×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Joe Biden visita Kíev i anuncia 500 milions de dòlars en ajuda militar a Ucraïna

El viatge no anunciat és una forta mostra de suport a Ucraïna, a pocs dies del primer any de la guerra.

dilluns 20 de febrer
Facebook Twitter

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha realitzat una visita no anunciada a Kíev, dies abans del primer aniversari de la invasió de Rússia a Ucraïna.

El viatge de Biden ha estat el primer a Ucraïna des que el president rus, Vladimir Putin, va ordenar a les seves tropes ingressar al país veí el 24 de febrer de 2022.

Les sirenes antiaèries han sonat quan es va reunir amb el president ucraïnès Volodymyr Zelenskyy en la capital ucraïnesa, però no hi ha hagut atacs importants.

La visita ha estat per “reafirmar el nostre compromís indestructible amb la democràcia, la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna”, segons un comunicat de la Casa Blanca.

“Quan Putin va llançar la seva invasió fa gairebé un any, va pensar que Ucraïna era feble i que Occident estava dividit. Va pensar que podria sobreviure a nosaltres. Però estava completament equivocat”, ha dit Biden en el comunicat.

“Aquesta setmana, anunciarem sancions addicionals contra les elits i les empreses que intenten evadir o reemplaçar la maquinària de guerra de Rússia”, ha agregat el comunicat.

Biden ha dit que els Estats Units proporcionaria a Ucraïna assistència addicional per valor de 500 milions de dòlars que inclourà municions d’artilleria, sistemes antiblindatge i radars de vigilància aèria. També ha promés més sancions contra Rússia.

Zelenskyy, qui al desembre de 2022 va viatjar a Washington DC i es va dirigir al Congrés dels EUA en el seu primer viatge a l’estranger des que va començar la guerra, ha escrit a Telegram que la visita de Biden ha estat un “senyal de suport extremadament important per a tots els ucraïnesos”.

El líder ucraïnès ha dit que ell i Biden han parlat sobre “armes de llarg abast i les armes que encara poden subministrar-se a Ucraïna encara que no s’hagin subministrat abans”, però no ha detallat cap compromís nou.

Hoda Abdel-Hamid d’Al Jazeera, informant des de Kíev, ha dit que el viatge del president d’Estats Units serà "molt ben rebut" pels ucraïnesos.

“El president [rus] Vladimir Putin està programat per donar un discurs demà.

“La gent aquí parla d’una nova ofensiva… una nova acumulació a la frontera entre Rússia i Bielorússia. Llavors, certament tenir al president [dels EUA] aquí prometent suport, prometent armes farà que els ucraïnesos sentin que poden seguir endavant amb això”.

Milers de soldats i civils ucraïnesos han mort en l’últim any, mentre que milions han fugit dels combats als països veïns.

La visita a Ucraïna arriba en moments en què Biden busca mantenir units als aliats en el seu suport a Ucraïna, on s’espera una gran ofensiva russa de primavera després que les operacions militars terrestres es paralitzessin per l’hivern.

Un nou paquet d’ajuda

Zelenski ha demanat als aliats que accelerin el lliurament dels sistemes d’armes promesos i es decideixin a enviar també avions de combat, alguna cosa que Biden s’ha negat a fer.

A Kíev, el mandatari visitant ha anunciat 500 milions de dòlars addicionals en ajuda militar estatunidenca, inclosos projectils per a obusos, míssils antitancs i radars de vigilància aèria, però no armament avançat nou.

Zelenski ha dit que ell i Biden han parlat sobre “armes de llarg abast i les armes que encara poden subministrar-se a Ucraïna encara que no s’hagin subministrat abans”, però no ha donat detalls, ha informat l’agència de notícies AFP.

Visita pels carrers de Kíev

Biden també ha tingut una mostra de primera mà de la por amb la que els ucraïnesos han viscut durant gairebé un any, mentre les sirenes dels atacs aeris udolaven sobre la capital just quan ell i Zelenski sortien de la catedral de San Miguel, que han visitat junts.

Amb port solemne, han continuat el seu recorregut impertorbables mentre col·locaven una ofrena floral i guardaven un moment de silenci al Mur del Record en honor als soldats ucraïnesos morts des de 2014 combatent a separatistes ucraïnesos prorussos a l’est del país.

La visita de Biden a Kíev arriba abans d’un viatge programat a Varsòvia, en la veïna Polònia, on reiterarà el missatge que els Estats Units està preparat per quedar-se amb Ucraïna "tant com sigui necessari" per repel·lir a les forces russes, ha informat la Casa Blanca.

“És fonamental que no hi hagi cap dubte, cap en absolut, sobre el suport dels Estats Units a Ucraïna en la guerra”, ha dit Biden.

Kíev necessita de manera apressant munició de llarg abast per a la seva artilleria i de carros de combat per fer front a una nova ofensiva russa, així com per recuperar els territoris ocupats per Moscou a l’est i en el sud del país.

Els nous enviaments d’armament promesos per Biden són "un senyal sense equívoc" que Rússia no té "cap oportunitat", ha declarat Zelenski.

Biden ha recordat haver parlat amb Zelenski la nit de la invasió i ha dit: “Aquesta nit fosca fa un any, el món literalment s’estava preparant per a la caiguda de Kíev. Tal vegada fins i tot la fi d’Ucraïna”.

Un any després, la capital ucraïnesa roman fermament sota el control ucraïnès, i una aparença de normalitat ha tornat a la ciutat a mesura que els combats es concentren a l’est del país.

Biden ha advertit que la “guerra brutal i injusta” està lluny de guanyar-se, però s’ha mostrat confiat que el Govern rus del president Vladimir Putin no aconseguirà la seva comesa a Ucraïna.

“El cost que ha hagut de suportar Ucraïna ha estat extraordinàriament alt. I els sacrificis han estat massa grans”, ha dit Biden.

“Sabem que hi haurà dies, setmanes i anys molt difícils per davant. Però l’objectiu de Rússia era esborrar a Ucraïna del mapa. La guerra de conquesta de Putin està fracassant”, ha agregat.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"