×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’Atenció Primària sense recursos suficients per fer front als rebrots

Anys de falta d'inversió a l'Atenció Primària. Centres antiquats o amb falta de material i personal. Personal sobresaturat. És una breu radiografia de la situació dels centres d'Atenció Primària a Catalunya davant la nova onada de covid.

EsquerraDiari.cat

dimarts 21 de juliol de 2020
Facebook Twitter

Foto: EFE

Amb aquesta situació de retallades i precarietat al sistema sanitari, es posa el pes a aquesta minvada atenció per afrontar la crisi del coronavirus amb els nous casos i rebrots. I s’enfronten el seu paper clau sense gaires reforços.

Han de detectar els casos sospitosos de la covid-19, confirmar-los amb proves i tallar les cadenes de transmissió. Però, com diu el personal sanitari dels CAPs, falten recursos humans i estant en ple període vacacional.

I tot això, ho han de fer mentre s’intenta recuperar la normalitat d’aquests centres que fan seguiments de malalties cròniques, tractaments, primeres visites, etc. I recordem, això ho fan sense reforços o amb reforços molt limitats. A més, Catalunya, juntament amb Madrid, van ser dues de les comunitats autònomes que van acomiadar a l’anomenat "reforç del coronavirus": personal sanitària que va estar al davant de la crisi sanitària i que va haver-hi de patir-la.

La situació de l’atenció primària abans de la pandèmia no era per tirar coets. Com denunciaven des del CAP Sant Joan-Carles I, que porten esperant unes noves instal·lacions des de fa 10 anys. Les retalladesde personal i de pressupost, i els llargs llistats d’espera també eren "la norma". De fet, la major part de les retallades van sortir de la primària, amb un pressupost actual d’un 18%.

Et pot interessar: Perquè es mereix menys una auxiliar d’infermeria que un metge? Una paga que no compensa les retallades

El personal dels CAPs també denuncien que l’atenció primària està encarregant-se de detectar els casos, rastrejar aels seus contactes, i, també, fer-los el seguiment. Un servei, aquest últim, que la Generalitat va externalitzar amb la concessió milionària a Ferrovial, coneguda per gestionar des de fa anys l’atenció sanitària del 061, privatitzat des de l’any 2015 amb Artur Mas.

Et pot interessar: Els origens del col·lapse sanitari: les retallades de CiU i el Tripartit

La Generalitat va anunciar la contractació de 500 rastrejadors, com a intent de corregir aquesta greu mancança. No obstant això, el mateix personal sanitari assenyala que aquest és un número insuficient, i que es necessiten milers d’aquest.

La sanitat i l’Atenció primària estan en una situació d’extrema precarietat a causa de les retallades del govern de la Generalitat i del govern espanyol. Els i les sanitàries fa anys adverteixen que "retallar la sanitat mata", i he hagut d’anar a una pandèmia amb milers de morts perquè aquesta trista consigna obrís els ulls de molta gent.

Però, els interessos de grans empreses i d’aquest sistema podrit que negocia amb les nostres vides per mantenir els seus beneficis, ja ho sabien. Per reforçar la sanitat i fer front a una nova onada del virus, calen mesures anticapitalistes que dotin de tots els recursos necessaris al minso sistema sanitari públic, per revertir totes les retalles i la precarietat.

Et pot interessar: Un rebrot marcat per la precarietat laboral i les retallades


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones