×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’ONU exigeix al Vaticà donar explicacions sobre abusos sexuals eclesiàstics

En un informe enviat al papa Francesc, l'Organització de les Nacions Unides li exigeix donar explicacions, informes i canvis en les normatives amb les que tracten els milers de casos d'abusos sexuals sobre nens, nenes i adolescents per part de capellans, bisbes, monges i laics d'estreta relació amb la jerarquia eclesiàstica. El Vaticà té 60 dies per a respondre.

Augusto Osorio

dijous 24 de juny de 2021
Facebook Twitter

En començar aquesta setmana, quatre funcionaris de Relatorías Especiales de Nacions Unides van enviar un comunicat al Vaticà on insten a la "santa seu" a "prendre totes les mesures per a frenar i prevenir la repetició de violència i abusos sexuals contra nens en institucions catòliques. I assegurar que els responsables respondran per això i es pagaran indemnitzacions a les víctimes".

Aquest comunicat es produeix en el context del debat sobre drets humans impulsat per l’ONU que es durà a terme a fins de juny sobre dones, persones amb discapacitat, menors i tràfic de persones.

L’ONU afirma en el comunicat enviat a Roma que des de la jerarquia eclesiàstica sempre s’ha procurat “protegir els presumptes autors, encobrir delictes, obstaculitzar la rendició de comptes dels presumptes autors i evadir les reparacions degudes a les víctimes”, i li dóna un termini de 60 dies al Vaticà perquè respongui.

El comunicat de l’ONU expressa la preocupació pel sistema d’encobriment que garanteix la impunitat dels membres de l’Església, ja sigui per l’ocultació o el trasllat a altres països dels abusadors.

Què li exigeix l’ONU al Vaticà?

Que “proporcioni detalls i, si correspon, els resultats de qualsevol recerca recent, incloses les judicials o d’un altre tipus, i els enjudiciaments en relació amb l’abús sexual de nens (inclosos els adolescents) per part de membres del clergat de l’Església Catòlica”.

Que informi “si s’han adoptat mesures per a prohibir la pràctica de traslladar a membres de l’Església catòlica acusats d’haver comès abusos a altres diòcesis o institucions eclesiàstiques”.

Que “proporcioni informació sobre les mesures preses per a garantir que qualsevol persona condemnada per estar involucrada en abús sexual sigui eliminada de la jerarquia de l’Església".

El papa Francesc haurà de respondre en 60 dies a les comandes de l’ONU. Aquesta pressió exercida cap a l’Església obliga a prendre posició encara als qui busquen salvar la pell de Jorge Bergoglio, mostrant-lo com un papa preocupat pel tema. Més enllà dels discursos a favor de prendre cartes en l’assumpte, són els silencis i els encobriments sistemàtics del Vaticà respecte als seus crims els que desfan qualsevol promesa d’autojutjar als seus executors.

Et pot interessar: El Papa Francesc en rebuig a una llei contra l’homofòbia


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria