Món obrer Estat espanyol

SANITAT PÚBLICA

L’Atenció Primària sense recursos suficients per fer front als rebrots

Anys de falta d'inversió a l'Atenció Primària. Centres antiquats o amb falta de material i personal. Personal sobresaturat. És una breu radiografia de la situació dels centres d'Atenció Primària a Catalunya davant la nova onada de covid.

dimarts 21 de juliol de 2020| edició del dia

Foto: EFE

Amb aquesta situació de retallades i precarietat al sistema sanitari, es posa el pes a aquesta minvada atenció per afrontar la crisi del coronavirus amb els nous casos i rebrots. I s’enfronten el seu paper clau sense gaires reforços.

Han de detectar els casos sospitosos de la covid-19, confirmar-los amb proves i tallar les cadenes de transmissió. Però, com diu el personal sanitari dels CAPs, falten recursos humans i estant en ple període vacacional.

I tot això, ho han de fer mentre s’intenta recuperar la normalitat d’aquests centres que fan seguiments de malalties cròniques, tractaments, primeres visites, etc. I recordem, això ho fan sense reforços o amb reforços molt limitats. A més, Catalunya, juntament amb Madrid, van ser dues de les comunitats autònomes que van acomiadar a l’anomenat "reforç del coronavirus": personal sanitària que va estar al davant de la crisi sanitària i que va haver-hi de patir-la.

La situació de l’atenció primària abans de la pandèmia no era per tirar coets. Com denunciaven des del CAP Sant Joan-Carles I, que porten esperant unes noves instal·lacions des de fa 10 anys. Les retalladesde personal i de pressupost, i els llargs llistats d’espera també eren "la norma". De fet, la major part de les retallades van sortir de la primària, amb un pressupost actual d’un 18%.

Et pot interessar: Perquè es mereix menys una auxiliar d’infermeria que un metge? Una paga que no compensa les retallades

El personal dels CAPs també denuncien que l’atenció primària està encarregant-se de detectar els casos, rastrejar aels seus contactes, i, també, fer-los el seguiment. Un servei, aquest últim, que la Generalitat va externalitzar amb la concessió milionària a Ferrovial, coneguda per gestionar des de fa anys l’atenció sanitària del 061, privatitzat des de l’any 2015 amb Artur Mas.

Et pot interessar: Els origens del col·lapse sanitari: les retallades de CiU i el Tripartit

La Generalitat va anunciar la contractació de 500 rastrejadors, com a intent de corregir aquesta greu mancança. No obstant això, el mateix personal sanitari assenyala que aquest és un número insuficient, i que es necessiten milers d’aquest.

La sanitat i l’Atenció primària estan en una situació d’extrema precarietat a causa de les retallades del govern de la Generalitat i del govern espanyol. Els i les sanitàries fa anys adverteixen que "retallar la sanitat mata", i he hagut d’anar a una pandèmia amb milers de morts perquè aquesta trista consigna obrís els ulls de molta gent.

Però, els interessos de grans empreses i d’aquest sistema podrit que negocia amb les nostres vides per mantenir els seus beneficis, ja ho sabien. Per reforçar la sanitat i fer front a una nova onada del virus, calen mesures anticapitalistes que dotin de tots els recursos necessaris al minso sistema sanitari públic, per revertir totes les retalles i la precarietat.

Et pot interessar: Un rebrot marcat per la precarietat laboral i les retallades
temes relacionats

Crisi coronavirus   /    #Covid-19   /    Crisi de la sanitat pública   /    Treballadors sanitat   /    Sanitat pública   /    Món obrer Estat espanyol   /    Generalitat catalana

Comentaris

Comentar