×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Jurar lleialtat al rei posant d’antifeixista

Els gestos d'un progressisme social liberal moderat per a tapar l'inici d'una legislatura de fort continuisme.

Federico Grom

dimarts 14 de gener de 2020
Facebook Twitter

Unides Podemos aportarà al govern de l’Estat imperialista espanyol quatre ministres, entre els quals es troba Alberto Garzón i Irene Montero i una de les quatre vice-presidències que ocupará Pablo Iglesias.

Finalment s’ha conformat el nou govern de l’Estat espanyol amb 4 vice-presidències i 18 ministeris. Pablo Iglesias i Alberto Garzón per Unides Podemos, han pres avui possessió dels seus càrrecs en el nou govern com a vice-president segon de Drets Socials i Agenda 2030 i Ministre de Consum respectivament, en la coalició amb el PSOE liderat per Pedro Sánchez.

Els mitjans han fet ressò del símbol que tots dos portaven en l’acte de presa de possessió a les solapes de les seves jaquetes. Un triangle vermell invertit, símbol amb el qual els nazis marcaven als presos polítics en els camps de concentració i extermini, avui, un símbol de la lluita antifeixista.

Però en realitat aquests són sols gestos d’un progressisme moderat de mans buides en la qual ni tan sols es recuperaran els nivells pre-crisis de drets socials, llibertats democràtiques i drets laborals.

L’anunci de la no derogació de les dues reformes laborals des de l’inici de la crisi, només la revisió d’alguns elements de l’última aprovada pel PP, dóna compte dels límits del discurs progressista d’aquest govern enfront del que serà una realitat de forta continuïtat.

També l’acceptació de les mesures austericides imposades per Brussel·les, com la Llei de dèficit Pressupostari i la reforma de l’article 135 de la constitució que dóna prioritat al pagament del deute i els seus interessos.

Encara que portin el triangle vermell i camisa sense corbata, o "citin" a la revolucionària Rosa Luxemburg en els seus discursos com ha fet Irene Montero, han assumit el seu càrrec a palau de la Zarzuela amb una mà sobre la Constitució i jurant lleialtat al rei. Un Cap d’Estat per herència sanguínia i per la voluntat de Franco de deixar tot "atado y bien atado". D’un Estat imperialista amb interessos econòmics d’ultramar i missions militars a l’estrangeri que al seu torn sotmet internament a cop de porres i sentències a pobles com el català. Alguna cosa en el que unidas Podemos pacte amb el PSOE no mostrar fissures en la "política d’Estat" del govern.

És, sense dubtes, la consumació de la seva integració al règim del 78 que Podemos va emprendre de la mà d’Iglesias a salts des de la seva formació. Van passar de proposar-se "prendre el cel per assalt", a aconseguir un lloc al costat de Sant Pere per a cuidar de les seves claus i la porta gran del regne "dels cels".


Facebook Twitter

Federico Grom

Vive en Barcelona. Técnico en edición e ilustrador. Es militante del la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) y escribe en la sección de Política y Mundo Obrero de Izquierda Diario.es

Barcelona | @fedegrom

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques