×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Jornada de vaga obrera i estudiantil a França contra la inflació i per l’augment de salaris

Arrenca una jornada de vaga conjunta convocada en diversos sectors de treballadors i acompanyada pel moviment estudiantil. Exigeixen augment de salaris, contra la inflació i la crisi.

EsquerraDiari.cat

dimarts 18 d’octubre
Facebook Twitter

Des dels piquets de les refineries de Total a Normandia, als piquets dels ferroviaris en les estacions de trens de París, a les portes dels col·legis secundaris i en les universitats. Durant tot el dia, seguirem la jornada de vaga de França per a la Xarxa internacional de La Izquierda Diario. França és avui el lloc de la la lluita de classes més avançada en aquest moment a Europa, contra la inflació i la crisi. Som allà, a través de la presència en tots aquests llocs dels nostres companys de Révolution Permanente. Fotos, vídeos i testimoniatges en directe.

Aquest matí arrencava així la jornada en els piquets de les centrals nuclears i les estacions de trens:

Una mica després, les portes de les escoles secundàries començaven el dia també bloquejades pels estudiants. Estudiants universitaris i de secundària han decidit sumar-se a aquesta jornada de vaga, bloquejant els seus centres d’estudi des del matí.

Després de tres setmanes de vaga a les principals refineries de França, les direccions sindicals, que fins llavors eren partidàries d’una política de “diàleg social” amb el govern de Macron es van veure obligades a convocar a una jornada de vaga intersindical (encara que sense la CFDT) aquest dimarts 18 d’octubre, pels salaris i les “llibertats sindicals”. Una mobilització ràpidament qualificada com a “vaga general” per molts mitjans de comunicació.

Els treballadors volen augments salarials d’acord amb la inflació. Genera molta ràbia que, enmig de la crisi, les grans empreses estan augmentant els seus beneficis. La petroliera Total, per exemple, va obtenir uns beneficis nets de 5.700 milions de dòlars en el segon trimestre de 2022, i després es va afanyar a pagar 2.620 milions d’euros als seus accionistes. En el cas de ExxonMobil, aquests són encara més sorprenents: 17.900 milions en el segon trimestre.

Quan els preus es disparen, la classe obrera francesa mostra el camí i empenyen a molts altres sectors de treballadors que s’estan organitzant per anar a la vaga, com els ferroviaris de la SNCF, les centrals nuclears i nombroses fàbriques franceses.


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques