×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Judici a Pablo Hasel, segona causa de la setmana per cantar contra la monarquia

Aquest dijous va tenir lloc en l'Audiència Nacional el judici al raper Pablo Hasel, perseguit per escriure tuits i una cançó contra la monarquia. En la mateixa setmana el calendari repressiu també va asseure a la banqueta al raper Valtonyc, igualment perseguit per les lletres i les seves piulades a Twitter.

Clara Mallo

divendres 2 de febrer de 2018
Facebook Twitter

Aquest dijous va tenir lloc el judici contra el raper Pablo Hasel que s’enfronta a dos anys i nou mesos de presó, i a una multa de més de 40.000 euros per 62 piulades a Twitter i una cançó que, segons la fiscalia, comporten delictes d’enaltiment del terrorisme i calúmnies i injúries contra l’Estat, la Policia i la Corona.

Pablo Hasel va ser el primer cas mediàtic d’un raper condemnat per les seves lletres. En un judici anterior la Audiencia Nacional li va condemnar a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme. Això va ocórrer en 2014 i després d’això es van succeir més condemnes a cantants per les seves lletres i piulades i sota acusacions similars. El Tribunal Suprem també va condemnar a un any de presó a César Strawberry per diversos tuits, també la Audiencia Nacional va condemnar a dotze dels integrants del col·lectiu de rapers La Insurrección i al raper Valtonyc. La sentència de Pablo Hasel encara no ha estat resolta.

Tant en el cas de Hasel com en el de Valtonyc, no se’ls jutja únicament per les seves cançons, sinó també per piulades publicades en els seus comptes personals. Però això no és casual. La modificació en 2015 del Codi Penal va suposar un enduriment de les penes per delicte de “enaltiment del terrorisme” a través de les xarxes socials. La Llei mordassa va ampliar així el marc de la repressió i aquests és aprofitat per la fiscalia per augmentar les penes sol·licitades.

El delicte de qüestionar els pilars del Règim del 78

Durant la sessió del dijous, Pablo Hasel s’ha defensat assegurant que ell solament ha parlat de veritats en les seves piulades i les seves cançons i que no s’ha inventat res. El raper també ha expressat durant el judici, en al·lusió a la seva opinió sobre la Corona, que "mig país pensa el mateix. Si volen vostès empresonar a mig país?”. El qüestionament a la institució de la Corona i la Policia és el que travessa les acusacions contra Hasel, un qüestionament que és convertit per la fiscalia en injúries i enaltiment del terrorisme. En aquest sentit Valtonyc també ha estat jutjat i condemnat per la seva crítica la monarquia.

És important assenyalar que en tots els casos repressius que hem vist en els últims anys, no solament a rapers, les dues acusacions principals són per calúmnies i injúries i per enaltiment del terrorisme. Sent aquesta última la que comporta el brutal enduriment de les penes.

No és casual que tots els casos acabin sent jutjats per “enaltiment del terrorisme”. Aquesta "fórmula" obre pas a jutges, policia i altres forces repressives i coercitives al fet que modelin "delictes contra el sistema" i permet endurir la condemna carregant els fets amb aquesta figura.

En els últims anys hem vist com les sentències per suposat “enaltiment del terrorisme” s’han disparat. L’any 2011 va haver-hi cinc casos de condemnes per aquesta acusació, a partir d’aquest moment any rere any el nombre de condemnes per aquesta causa ha anat en augment fins a arribar a les 38 en 2016.

Això expressa una escalada repressiva contra la llibertat d’expressió mitjançant la criminalització judicial d’artistes com veiem amb els dos casos jutjats durant aquesta setmana, però no solament. Periodistes, tuiters i tot aquell que públicament expressi el seu qüestionament al règim pot ser acusat. Aquest "mig país" al que al·ludeix Pablo Hasel en la seva defensa podria ser jutjat a qualsevol moment.

La repressió no és alguna cosa nova en el sistema capitalista però avui vivim un moment en el qual el Règim del 78 està sent qüestionat per amplis sectors de la joventut i dels treballadors. La qüestió nacional i la Corona, així com l’absència d’altres llibertats democràtiques estan sent cada vegada més qüestionada pels sectors populars, les dones i els treballadors. Davant això el govern i la Judicatura vénen desplegant una política obertament repressiva i contra tota llibertat d’expressió. Una nova inquisició espanyola, com va denunciar el periodista Boro de La Haine, també perseguit i jutjat per les seves opinions polítiques.

Des de Esquerra Diari fem bandera de la lluita contra aquesta nova inquisició i en defensa de la llibertat d’expressió i de totes les llibertats democràtiques.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"