×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“L’Autònoma serà la tomba del feixisme”

Més d'un centenar d'estudiants boicotegen una parada del grup d'extrema dreta S'ha Acabat. L'acció va ser convocada per l'assemblea de facultats de Ciències Polítiques i Sociologia.

Patricia Puente

dijous 7 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Patricia Puente, estudiant de Ciéncies Polítiques Universitat Autònoma de Barcelona

Aquest dimecres 5 d’octubre s’ha viscut una manifestació a la Universitat Autònoma de Barcelona convocada per l’assemblea de facultat de Ciències Polítiques i Sociologia en contra de la presència del grup estudiantil dretà S’ha Acabat, hereus de l’antiga Societat Civil Catalana.

L’organització de dretes - que ja havia aparegut en altres ocasions al campus i havien tingut en contra seva els estudiants- ha tingut entre les seves files franquistes, feixistes i nazis. Motiu pel qual, des d’aquest espai estudiantil unitari es va decidir fer una acció antifeixista i deixar obertament clara la posició de rebuig de la majoria dels estudiants, en especial els de classe obrera.

La idea va començar com una campanya interna impulsada per unes desenes d’estudiants, però es van arribar a reunir més d’un centenar en el pic més alt del matí per enfrontar-se a les set persones que hi havia a la parada de S’ha Acabat.

Es van cridar consignes com “fora feixistes de la universitat”, “Autònoma antifeixista”, “s’ha acabat la pau social” o “S’Ha Acabat, fora de la UAB”, així com es van cantar cançons com l’Himne dels Segadors, la cançó de protesta “L’estaca” i l’himne antifeixista “Bella Ciao”, en rebuig de l’espanyolisme ranci dels seguidors de l’organització d’extrema dreta. En un moment es va treure la bandera constitucional d’Espanya de la parada i va començar una petita baralla física, que es va termina aturant.

Seguidament, el grup antifeixista va seguir avançant, tot i la protecció dels guardes de seguretat privada de la universitat als militants de S’ha Acabat. Aquests mateixos no només van protegir els feixistes, sinó que van estripar les pancartes de l’assemblea i van agredir els estudiants amb puntades, empentes i fins i tot llençant a un parell de manifestants a terra. Es va aconseguir, darrerament, desmuntar la carpa que havia estat muntada.

Finalment, el grup “constitucionalista” va quedar totalment envoltat, però van esperar més d’una hora per marxar, tot i que el cercle s’estava fent més petit. Els dretans havien trucat a la policia, però aquesta, malgrat ser al campus, no va acabar d’intervenir.

Mitja hora després, els parlamentaris Ignacio Garriga de Vox i Carlos Carrizosa de Ciudadanos van aparèixer acompanyats dels Mossos (qui van fer identificacions a nombrosos alumnes), la BRIMO i envoltats de càmeres per “condemnar aquests actes vandàlics en contra de la llibertat” i aconseguir imatges per la seva propaganda. En resposta, els estudiants els van envoltar per escridassar-los i que no se’ls escoltés i marxessin.

Com a estudiant de Ciències Polítiques a la UAB i activista política afirmo amb orgull que la Universitat Autònoma serà la tomba del feixisme i el bastió del moviment estudiantil. Malgrat que aquestes provocacions de l’extrema dreta venen busquen la imatge d’enfrontaments que volen, no podem deixar de respondre. Encara que hauríem de veure quina és la millor manera perquè no treguin la imatge que volien. Al feixisme se’l combat, no se’l discuteix, així que seguirem sempre al peu del canyó per lluitar amb qui faci falta.


Facebook Twitter

Patricia Puente

Estudiant de Ciències Polítiques, Universitat Autònoma de Barcelona

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones