Política Estat espanyol

Joies de la corona: descobreixen nous comptes a Suïssa de Juan Carlos I

Nous escàndols entorn de la família reial i Juan Carlos I. Més comptes en suïssa, targetes opaques, donacions milionàries i testaferros, entre altres corrupcions “reals”. El govern del PSOE, Podemos i IU-PCE contínua la seva “lleialtat institucional” a la corona.

Carlos Muro

Zaragoza | @muro_87

dimecres 11 de novembre de 2020| edició del dia

En la història dels borbons no són nous els escàndols. Però aquesta es produeix enmig de la crisi econòmica i social més important després de la de 2008, amb grans esquerdes del règim de 78 que encara no s’han tancat.

La setmana passada saltava la notícia que la Fiscalia Anticorrupció està investigant al rei emèrit, a la reina Sofía i a diversos dels seus familiars per l’ús de targetes de crèdit opaques. Els moviments d’aquestes targetes correspondrien als anys 2016, 2017 i 2018, amb fons procedents de l’estranger i desconeguts, sent posteriors a l’abdicació del rei emèrit en 2014. D’aquesta manera no estarien emparats per la inviolabilitat constitucional que li atorga impunitat i el prevé de ser jutjat en altres casos.

Et pot interessar: Un altre escàndol de la família reial: targetes opaques i evasió fiscal

Juan Carlos I va treure 100.000 euros al mes en bitllets del seu compte suís entre 2008 i 2012. Segons diferents mitjans, com El Confidencial o El Diario.es, realitzant moviments des d’un compte de Ginebra. Primer la va usar per a ocultar els 64,8 milions de l’Aràbia Saudita, però després va haver-hi retirades d’efectiu que van servir per a cobrir despeses de tota la família reial.

Sembla ser que durant quatre anys es van retirar fins a 100.000 euros mensuals del compte que va obrir a Suïssa a nom de la societat instrumental panamenya Lucum Foundation per a camuflar la donació de 65 milions que havia rebut de l’Aràbia Saudita per les obres de l’AVE a la Meca.

Aquestes ingents retirades de diners es van produir almenys entre 2008 i 2012. Mentre milions de treballadores i treballadors sofríem en aquests anys la crisi econòmica més important des de la segona guerra mundial, el monarca no escatimava en despeses. Els extractes bancaris publicats certifiquen, per exemple, que en 2010 l’ara emèrit va treure d’aquest compte 1,5 milions d’euros.

Un tinent coronel de l’exèrcit, Nicolás Murga Mendoza, ajudant de camp del rei emèrit fins a passar a la reserva és el testaferro dels diners que li hauria donat el milionari mexicà Sanginés-Krause. Recordem que Sanginés-Krause va ser durant molts anys part de Goldman Sachs (màxim responsable d’aquest banc d’inversió tant a Mèxic com a Rússia) i president de la companyia de telecomunicacions Millicom. És el principal accionista de diversos fons immobiliaris i, en 2018, un d’ells va comprar per 210 milions d’euros l’hotel Vila Magna, un dels més luxosos de Madrid. També és amo del castell de Killua, a Irlanda, on el rei Juan Carlos s’ha refugiat en algunes ocasions.

El Govern del PSOE, Podemos, IU-PCE contínua amb la seva “lleialtat institucional” a la corona

És indignant que mentre continuen sortint notícies que indiquen el que era un “secret a veus” de la família reial, l’actual govern continuï protegint a la institució més reaccionària, corrupta i arcaica de l’Estat espanyol. La monarquia ha estat i continua sent garant de que les grans famílies capitalistes que es van enriquir durant la dictadura franquista poguessin continuar fent-ho fins al present.

És necessari lluitar per acabar amb la monarquia i per processos constituents, on decidim sobre la forma de l’Estat i sobre la relació dels diferents pobles, però també sobre totes les qüestions que fan a la vida de la classe treballadora i el poble. Perquè no volem un règim en el qual uns pocs es continuen enriquint a costa de la majoria, en el qual es rescata a grans empreses i als rics amics del rei, però no es paralitzen els desnonaments.

També pots llegir: Cal expropiar a la Casa Reial i acabar amb aquesta monarquia franquista i corrupta
Comentaris

Comentar