×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’Imperi té nou president, però la crisi que va crear el trumpisme no marxa

Després de dies d'espera que van posar al món en suspens i van deixar al descobert el fraudulent sistema electoral als Estats Units, Joe Biden es va convertir en el nou president de la principal potència mundial. Per a una elecció vista com un referèndum de Trump, és un resultat molt renyit. Aquesta elecció expressa la polarització política i mostra que el trumpisme, i les condicions que van permetre el seu ascens, segueixen allí.

Tatiana Cozzarelli

Ezra Brain

dilluns 9 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Joe Biden ha guanyat les eleccions presidencials de 2020. Un viatge agitat, amb el laboriós i intensiu comptatge de vots per correu endarrerint els resultats durant dies. Però per fi, la campanya presidencial de 2020 sembla estar arribant a la seva fi. El fet que es van necessitar més de tres dies per a confirmar que algú que tenia un avantatge de 3 milions de vots va guanyar la presidència és una prova més que el Col·legi Electoral és un sistema fonamentalment antidemocràtic i arcaic.

Donald Trump va parlar en viu la nit de les eleccions i el dijous a la nit per a reclamar la victòria i denunciar el frau electoral mentre encara comptaven vots. El seu vicepresident Mike Pence, que va parlar just després de Trump el dimarts, va ser molt més moderat, retrocedint subtilment de la posició de Trump, declarant: "creiem que tenim un camí cap a la victòria".

Aquest camí, no obstant això, mai es va materialitzar. I així, Joe "res canviarà fonamentalment" Biden serà president.

No obstant això, lluny de tractar-se d’un rebuig total cap a Trump, aquesta elecció va mostrar la força del trumpisme, amb una participació històrica. En la disputa entre l’establishment neoliberal i la retòrica populista de dreta, els marges van ser molt estrets.

Certament aquest resultat expressa una polarització. D’una banda, hi ha una dreta cada vegada més radicalitzada que vol un home fort per a instituir la llei i l’ordre i veu al moviment Black Lives Matter com una manifestació anti estatunidenca. D’altra banda, gran part de la població està terroritzada de Donald Trump i les seves polítiques. Aquesta polarització també s’expressa en la històrica participació en un país on les eleccions no són obligatòries i normalment vota una fracció del padró. Sorprenentment, la base de Trump va augmentar des de la de 2016. El supremacista blanc que separa als nens de les seves famílies a la frontera amb Mèxic i en el Govern de la qual van morir més de 230.000 estatunidenques com a resultat de la covid-19 va obtenir més de 69 milions de vots.

Aquesta elecció també expressa que el neoliberalisme disfressat de defensor de la comunitat negra i cobert amb una bandera arc de Sant Martí ofert per Joe Biden i l’establishment polític no va garantir una ona blava, el color representatiu del Partit Demòcrata. En lloc d’oferir solucions a les lluites de la classe obrera, Biden va prometre a Wall Street que tot continuaria igual i va intentar fer d’aquesta elecció un referèndum sobre Trump. En lloc d’abraçar el dinamisme del moviment progressista emergent als EUA, els demòcrates van rebutjar els intents d’"empènyer al partit a l’esquerra" fins i tot en les formes mínimes plantejades per Bernie Sanders. Biden va afirmar una vegada més que l’única cosa que tenen per a oferir és neoliberalisme –mostrant el veritable caràcter d’aquest partit irreformable.

Aquesta elecció va ser patètica, oferint a dos capitalistes racistes i imperialistes que fan campanyes cada vegada més dretanes entorn de qui són els millors defensors del fracking o els més capaços d’imposar la llei i l’ordre. Tots dos tenen acusacions creïbles d’abús sexual i tots dos tenen un historial d’atacar a la classe obrera i als oprimits. Amb els resultats de les eleccions del Senat, sembla que els demòcrates i els republicans governaran junts durant els pròxims dos anys, tret que hi hagi un augment sorpresa demòcrata en la segona volta de les eleccions per al Senat en l’estat meridional de Geòrgia.

L’escenari està llest per a un Govern dividit per al 2021, una Cambra de Representants i una presidència demòcrata, amb un probable Senat republicà. Sabem que podem esperar atacs bipartidistes a la classe treballadora disfressats d’"acords". En aquest context, la necessitat d’una alternativa obrera i socialista es fa més urgent i rellevant per a lluitar contra aquestes polítiques i proporcionar una alternativa als dos partits del capital.

Biden contra Trump

Aquesta elecció marca la taxa més gran de participació en l’últim segle. Va votar prop del 66% de la població habilitada per a fer-ho. Però el creixement va ser tant per a Biden com per a Trump, tots dos van ampliar la seva base electoral. No va haver-hi ona blava. El saber popular que diu que "si la gent vota, els demòcrates guanyen" va ser qüestionada, ja que el marge del vot popular de Biden és uns pocs punts percentuals major que el de Trump i lluny de l’avantatge de 10 punts que els enquestadors havien promès. Biden es va exercir particularment bé en les zones urbanes, com s’esperava, però també va guanyar molts suburbis que havien estat bastions dels republicans.

Encara que els Estats Units es troba enmig d’una tercera ona de la pandèmia, el coronavirus va ocupar un lloc relativament baix entre els temes que preocupaven els votants, i l’economia i la justícia racial van ocupar un lloc molt més alt. Això sembla indicar que el massiu moviment Black Lives Matter podria haver exercit un paper decisiu en la victòria de demòcrata. També expressa la cooptació d’aquest moviment d’esquerra per Biden: un racista reaccionari que va donar suport a la segregació i va dur a terme una campanya per la llei i l’ordre.

Quant a l’economia, Trump va ser afavorit, havent promès retornar al país als nivells econòmics prepandèmics. La campanya de Biden, d’altra banda, va triar essencialment fugir de qualsevol discussió sobre l’economia. Gairebé enterament enfocada en el terrible que ha estat el president Trump, va oferir poques alternatives econòmiques positives a un país que lluita per tornar a posar-se en peus. Després de tot, els donants de Biden a Wall Street no voldrien que Biden es comprometés amb cap política progressista.

Com era d’esperar, Biden i els demòcrates van dominar el vot afroamericà i el vot juvenil – especialment en les grans ciutats que són els bastions que li van donar la victòria. La força de Trump continua estant entre els votants blancs de les comunitats rurals, encara que Trump va guanyar un percentatge menor de gent blanca en aquest cicle electoral. Un dels majors canvis va ser la disminució del suport a Donald Trump entre els homes blancs: en 2016, va guanyar aquest grup per 31 punts sobre Hillary Clinton, però aquesta vegada, la diferència amb Biden va ser sol de 18 punts. Entre els blancs sense educació universitària, Trump també va perdre 11 punts de suport.

Per marges més petits, el suport a Trump va augmentar entre la majoria dels altres grups demogràfics: va guanyar suport entre les dones de totes les races, els llatins i la comunitat negra. De fet, les dades preliminars mostren que Trump va guanyar més suport entre les comunitats de color que qualsevol republicà en els últims seixanta anys. A continuació es mostra el canvi en els vots de 2016 a 2020 segons les enquestes de boca d’urna de la CNN, que pot estar subjecte a canvis.

Tal vegada no hauríem de sorprendre’ns massa pels guanys de Trump entre els homes negres i llatins. Són els mateixos que el projecte de reforma penal de 1994 que va escriure Biden va empresonar a taxes exorbitants. Entre els votants llatins, un sector divers de diversos països amb historials diferents, la tendència a allunyar-se dels demòcrates no sols va ocórrer en llocs com el comtat de Miami-Dade a Florida, on Biden va tenir un acompliment inferior al del vot de Clinton en 2016 per 10 punts, contribuint a la seva pèrdua a Florida. També va ocórrer en llocs com el comtat de Zapata, Texas, on Clinton va vèncer a Trump per 33 punts percentuals en 2016, però Biden va guanyar per només cinc.

Si bé hi ha molt més per a explorar sobre per què va ocórrer això, és clar que Donald Trump va fer una campanya profunda per a arribar als votants negres i llatins i Biden no. Es va mostrar en les enquestes. I és clar que quan tots dos candidats fan campanya per la llei i l’ordre i tenen antecedents de racisme, empresonaments i deportacions massives, és difícil mantenir la lleialtat dels qui són víctimes d’aquestes polítiques. Certament això va ser un error en l’estratègia de la campanya; Biden podria haver-li parlat més a les comunitats negra i llatina. Però també destaca que els demòcrates, i Biden específicament, no poden provar definitivament que són els que aborden el racisme estructural, perquè també són els que ajuden a mantenir-lo.

Què segueix?

Encara que Trump va reclamar la victòria sense un fonament real, el Partit Republicà i els principals mitjans de comunicació es van enlairar d’ell. Chris Christie, Rick Santorum, i fins i tot el podcaster d’ultradreta Ben Shapiro es van pronunciar en contra del discurs de victòria de Trump, i diversos polítics no segueixen la línia de "va guanyar Trump".

Mirant cap endavant, vindran una sèrie de disputes legals per part del Partit Republicà. Trump ja va ser als tribunals a Geòrgia, Nevada, Michigan i Pennsilvània, i la campanya de Trump va exigir un recompte a Wisconsin. Però sembla poc probable que això canviï el resultat.

La capacitat de Trump d’arribar a la presidència mitjançant els tribunals va ser limitada i contrarestada pels grans interessos de les institucions estatunidenques i la classe dirigent per a mantenir l’estabilitat enfront del caos electoral. Com els mercats van deixar clar, la inestabilitat electoral és dolenta per als negocis. Una major deslegitimació del procés electoral i de la Cort Suprema també ho seria, i cap dels capitalistes vol això, ni tan sols l’establishment republicà.

La costosa campanya del Partit Demòcrata en el Congrés

En les carreres per al Congrés, els demòcrates van sofrir una sèrie de decepcions. Esperaven guanyar el Senat, la qual cosa requeria arrabassar-li quatre escons als republicans. No sembla que això hagi de succeir, encara que Geòrgia podria canviar això. En la Cambra de Representants, sembla que els demòcrates podrien perdre algunes banques. Segons Politico, un legislador va resumir el sentiment en el Partit Demòcrata amb una frase: "és un incendi en un escombriaire".

Els demòcrates van gastar un quart de milió de dòlars en les carreres al Senat a Kentucky, Carolina del Sud, Texas i Alabama, i els seus candidats probablement seran derrotats per 10 punts o més. La campanya més costosa en la història dels EUA és la que es va portar endavant per veure qui es quedava amb la banca a Carolina del Sud, on el senador republicà Lindsey Graham, va acabar aixafant al seu oponent. En un discurs en la nit de les eleccions, va dir: "a tots els enquestadors d’aquí fora, no tenen ni idea del que estan fent. I per a tots els progressistes de Califòrnia i Nova York, estan malgastant molts diners". Graham no s’equivoca. A Maine, la "vulnerable" senadora Susan Collins, una suposada republicana moderada que vota amb Trump en tots els temes importants, va derrotar fàcilment al seu contrincant, que va recaptar 63,6 milions de dòlars en total, mentre que Collins només va recaptar 25,2 milions.

En les eleccions per a la Cambra de Representants, els demòcrates no van aconseguir guanyar districtes clau i fins i tot van perdre escons "segurs" com el del sud de la Florida. Però els demòcrates mantindran la majoria en la Cambra, on també van aconseguir entrar alguns progressistes. Els membres del squad (l’esquadró, compost per Ayana Presley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Alexandria Ocasio-Corts) van guanyar fàcilment la seva reelecció, i Cori Bush, una dona negra que va sorgir com a líder després de les protestes de Black Lives Matter a Ferguson, també va guanyar un escó a St. Louis. A més, per primera vegada, dos homes negres obertament homosexuals ocuparan llocs en el Congrés.

La força del trumpisme també es va veure en altres sectors. És probable que Jodi Ernst a Iowa i Kelly Loeffler a Geòrgia, senadores que van lligar les seves campanyes de reelecció a Trump, arribin al Congrés. Diversos republicans del motlle de Trump van guanyar les eleccions a la Cambra de Representants, entre els quals destaquen Marjorie Taylor Greene a Geòrgia, una destacada partidària de la teoria conspirativa QAnon, i Madison Cawthorn, una ultradretana de vint-i-cinc anys que sedueix a la dreta alternativa a Instagram, a Carolina del Nord. Aquests candidats són el futur de l’extrema dreta en el Partit Republicà.

Aquesta sèrie de derrotes dels demòcrates pot portar a molts a creure que el país és realment d’extrema dreta. Però, en l’esquerra, el Democrátic Socialist of America (DSA) va tenir una gran nit, amb el 85 per cent de candidats que van recolzar guanyant. Els candidats avalats pel DSA també van guanyar les eleccions locals, com en l’estat de Nova York. D’una banda, això ressalta que els candidats que es presenten amb polítiques progressistes com Medicare for All i el Green New Deal són molt populars. També destaca que aquests dinàmics i joves candidats tenen una taxa de victòria molt més alta que la resta del Partit Demòcrata. No obstant això, aquesta ala progressista trobarà els seus enemics en una presidència de Biden i un partit que ha fet tot el possible per a marginar a l’esquerra en la seva base.

Els demòcrates no ofereixen res més que neoliberalisme

Alguns responen als resultats d’aquestes eleccions culpant a l’electorat. Denuncien als votants com a dretans, reaccionaris i racistes. És cert que milions i milions van votar per un candidat que és exactament això. De fet, el nombre de persones que van triar fer cua per a votar per Donald Trump va augmentar en 2020, malgrat la pandèmia, la violència dels supremacistes blancs i tots els altres aspectes reaccionaris del trumpisme. No obstant això, les raons per les quals Trump va ampliar la seva base no poden ser desestimades simplement culpant als votants.

En 2016, Trump va ser capaç d’aprofitar a un sector de les masses i convertir-les en números inesperats per a rebutjar l’establishment polític i tractar de "drenar el pantà" de la burocràcia política i estatal de l’aparell del govern. Va apel·lar a un sector específic de treballadors enutjats per les condicions econòmiques, oferint-los excuses xenòfobes i racistes per les seves condicions materials. No obstant això, en 2020, Trump va canviar una mica el seu to, encara que va continuar secundant-se en l’economia. Va assenyalar el fet que la desocupació estava al punt més baix abans de la pandèmia i va prometre fer que els Estats Units tornés a aquest punt. També va afirmar que Biden obligaria l’economia a tancar de nou, deixant als treballadors i a les petites empreses en una situació difícil.

No obstant això, Trump va mantenir el caràcter dretà del seu discurs amb la "campanya de la llei i l’ordre", i dient que els seus enemics són els "socialistes" i els membres (blancs) del moviment antifa. Va afirmar que són una amenaça per a les petites empreses i les comunitats (blanques) de tot el país. No obstant això, malgrat el seu flagrant racisme, Trump va dir haver estat el millor president per a la comunitat negra i apel·lava activament a les comunitats de color. De fet, una de les seves principals línies d’atac (que va repetir en tots dos debats) va ser recordar el projecte de reforma penal de Biden i que el Govern d’Obama va establir rècords de deportacions.

No obstant això, els treballadors blaus en el Rusl Belt i el suport suburbà en els estats indecisos li van donar a Biden la presidència, encara que no es tracta d’una victòria ressonant. Per a una elecció vista com un referèndum de Trump, és un resultat molt renyit. Aquesta elecció expressa la polarització política i bastant suport al trumpisme.

Al mateix temps, els Demòcrates no van donar a la classe treballadora moltes raons per a votar per Biden. Alguns votants podrien haver estat convençuts si Biden i els demòcrates haguessin proposat una alternativa real a les mateixes polítiques de Trump. No obstant això, Biden es va postular com el candidat del neoliberalisme, apel·lant específicament al gran capital però mai presentant un missatge econòmic coherent als votants i sense oferir solucions reals als problemes que enfronta els treballadors. En canvi, va prometre que res canviaria. Enmig d’una pandèmia mortal, volia mantenir l’atenció mèdica com estava. Enmig d’una crisi econòmica, no va dir clarament com ajudaria a la classe treballadora. Enmig d’una crisi climàtica cada vegada més profunda, va secundar amb molta devoció al sector petrolier i al fracking en particular. Essencialment, estava en contra de Donald Trump en la forma, però no en el contingut de classe. Tots dos són candidats que governen per a la classe capitalista. Biden va intentar vendre’s com el candidat de l’estabilitat capitalista i el retorn del projecte neoliberal. Tal vegada no hauria de sorprendre’ns que això no inspirés als votants que van ser devastats pel neoliberalisme.

Els demòcrates tenien la possibilitat de fer una campanya més progressista i dinàmica, parlant dels veritables problemes de la classe treballadora. Encara que encara lligada al manteniment del capitalisme i l’imperialisme, la campanya de Sanders va intentar empènyer als demòcrates a l’esquerra. Obama, Pelosi, i l’establishment del Partit Demòcrata no sols es van confabular per a aixafar a Sanders en les primàries, sinó que Biden es va proposar aixafar al sanderisme en el cicle electoral. Va rebutjar les reformes progressistes com l’anomenat Mediques for All (salut pública i gratuïta), la condonació dels préstecs estudiantils i el Green New Deal, tots populars entre els sectors de l’electorat, amb l’esperança d’atreure els republicans moderats.

A més va triar fer una dura campanya en defensa de l’Obamacare, la reforma de salut que va instaurar Obama, que en realitat no és molt popular. Com assenyala Jacobin, una enquesta de Fox News va trobar que només el 14 per cent de la gent vol deixar la llei com està, mentre que el 40 per cent vol millorar-la. L’enquesta va mostrar que el 71 per cent de les persones donen suport a una opció pública, i The Hill informa que el 69 per cent de les persones donen suport al Mediques for All.

No obstant això, alguns demòcrates conclouen que el partit va anar massa a l’esquerra (encara que no estem segurs de com podrien creure això). Aquesta és una conclusió errònia. Les qüestions importants, des de Medicare for All fins a un salari mínim de 15 dòlars, demostren una vegada i una altra ser més populars que Biden. No obstant això, són precisament aquests temes els que els demòcrates i els republicans rebutgen en conjunt. Són precisament aquests temes els que demostren la unitat capitalista d’aquests partits. Tots els intents d’empènyer al Partit Demòcrata fins i tot una mica a l’esquerra van fracassar. No és per l’estratègia de màrqueting del Partit Demòcrata. És el seu caràcter de classe.

El trumpisme no va ser derrotat

El que queda clar és que el trumpisme no va ser derrotat, malgrat una pandèmia que va deixar més de 230.000 víctimes fins ara. No va ser derrotat, malgrat una crisi econòmica que és la més gran en la memòria recent o malgrat els escàndols gairebé constants i els índexs d’aprovació constantment baixos. És espantós que malgrat la protesta pública contra els nens immigrants engabiats, o la repressió federal contra el Black Lives Matter, Trump hagi quedat tan prop de guanyar. I malgrat tenir molt més finançament que Trump i els republicans –amb donacions massives de Wall Street, Silicon Valley i altres sectors del gran capital per als demòcrates– els marges en els estats indecisos continuen sent molt estrets. De fet, Donald Trump va mobilitzar nous votants i està prop de trencar els rècords en el nombre de vots rebuts. El trumpisme segueix fresc com una rosa i continuarà sent una força important en la política estatunidenca durant els pròxims anys.

El tema és que no es pot derrotar al populisme de dreta amb l’establishment neoliberal –especialment si és el mateix que va crear el populisme de dreta en primer lloc. En altres paraules, va ser la crisi econòmica de 2008 la que va crear la base social primària del trumpisme. Es va crear al votant rural blanc desmoralitzat que odiava l’establishment i feia costat a l’home fort racista de Donald Trump. I resulta que el retorn a aquest establishment no va anar aclaparadorament atractiu per a la base de Trump o per a alguns altres fora del seu nucli dur. De fet, una presidència de Biden podria ser un terreny fèrtil per al creixement del trumpisme fora de la Casa Blanca.

No obstant això, Trump no tornarà a la Casa Blanca al gener, la qual cosa segurament significarà una crisi per als republicans que mai han estat totalment convençuts del trumpisme. Mitch McConnell, el president del Senat, va dir el dimecres que els republicans han de millorar entre els votants amb educació universitària i les votants dones i "recuperar els suburbis". Els canvis demogràfics els fan cada vegada més difícil per a guanyar estats en els quals solien dominar típicament, com Geòrgia, Texas, Arizona i Carolina del Nord. Per a combatre això necessiten incorporar nous sectors al Partit Republicà o fomentar una estratègia de forta supressió de votants, com secunda Donald Trump. El futur del Partit Republicà està en dubte, però és poc probable que aquest resultat electoral signifiqui una des-trumpificació immediata, a pesar que alguns desitjarien poder fer-ho. Després de tot, Trump té gairebé la meitat de l’electorat i va aconseguir més vots que qualsevol republicà en la història.

A més, el sector neofeixista de la base de Trump –que és una petita, però intensa part de la seva coalició electoral– continuarà jugant un paper en la política, així com als carrers. Durant l’any passat, aquests vigilants d’ultradreta han atropellat i disparat als manifestants de Black Lives Matter i han intentat forçar la reobertura de l’economia amb protestes fortament armades en edificis governamentals. Amb el poder d’una elecció renyida i amb Trump actuant com el seu portaveu dins o fora de la Casa Blanca, no tornaran a casa, i pot ser que ni tan sols acceptin els resultats de l’elecció. Continuaran fent petites manifestacions, postulant-se a càrrecs públics i assetjant mobilitzacions progressistes.

El paper dels socialistes

Se suposava que aquestes eleccions serien un referèndum sobre Trump. El triomf de Biden no es deu al fet que la gent estigui d’acord amb la seva agenda; sinó al fet que Donald Trump i aquesta base d’ultradreta els terroritzen. Això significa que Biden entra al govern feble, ja que els seus molts votants van ser a les urnes per a votar contra Trump, no per Biden. I el més important, amb dues crisis creixents, una probable majoria republicana al Senat i una base trumpista mobilitzant-se des de fora de la Casa Blanca, l’estancament és gairebé segur.

En aquest escenari, sens dubte Biden es desplaçarà encara més a la dreta, com ja ho ha fet. Com ho va fer en la campanya, descartarà als progressistes per a oferir concessions a la dreta amb l’esperança de guanyar-se als republicans moderats, que en última instància estan més prop de l’agenda de Biden i dels demòcrates de l’establishment. Aquest patró s’intensificarà perquè, si els republicans mantenen el control del Senat, llavors aconseguir alguna cosa a través del Congrés requerirà o bé una aliança amb Mitch McConnell o la divisió dels vots de la seva bancada. Això pot ser un terreny fèrtil per al creixement d’una dreta encara més radicalitzada i sens dubte serà la base de molts atacs contra la classe obrera.

En tot cas, aquestes eleccions demostren que no es pot derrotar a la dreta en les urnes. El trumpisme està viu, actiu i és perillós. No es pot derrotar les seves polítiques amb el neoliberalisme de Biden, que és probable institueixi nombrosos atacs contra la classe obrera i els oprimits. Podem, no obstant això, derrotar a la dreta als carrers i en els nostres llocs de treball. Som més que ells.

Amb la victòria de Biden, haurem de lluitar contra els demòcrates i els republicans, contra els vigilants de l’extrema dreta als carrers, i contra els atacs de l’establishment a la classe obrera i als oprimits. És necessari descartar qualsevol il·lusió com que els demòcrates poden ser una força per al bé o el progrés dels treballadors o poden protegir-los contra la dreta en ascens. En canvi, necessitem enfrontar els atacs a la classe obrera amb una força política independent que contraresti als dos partits del capital i proporcioni una alternativa real i un camí al socialisme. En lloc de continuar treballant dins dels partits burgesos, la nostra tasca immediata com a socialistes és construir organitzacions pròpies i mostrar a la classe obrera que els partits de Wall Street no poden dur a terme el nostre alliberament.

Els Estats Units acaba de triar al seu pròxim opressor, Joe Biden. És el nostre deure exigir que els sindicats i els moviments socials s’aixequin i lluitin contra aquest imperialista racista amb la mateixa o més força amb la qual van lluitar contra Trump.


Facebook Twitter

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"