×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Manifestacions estudiantils contra la Llei Castells, el nou Pla Bolonya del ministre d’Unidas Podemos

Aquest 6 de maig s’han celebrat concentracions arreu de l’estat contra la reforma neoliberal de la universitat impulsada per Manuel Castells, ministre d’Unidas Podemos. Des de Contracorrent, ens hi hem sumat a la convocatòria afegint-la el rebuig a tots els atacs del govern “progressista” i els diversos governs autonòmics a l’educació pública.

Pablo Castilla

dijous 6 de maig de 2021
Facebook Twitter

Avui dijous han tingut lloc concentracions en diverses ciutats de l’Estat contra el la nova llei d’universitats que pretén tirar endavant Manuel Castells, ministre d’Universitats d’Unides Podem. Els actes han estat impulsats pel Front d’Estudiants i Estudiants en Moviment. Denuncien aquest atac en un context de crisi i augment de les desigualtats que també s’han fet notar en el sistema educatiu.

En aquest sentit, les organitzacions convocants senyalen el frau generalitzat en les pràctiques acadèmiques, la participació de les empreses a la universitat i l’absència de democràcia en el sistema universitari. Davant d’aquesta situació, defensen demandes com ara la gratuïtat de l’educació en tots els seus nivells, la reducció de ràtios, major finançament o mesures com lloguers socials per abordar el problema de l’habitatge.

Des de Contracorrent hem participat de les concentracions a Saragossa, Madrid i Barcelona, ja que considerem que és hora d’organitzar la ràbia contra aquest nova reforma del govern “progressista” que vol avançar en precaritzar la universitat, elititzar-la i obrir més encara la porta a les empreses.

A la manifestació de Madrid s’han viscut moments de tensió quan la policia es posava els cascos i treia les porres, llestos per reprimir els companys que érem allà lluitant per la universitat pública al servei de la classe treballadora i els sectors populars.

A Catalunya, la concentració s’ha celebrat justament a una setmana de la vaga estudiantil del 13 de maig contra la crisi educativa i en defensa del Compromís exigit al rector des de les assemblees de facultat. Davant la tancada de la universitat gairebé des de l’inici de curs, la imposició d’una universitat online sense garantir recursos i la exclusió de l’alumnat en qualsevol presa de decisió, celebrem la convocatòria d’aquesta jornada de lluita com una primera passa per reactiva el moviment estudiantil.

Des de Contracorrent estem participant de l’organització d’aquesta vaga des de les assemblees de facultat i ho fem plantejant que, ni tan sols aquests punts de mínims, els aconseguirem de la mà dels rectors i sense fer front a la Generalitat i el Govern Central com a principals responsables de la crisi educativa.

En la línia de la seva defensa del Compromís, que deixa de banda qualsevol referència o exigència a la Generalitat, el SEPC ha decidit no assistir a l’acte d’avui a Barcelona davant de la Secretaria d’Universitats i Recerca. Alhora, tampoc entenem el sectarisme per part del Front d’Estudiants que no s’adhereix a la vaga estudiantil del 13, però sí suma forces amb Estudiants en Moviments, organització vinculada a les Joventuts Comunistes del PCE, partit part d’Unides Podem que és qui proposa la reforma neoliberal de la universitat.

Davant d’aquesta situació on l’atur juvenil ha augmentat, els problemes de salut mental entre el jovent han crescut, la precarietat s’ha profunditzat i la brutal criminalització que patim, creiem que és hora de posar dempeus un gran moviment estudiantil de base i autoorganitzat al costat dels sectors en lluita. Un moviment estudiantil que plantegi demandes més enllà d’un acord de mínims amb els rectors; una lluita per la gratuïtat, la devolució de les taxes, la presencialitat segura a les universitats, la fi de la precarietat i l’expulsió de les empreses de la universitat, per una universitat gestionada per estudiants, personal docent i no docent al servei de donar resposta als problemes de la classe treballadora i els sectors populars.

Volem aixecar una gran agrupació juvenil que es proposi un moviment estudiantil així, començant per aturar la reforma del ministre Castells i fer front a la resta d’atacs que estan per venir per part del govern “progressista”. Així, fem una crida a les organitzacions estudiantils i juvenils com el SEPC o el Sindicat d’Estudiants per organitzar assemblees a cada universitat i institut amb aquesta perspectiva.

És hora d’organitzar la ràbia contra aquest sistema que carrega contra l’educació, ens precaritza i ens reprimeix. Aquest diumenge 9 de maig, suma’t a la Trobada Estatal Online de Contracorrent per construir una joventut anticapitalista i revolucionària que enfronti els governs capitalistes, des de les seves contrareformes universitàries fins les reformes laborals, passant per les lleis d’estrangeria.


Facebook Twitter

Pablo Castilla

Portaveu de l'organització juvenil ContraCorrent.

ContraCorrent Barcelona

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna