins de centenars de persones investigades que poden ser assetjades, pressionades, terroritzades o fins i tot segrestades i assassinades (recordem el cas Gal), pels serveis secrets de manera absolutament impune perquè es fa des del propi Estat. Una violació a qualsevol mínim dret democràtic i les més essencials llibertats i fins i tot la mínima protecció als drets humans dels vigilats.

Encara que no hi ha sorpresa: aquesta és una pràctica que realitzen quotidianament la totalitat dels Estats anomenats liberals democràtics. Només cal recordar, per exemple, la bomba col·locada pels serveis secrets francesos en l’etapa Mitterrand en un vaixell de Greenpeace que va causar diverses morts d’innocents activistes ecologistes. Per no parlar de la CIA i tots els casos de tortures, bombardejos amb drons sobre personal civil, o segrestos com els produïts en els denominats avions de la mort americans amb complicitat de tots els governs europeus, sobre persones de religió islàmica. O la mateixa existència de Guantánamo, una forat negre al marge de qualsevol legalitat inclosa la nord-americana, on es tortura, viola, assassina a suposats terroristes islàmics que són detinguts amb la informació obtinguda per les clavegueres dels serveis secrets dels EUA.

Paradoxalment els Estats liberal-democràtics, no obstant això, presumeixen en tot moment de ser garants de la defensa de la llibertat i dels drets humans. Com ara, per exemple, fa l’Estat espanyol quan treu pit per a justificar la seva intervenció militarista imperialista en el conflicte ucraïnès, per a defensar suposadament les llibertats d’aquest poble davant la invasió militar russa.

Quan la veritat és que a Catalunya s’ha empresonat a dirigents i activistes, com a part de la seva repressió general cap al dret a l’autodeterminació del poble català, impedint la celebració d’un referèndum democràtic.

I ara, damunt, sota la governança de l’autodenominat “Govern més progressista de la història” del PSOE i Unidas Podemos, després de tendir la mà als dirigents del procés amb l’indult i la via negociadora -que no era sinó un bloqueig al dret a l’autodeterminació per a reconduir tot el procés de nou cap a l’autonomisme-, es troben els polítics i activistes del procés amb què han estat investigats mitjançant escoltes ocultes. I tot això ha estat portat endavant sota el paraigües del CNI, del Ministeri de Defensa i un sol jutge del Suprem que supervisa les accions (sense donar compte a ningú del Govern de tot això?). Seria realment increïble de creure, sense que almenys els ministeris de Defensa, Interior i la pròpia Presidència del Govern tinguessin la informació d’aquestes operacions.

No obstant això, el sistema Pegasus només es ven a governs (o això diu l’empresa creadora i propietària del programa) i, en conseqüència, tot sembla indicar que tot s’ha fet sota algun empar per part del Govern progressista. Pel que tot apunta al fet que la tasca de recerca subterrània iniciada pel PP amb el programa Pegasus que va ser comprat pel Govern de Rajoy, ha estat continuada pel Govern progressista amb Unidas Podem en el seu si.

Un dels aspectes més escandalosos d’aquest cas denominat Catalangate és “el gran nombre de víctimes que hem descobert en un sol cas insòlit”, i de llarg el més elevat que qualsevol recerca desenvolupada fins ara per Citizen Lab, segons ha afirmat el director de l’esmentat organisme. Incloent que en el seu actuar sense límits i amb un “ús extremadament imprudent” de la tecnologia perquè s’ha piratejat fins a amics i familiars de polítics o activistes.

La justificació per a realitzar aquestes escoltes es basen en la llei reguladora del servei secret espanyol que està vigent des de fa 20 anys, ja en plena democràcia liberal, que atribueix com a missions possibles “prevenir i evitar qualsevol amenaça a la integritat territorial d’Espanya”. De fet, des de 2015, el servei secret disposa d’una Unitat de Defensa dels Principis Constitucionals la fi dels quals és recollir informació sobre moviments separatistes i la Directiva Nacional d’Intel·ligència, aprovada pel Govern, els inclou com un dels objectius informatius del CNI.

Però això és només la punta de l’iceberg de les persones investigades, segons ha assenyalat el propi director de l’organització Citizen Lab. De fet, s’han investigat també a dirigents de partits nacionalistes o independentistes bascos, i segurament a molts activistes socials, sindicalistes i d’esquerra de tota mena.

Tot sota l’única supervisió i autorització d’un magistrat de la Sala Tercera del Suprem, del qual no es dona el nom, sabent la ideologia i idiosincràsia de qui aconsegueixen la judicatura a aquestes altures de responsabilitat. I, per descomptat, amb alguna supervisió o aprovació en les actuacions, sens dubte, del Govern de torn.

Per això, resulten cridaners els escarafalls d’Unidas Podemos, quan va formar part a través de Pablo Iglesias de reunions de la Comissió de Secrets Oficials, en les quals alguna cosa de la tasca del CNI es va haver de dir, que no obstant això va mantenir ocult complint l’exigència del silenci davant les violacions en dret de l’Estat. A més, existeix una llei de Secrets Oficials de l’època franquista que serveix de forrellat perquè no es pugui conèixer res, ni transcorreguts més de 30 anys de successos com ara el cop del 23 F que segueix classificat, o dels arxius i actuacions policials. Per això el que va fer Billy el Niño en les seves tortures va ser denunciat per les víctimes, però sense papers pel mig, ni, per descomptat de les activitats dels serveis secrets de l’Estat.

Per a acabar amb aquests mecanismes repressius i d’espionatge cal plantejar una recerca independent de les actuacions de l’Estat, per a determinar el judici i càstig als responsables materials i polítics de l’espionatge. Altres mesures elementals són la dissolució del CNI, l’obertura de tots els arxius secrets, la fi de tota persecució política i la llibertat dels presos polítics que encara romanen en la presó a conseqüència del procés i de totes les lluites socials i ciutadanes.


Facebook Twitter

Juan Carlos Arias

Madrid | @as_juancarlos

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna