×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’almoina del Papa: el Vaticà “dóna” un milió d’euros per la crisi a Roma

El papa Francisco va decidir donar 1 milió d'euros per als més perjudicats per la crisi a Roma, mentre es calcula que només pel tribut “8 per mil” podria haver rebut 1.056 milions d'euros de l'Estat d'Itàlia en 2019.

Pablo Herón

dimecres 10 de juny de 2020
Facebook Twitter

"Com a Bisbe de Roma he decidit establir en la diòcesi el Fons Jesús Divino Treballador, per a recordar la dignitat del treball, amb una assignació inicial d’un milió d’euros a nostra Caritas diocesana”, així afirma el Papa en la carta que va emetre dirigida al cardenal vicari Angelo De Donatis. En el text aclareix que es dirigeix "al gran nombre de treballadors jornalers i ocasionals, als quals tenen contractes a temps determinat no renovats, als pagats per hora, als practicants, als treballadors domèstics, als petits empresaris, als treballadors autònoms, especialment als dels sectors més afectats i a les seves indústries connexes".

L’impacte de la crisi econòmica que estan sofrint a nivell global milions de treballadores i treballadors és innegable. Itàlia va ser una dels països on més va colpejar el coronavirus a Europa, d’una banda producte de l’avarícia dels empresaris que van licitar per mantenir activa l’economia mostrant el total menyspreu per la vida i la salut dels treballadors. Per l’altre per les sistemàtiques polítiques dels governs que fa dècades vénen buidant el seu sistema de salut, el qual es va veure col·lapsat amb la quantitat de casos, tal com van denunciar centenars de treballadors de la salut arribant als mitjans internacionals.

Demagògia clerical

La suma que dóna l’Església és tan sols un tornat per al patrimoni que posseeix, el mateix a nivell internacional és incalculable. Segons el “Gruppo Re”, que és assessor econòmic del Vaticà, el 20% dels béns immobles italians són propietat de l’església. Sí, l’Església és propietària d’una cinquena part de tota Itàlia, 115.000 edificis entre esglésies, oficines, hospitals, escoles, asils, orfenats, universitats, hotels per a turistes i pelegrins, terrenys i edificis residencials. Molts d’ells estan exempts de pagar impostos.

Et pot interessar: “Els subsidiats permanents”: bisbes en contra d’una renda mínima vital

Segons aquesta recerca publicada en la BBC, a través del tribut voluntari del ‘8 per mil’, que es calcula a partir de la declaració de la renda anual, només en 2019 l’Església catòlica hauria rebut de l’Estat italià uns US$1.200 milions (1.056 milions d’euros al tipus de canvi actual). Tan sols estaria donant un 0,09% del que rep directament del pressupost públic italià en un any, sense contar el que guanya per les exempcions impositives i els seus propis negociats.

Una recerca realitzada per l’organització “Europa Laica” publicada en 2017 denunciava que l’Església espanyola funciona com un paradís fiscal. En la mateixa s’afirma que per any es “roba” almenys 11.600 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat a partir dels diferents privilegis fiscals, patrimonials i econòmics que compta al país.

A l’Argentina, l’Església també és finançada per l’Estat a partir d’una sèrie de decrets imposats durant la dictadura, que no es van derogar sota cap govern democràtic. No sols els arquebisbes i bisbes tenen el luxe de cobrar un sou equivalent al 80% d’un jutge de primera instància, la institució també compta amb tota mena d’exempcions impositives. Així ho reflecteix la recerca realitzada per l’Esquerra Diari.

En la seva carta Francisco es dirigeix a "els qui corren el risc de quedar exclosos de la protecció institucional i necessiten una ajuda que els acompanyi, fins que puguin tornar a caminar autònomament”. Un discurs per a res casual venint del Vaticà jugant a ser un complement de les polítiques estatals que estan molt lluny de donar una sortida de fons als sofriments que travessen milions. Alguna cosa que s’expressa com a teló de fons en les manifestacions dels EUA, on la població negra és la que més sofreix les conseqüències de la crisi.

El lineamiento de la Santa Seu s’ajusta al rol històric de contenció que va caracteritzar a aquesta institució, aspirant a evitar que s’expressi el descontentament dels sectors més pauperizados darrere de sostenir l’statu quo de les classes dominants. No vagi a ser que una crítica estesa als plans dels governs de salvataje a les empreses, es torni un bumerang en contra d’una institució multimilionària, que a més mai perd ocasió per a demonitzar a sectors com les dones i LGBTIs.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones