×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’Estat d’Israel reprimeix i desallotja palestins de Jerusalem Est

Centenars de manifestants i fidels palestins van ser brutalment reprimits i desallotjats per la policia israeliana de la mesquita d'Al-Aqsa el divendres a la nit. L'atac es produeix després d'una setmana de protestes contra els desallotjaments en el barri de Sheikh Jarrah.

Maryam Alaniz

dilluns 10 de maig de 2021
Facebook Twitter

En la nit del divendres, la policia israeliana va reprimir violentament als manifestants palestins en un atac sense precedents contra els fidels en la mesquita d’Al-Aqsa, el tercer lloc més sagrat de l’Islam. Milers de persones s’havien congregat l’últim divendres de Ramadà i molts es van quedar per a protestar contra els desallotjaments que es van produint en el barri de Sheikh Jarrah.

Més de 200 persones van resultar ferides durant l’atac i diversos dels manifestants ferits van quedar atrapats dins de la mesquita sense accés a atenció mèdica. Quinze d’ells van perdre un ull per la repressió. El lloc Palestina Avui va mostrar algunes imatges indignants de la repressió:

Les famílies palestines que viuen en Sheikh Jarrah, un barri palestí de Jerusalem Aquest, s’enfronten a la violència després que els tribunals israelians van ordenar el desallotjament de més d’una dotzena de famílies l’any passat. Quatre famílies s’enfronten a un desallotjament imminent i s’espera que encara més siguin expulsades de les seves llars durant l’estiu. El dilluns, la Cort Suprema d’Israel decidirà si aprova el desallotjament de sis famílies del veïnat per a donar lloc a l’ocupació de més colons israelians.

Durant la setmana, aquesta última escalada de la violència dels colons va provocar protestes dels palestins que viuen sota l’ocupació israeliana, així com d’activistes a escala internacional, amb protestes en solidaritat organitzades avui en les principals ciutats dels Estats Units i altres països.

Desenes de palestins han estat arrestats durant assegudes organitzades en suport de les famílies que enfronten els desallotjaments en Sheikh Jarrah en els últims dies. Les forces de seguretat israelianes han atacat als manifestants utilitzant esprai, gasos lacrimògens, bales de goma i magranes.

Segons el periòdic Times of Israel, l’exèrcit israelià va desplegar "reforços" el dissabte després de la seva repressió contra els fidels i manifestants palestins, mentre els palestins han convocat a protestes en els territoris palestins ocupats.

Els activistes en el territori i a tot el món també informen d’una apagada en els mitjans després que diverses publicacions, etiquetes i comptes relacionats amb les recents tensions a la regió de Jerusalem ocupada fossin censurades o eliminades en Facebook, Instagram i Twitter.

Els orígens de les tensions actuals
El que està succeint en Sheikh Jarrah es remunta a la Nakba (catàstrofe) de 1948, que va conduir a les massacres i l’expulsió de palestins de les seves terres històriques durant la creació de l’Estat d’Israel. Uns 3.000 refugiats que van ser desplaçats per la força de les seves llars originals finalment es van establir en Sheikh Jarrah en virtut d’un acord entre Jordània i l’agència de refugiats de l’ONU.

Des de principis de la dècada de 1970, els palestins en aquesta regió han estat lluitant contra les forces d’ocupació i els colons que han tractat de desplaçar-los de les seves llars a través de demandes que reclamen la propietat jueva que, segons ells, es remunta a l’era otomana (1516-1832). Durant aquestes dècades de batalles legals, la majoria de les vegades els tribunals israelians han dictaminat a favor dels colons per a expulsar a les famílies palestines de Sheikh Jarrah.

Et pot interessar: Centenars de palestins ferits després de la provocació de colons israelians a Jerusalem

En el context de les creixents tensions, el govern israelià ha tractat de restar importància a la situació en Sheikh Jarrah com una "disputa immobiliària" privada, acusant els palestins d’estar darrere de l’escalada de violència. No obstant això, la lluita contra els desallotjaments s’ha tornat un emblema d’un esforç més ampli per a treure a milers de palestins d’àrees estratègiques a Jerusalem Aquest i un símbol de la lluita de dècades per l’autodeterminació palestina.

Mentrestant, fora de Jerusalem, almenys quatre palestins van ser assassinats per les forces israelianes en l’ocupada Cisjordània aquesta setmana. Entre ells es troben Saeed Yusuf Muhammad Oudeh, de 16 anys, i Fahima al-Hroub, de 60 anys. Aquests assassinats posen en focus la violència quotidiana que enfronten les i els palestins que viuen sota l’ocupació israeliana.

Aquesta és una de les primeres crisis entre Israel i Palestina des de l’assumpció de Joe Biden a principis d’enguany. Funcionaris del Departament d’Estat dels Estats Units han convocat a funcionaris israelians i palestins en un intent per baixar tensió a Jerusalem i Cisjordània.

Biden, així com els seus predecessors, té un interès estratègic a mantenir a l’estat israelià com un enclavament proimperialista, i per tant, continuar amb l’opressió palestina. L’aliança estratègica de l’imperialisme estatunidenc amb l’Estat d’Israel és "bipartidista" (dels demòcrates i republicans) com ho demostra el recent anunci de Biden, sobre que els Estats Units mantindrà la seva ambaixada a Jerusalem.

La classe treballadora i els pobles oprimits, especialment els que viuen en el principal país imperialista que finança i fa costat a Israel, han d’exigir el dret a l’autodeterminació palestina i lluitar per a posar fi a la brutal ocupació dels territoris palestins, amb una perspectiva antiimperialista.

Aquest article va ser publicat originalment en el lloc Left Voice, part de la Xarxa Internacional L’Esquerra Diari.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó